Tekrarlayan meme kanserini saptayan yeni kan testi

Kategori: Onkoloji Print

Amerikan Kimya Derneği’nin 243. Ulusal Toplantısı’nda sunulan bir çalışmaya göre, mevcut kan testlerine kıyasla, yeni geliştirilen hassas bir kan testi ile tekrarlayan meme kanseri 1 yıl önceden tespit edilebiliyor. Çalışmanın araştırmacılarından Dr. Daniel Raftery, yalnızca Amerika’da 2.5 milyonu bulan sağ kalan meme kanseri hastası olduğunu ve bu kişilerde kanserin nüks etme riski olduğunu belirtti.

Yapılan araştırmalar, bu nükslerin erken teşhis ve tedavisinin hayat kurtarıcı olduğunu gösteriyor. Ancak, günümüzde mevcut olan kan testleri yeterince hassas değil. Kanserin biyolojik belirteci olarak en iyi bilnen test CA 27.29 ile bile, birçok nüksü gözden kaçırmak ya da geç, yani nefes almada güçlük veya kemik ağrısı gibi semptomlar geliştikten sonra, teşhis etmek mümkün. Tekrarlayan meme kanserinin sinyalini veren 9 biyobelirteçten oluşan bir dizi oluşturduklarını söyleyen Dr. Raftery, şu bilgileri verdi: “Bu belirteçlerin, CA belirteci ile aynı duyarlılıkta, hastalık nükslerini 2 kat daha fazla saptayabilme yeteneğine sahip. Bu belirteçler tekrarlayan kanseri 11-12 ay önceden yani erken evrede haber veriyor. Bu test, biyopsi gibi değil, yalnızca kana bakılarak yapılıyor; böylece hastalar rahatsızlık duymuyor.”

Bu belirteçleri bulmak için Dr. Raftery ve Purdue Üniversitesi ve Matrix-Bio Inc.’teki ekibi, sağ kalan meme kanseri hastalarının kanlarındaki yüzlerce metabolitin analizini yaptı. Metabolitler, vücut hücreleri dolaşıma katıldıkta biyolojik yanürün olan küçük moleküllerdir. Bazıları kan akışına ve idrara geçer. Metabolit profilleme adı verilen son yıllarda gelişmekte olan bilimsel alanda da bu metabolitlerin insan sağlığını ve hastalıkları nasıl etkilediği anlaşılmaya çalışılmaktadır. Metabolit gruplarının şimdiden birçok hastalık ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Dr. Raftery’nin de incelediği biyobelirteçlerin kanser ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Ancak, daha önce kimse bu metabolitlerin tekrarlayan meme kanserinin belirteci olarak kullanılabileceğini göstermemişti.

Belirteçler, klinik laboratuarlar sıkça kullanılan kitle spektrometresi ile saptanır. Dr. Raftery, şu bilgileri verdi: “Bu belirteçler CA 27.29 kan test sonuçları ile birlikte de kullanılabilecek. Bu sonuçları birlikte kullanıyor ve hastalık profiline uyarlıyoruz. Böylece elde ettiğimiz skor, hem CA değerin hem de 9 metabolitin bir sonucu oluyor. Skor kanserin geri döndüğünü gösteriyorsa, tümörün yerini saptamak için hastaya görüntüleme testi yapılıyor.”

Yeni testin önümüzdeki yıl piyasaya çıkacağını söyleyen Dr. Raftery, “Bu süre zarfında, testin daha da geliştirilmesi için yeni klinik çalışmalar yapacağız. Ayrıca ileride test yalnızca nükslerde değil, meme kanserinin erken teşhisinde de kullanılabilmesi için ek çalışmalar yapmayı planlıyoruz” dedi.

KAYNAK: Bu haber çalışması San Diego’da düzenlenen Amerikan Kimya Derneği’nin 243. Ulusal Toplantısı’nda Dr. Daniel Raftery sunulan çalışmadaki bilgiler ışığında hazırlanmıştır.

 

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla