Meme kanseri tedavisi konusunda önemli gelişmeler yaşanıyor

30 Eylül 2017   |    17 Ocak 2020    |   Kategori: Meme Kanseri, Onkoloji Print

Meme Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle meme kanseri tedavisindeki güncel gelişmelerle ve kullanıma giren yen nesil ilaçlarla ilgili bilgi veren Novartis Onkoloji Medikal Direktörü Diyar Akkaynak, sorularımızı yanıtladı:

  • Meme kanseri nedir?

Meme kanseri, memenin süt bezlerinde ve süt kanallarını oluşturan hücreler arasında kontrolsüz şekilde çoğalan tümörlü oluşumlardır.

  • Meme kanseri konusunda dünyadaki durum nedir?

Meme kanseri tüm dünyada kadınlar için çok ciddi bir tehdit olmayı sürdürüyor. Amerikan Kanser Derneği, Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı ve Uluslararası Kanser Kontrol Birliği tarafından yayınlanan Kanser Atlası’na göre meme kanseri, dünyanın 140 ülkesinde kadınlarda en sık görülen kanser türü ve tüm kanserler arasında kanser ölümlerinin en sık nedeni olarak belirtiliyor.

2013 yılı içerisinde kanser tanısı konulan her 4 kadından 1’inin meme kanseri olduğu, meme kanseri tanısı konulan kadınların %45’inin 50-69 yaş, %40’ının ise 25-49 yaş aralığında bulunduğu ve meme kanserlerinin sadece %7 ila %9’luk kısmının ailesel geçişli olduğu görülüyor.

Meme kanseri neden olur? Belirtileri, tedavisi ve elle muayenesi

Halen dünya çapında her 8 kadından birine meme kanseri teşhisi koyuluyor ve erken evre meme kanserine yakalananların %30’u ileride metastatik yani ileri evre meme kanseriyle karşı karşıya kalıyor. Tüm bu verilere bakarak; meme kanserinin toplumda oldukça yaygın görüldüğünü söyleyebiliriz.

  • Meme kanseri Türkiye’de ne kadar yaygın? Dünyadan farklı bir durum söz konusu mu?

2016’da yayınlanan Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Türkiye Kanser İstatistikleri çalışmasına göre, meme kanseri, Türkiye’deki kadınlarda en sık görülen kanser türü olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle Türkiye’deki durumun da dünyadaki tabloyla benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz.

  • Tıp dünyasında bu meme kanseri tedavisi konusunda ne gibi gelişmeler oldu? Novartis meme kanserine ve özellikle metastatik meme kanserine karşı ne gibi çalışmalar yürütüyor?

Tıp dünyasındaki son gelişmelerle, özellikle meme kanseri tedavisi konusunda önemli bir yol kat ettiğimizi söyleyebilirim. Örneğin 30 yıl önce meme kanseri için tedavi seçenekleri çok sınırlıydı. Günümüzde ise meme kanserinin farklı birçok alt tipi olduğunu biliyoruz. Bu noktada, belirli alt tiplere ve hastalık özelliğine göre kişiselleştirilmiş ve hedefe yönelik tedaviler gibi farklı pek çok tedavi seçeneğimiz mevcut. Bu tedavi seçeneklerinin sayısının gün geçtikçe artmasını bekliyoruz.

Novartis Onkoloji perspektifinden baktığımızda ise; meme kanserine karşı yenilikçi klinik uygulamaların geliştirilmesinde bugüne dek her zaman öncü olduk. Bu noktada geliştirdiğimiz meme kanserine yönelik yenilikçi ürünümüzün FDA tarafından “çığır açan terapi” olarak adlandırıldığını belirtmekten mutluluk duyuyorum.

Mart ayında FDA onayı, eylül ayında da Avrupa Komisyonu onayı alan bu ürünümüzle birlikte, hedefe yönelik tedavi ve ileri evre meme kanseri alanındaki köklü deneyimimizden güç alan yepyeni bir başlangıca imza attık. Bu ilaç, Novartis’in HR+/HER2- metastatik meme kanseri hastaları için geliştirdiği yeniliklerin sembolü olarak öne çıkıyor. Söz konusu ilacımız, progresyonsuz sağ kalımda sadece letrozole göre istatistiksel derecede önemli bir avantaj sağlayarak, FDA tarafından onaylanan bir CDK4/6 inhibitörü oldu ve FDA’nın Çığır Açan Terapi ve Öncelikli İnceleme programları kapsamında incelenerek, onaylandı.

  • İleri (metastatik) evre ve erken evre meme kanserine yönelik tedavilerin farkları nedir?

Tedavi açısından, kanserin bulunduğu evreye göre çeşitli yöntemler izlenebiliyor. Son yıllarda tıp dünyasında meme kanseri tedavisinde oldukça önemli gelişmeler olurken, tedavi seçenekleri de gün geçtikçe artıyor ancak bu olanaklar hastalığın evresine göre değişiyor. Örneğin erken teşhis edilebilen vakalarda meme kanseri tedavisi etkinliğinin belirgin olarak yükseldiğini görüyoruz. Ancak ileri evre yani metastatik meme kanseri hastalarının karşılanmamış tedavi ihtiyaçlarının halen çok yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

  • Meme kanseri vakalarının ne kadarı ileri (metastatik) evreye geçiyor? Metastatik evrede tam olarak ne gibi değişiklikler oluyor?

Erken evre meme kanserli hastaların yaklaşık üçte biri daha sonra metastatik hastalık gelişimine maruz kalıyor. Metastatik meme kanseri, hastalığın en ciddi biçimi olarak tanımlanıyor ve bu evrede kanser; beyin, kemik ya da karaciğer gibi farklı organlara yayılıyor. İleri evre meme kanseri; metastatik meme kanseri (dördüncü evre) ve lokal olarak ilerlemiş meme kanserini (üçüncü evre) ifade ediyor.

  • İleri evre meme kanserine yönelik tedavilerin başarı şansı var mı?

İleri evre meme kanserli kadınların sağ kalım oranları, hastalığın erken dönemindeki kadınlara kıyasla daha düşüktür. Üçüncü evre meme kanserinin beş yıllık göreceli sağ kalım oranı %72 iken, metastatik (dördüncü evre) meme kanserinin oranı yaklaşık %22 civarındadır.

Metastatik meme kanseri hastalarının karşılanmamış tedavi ihtiyaçları nelerdir?

eme kanserinde ölümlerin %90’ının metastazlar nedeniyle oluşmasına rağmen, hastaların %45’i yeterli bilgiye ulaşmakta halen güçlük çekiyor, %40’ı ise kendisini yalnız hissediyor. İleri evre veya metastatik meme kanseriyle yaşamak zorunda kalan kadınların deneyimleri ve ihtiyaçları, erken evre meme kanseri hastalarına göre çok daha farklı.

Gastrointestinal Stromal Tümörlerin tedavisinde yeni ilaç seçenekleri artıyor

Bu hastalar daha fazla psikolojik desteğe, daha fazla ilgiye ihtiyaç duyuyor. Bu noktada Novartis Onkoloji olarak geliştirdiğimiz yeni ilacımızın ve hayata geçirdiğimiz “Kansere Karşı 1’iz” projemizin önemli bir noktada durduğunu düşünüyorum.

  • Yeni ilacınız metastatik meme kanseri tedavisinde nasıl bir fark yaratıyor?

Novartis tarafından üretilen CDK4/6 inhibitörü ve bir aromataz inhibitörün HR+/HER- ileri evre meme kanserine yönelik ilk basamak tedavisi olarak kullanımı, 2016 yılında FDA’dan Çığır Açan Terapi (Breakthrough Therapy) unvanını almıştı. Bunun üzerinden çok zaman geçmeden söz konusu ilacımız, HR+/HER2- metastatik meme kanserinde herhangi bir aromataz inhibitörle birlikte birinci basamak tedavi olarak kullanımı FDA tarafından onaylandı. FDA’nın bu onayı ABD’deki post-menopozal metastatik meme kanseri hastası binlerce kadın için yeni bir umut anlamına geliyor.

Novartis Onkoloji Türkiye olarak en kısa zamanda Türkiye’de de ruhsat başvurusunu tamamlamayı ve bu yenilikçi ürünü meme kanseri hastalarının erişimine açabilmeyi hedefliyoruz.

  • Kansere Karşı 1 İz projeniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Türkiye’nin farklı illerinde metastatik meme kanseri tedavisi gören ve psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğu halde farklı imkansızlıklar dolayısıyla psikolojik desteğe erişimi olamayan hastalar için bir sosyal sorumluluk projesi geliştirdik. ”Kansere Karşı Biriz” projesi kapsamında, metastatik meme kanseri hastaları Novartis’in Youtube kanalına girerek tedavileri sürecinde merak ettikleri soruların yanıtlarını uzman bir onko psikolog ağzından ücretsiz ve kolayca dinleyebilecekler. Örneğin; “Meme kanseri tekrarlamış ve tedavi almak istemeyen bir hastaya nasıl yaklaşılmalıdır? Metastatik meme kanseri çocuklara nasıl anlatılabilir, örneğin annesinin meme kanseri olduğunu bilmeyen çocuğa hastalığın ilerlediği nasıl söylenebilir?” gibi pek çok sorunun yanıtını dinleyerek, kendi süreçleri için destek alabilirler.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla