Hücre içi melatonin seviyesi uzun ve sağlıklı yaşama pek çok olumlu etkisi var

Yazan Hatice Pala Kaya
15 Temmuz 2023  |   Kategori: Güncel / Literatür Print

Melatonin hormonunu düzeyininin uyku ritmini düzenlemenin yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlenmesi, hücre yenilenmesi gibi sağlıklı yaşam için pek çok faydası olduğunu söyleyen Akapunkturist Dr. Buğra Buyrukçu, bu hormonun ayrıca çok güçlü bir antioksidan olduğunu kaydetti. Kızıl ötesi ışık, şömine, mum ışığı ve kamp ateşinin melatonin seviyesine faydalı etkileri olduğunu belirten Dr. Buyrukçu, insan vücudunda iki tip melatonin bulunduğunu, bunlardan birinin epifiz bezinde diğerinin ise dolaşım sistemi hücrelerinde üretildiğini dile getirdi.

Melatoninin gece salgılandığı için “karanlık” hormonu olarak da bilindiğini ancak yapılan son çalışmalarda mitokondri içindeki melatoninin güneşin kızıl ötesi ışınlarından uyarıldığının gösterildiğini açıklayan Dr. Buğra Buyrukçu şu bilgileri paylaştı:

“Yeni çalışmalar mitokondri içindeki melatoninin güneşin kızıl ötesi ışınlarından uyarıldığını bize göstermiştir. Güneş ışınlarının %50’si kızıl ötesidir. Bu, güneşten D vitamini almaktan önemlidir. Evdeki şömine ışığı, mum ışığı, kamp ateşi, evde akkor aydınlatma, yaydığı kızıl ötesi ışın sebebiyle çok faydalıdır. Hepimizin uzun süreli kullandığımız bilgisayarlar, tabletler ve cep telefonları ise yaydığı mavi ışık sebebiyle hücre içi melatonini tüketir.”

Melatonin nedir? Uyku hormonunun faydaları ve eksikliği

Melatoninin kansere karşı koruyucu etkisi var

Dr. Buyrukçu, vücudun biyoritminin düzenlenmesinde önemli etkiye sahip olan melatoninin, aynı zamanda doğal bir antioksidan olduğuna, kanser önleyici bir hormon olarak kabul edildiğine de işaret etti. İnsanlarda ölüm nedenlerinin önem sırasına göre kalp hastalıkları, kanser ve metabolik hastalıklar olarak sıralandığını ifade eden Buyrukçu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunların hepsi mitokondriyal hastalıklardır. Aşırı oksidatif stres ve serbest radikaller vücudumuzda hasara sebep olarak saydığımız hastalıklara neden olurlar. Melatonin, glutatyondan daha etkili ve önemli bir antioksidandır ve diğer vitamin ve antioksidanların vücudumuzda üretilmesini sağlar. Kansere karşı koruyucu olan D vitamini ve damar sağlığımız için önemli olan E vitamini üretimini tetikler. Bağışıklık sistemini tetikler ve güçlendirir. Bazı güçlü virüslere karşı çok etkilidir, kanser karşıtıdır.”

Alzheimer ve demans hastalığında melatoninin rolü

Melatonin hormonunun görevinin serbest radikal hasarı ve oksidatif stres hasarından vücudu korumak olduğunu anlatan Dr. Buyrukçu, melatonin yeterli üretilmediği takdirde uykunun bozulduğunu, bağışıklığın düştüğünü ve antioksidan korumadan mahsur kalındığını dile getirdi. Doku hasarına yol açan bazı toksinlerle oluşan oksidatif stresin melatonin tarafından önlendiğini, melatonin düzeyinin normal değerlerin altında olması durumunda ise hastalıklara yakalanma riskinin artacağının altını çizen Buyrukçu, beyni etkileyen kronik enfeksiyonlar ve Alzheimer hastalığı, demans gibi dejeneratif hastalıklara maruz kalınabileceğini vurguladı.

Hastaların %46’sı ‘Gün Batımı Sendromu’na yakalanıyor

Alzheimer hastalığı ve diğer demans tanısı olan kişilerde akşamın erken saatlerinde nöropsikiyatrik semptomların şiddetlendiğini ve bu durumun “Gün Batımı Sendromu” olarak tanımlandığını belirten Dr. Buyrukçu, “Bu hastalarda ‘gün batımı sendromu’ yaşanır. Güneş battıktan sonra aşırı gergin, huzursuz ve yorgun olurlar. Bu da hastalıklarını tetikler. Güneş battığında bu hastaların %46’sı gün batımı sendromuna yakalanır” dedi.

Dr. Buğra Buyrukçu: Fonksiyonel lazer pek çok hastalığın tedavisinde umut oluyor

Tedavide kızıl kuru sauna etkili

Dr. Buğra Buyrukçu, kızıl kuru sauna olarak adlandırılan yöntemle şikayetlerin önlenebildiğini ifade ederek, birçok hastanın ağrı ve uyku tedavisi için bu nedenle lazer kullandığını kaydetti. Buyrukçu, “Güneş ışınları şapka taksanız bile çimen ve bulutlar kızıl ötesi ışınları yansıtır. Güneş ışınları kafatasına etki eder, omurilik sıvısına ulaşır ve tüm vücuda yayılır. Alzheimer ve demans hastaları için çok önemlidir. Ayrıca güneşin zararlı ultraviyole ışınlarından korunmamızı sağlar” diye konuştu.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla