İyi seçilmiş risk gruplarında Metformin koruyucu tedavi seçeneği olabilir
Maryland Üniversitesi Marlene ve Stewart Greenebaum Kanser Merkezi tarafından yapılan ve Amerikan Kanser Araştırma Derneği’nin yayın organı olan Cancer Prevention Research’in Nisan sayısının kapak konusu olan yeni bir araştırmaya göre, tip II diyabetin tedavisinde sıkça kullanılan metformin, primer karaciğer kanserini önlemeye yardımcı olabilir. Araştırmacılar yiyeceklerine karıştırılan metformin ile tedavi ettikleri farelerin %57’sinde daha az karaciğer tümörü saptarken, tümörün boyutunda da %37 oranında küçülme olduğunu ileri sürdüler.
Primer karaciğer kanseri veya hepatoselüler karsinomun tüm dünyada hızla yaygınlaşan ölümcül bir kanser türü olduğunu belirten araştırmacılar, Tip II diyabet hastalarında primer karaciğer kanseri riski 2-3 kat daha fazla olduğunu vurguluyor. Fransız leylağından üretilen metformin, halen alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığında ve diyabetin tedavisinde kullanılırken yeni yapılan bu preklinik çalışma, karaciğer kanserine odaklanan ilk çalışmadır niteliği taşıyor.
Çalışmanın araştırmacılarından Greenebaum Kanser Merkezi araştırmacılarından Doç. Dr. Geoffrey D. Girnun, yaptıkları çalışmada metforminin hayvan modellerinde primer karaciğer kanserinin önlediğini saptadıklarını belirterek şu bilgileri veriyor: “Bu bulgulara dayanarak, metforminin yüksek riskli kişilerde önleyici bir ilaç olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Birçok diyabet hastası bu ilacı kullanıyor. Üstelik ilacın yan etkileri çok az. Metforminin karaciğer kanseri riskini azalttığını öne süren çeşitli retrospektif epidemiyolojik çalışmalar mevcut. Ancak bu çalışma, metforminin karsinogeneze karşı, diğer bir deyişle tümör büyümesi ve gelişimi açısından değil, karaciğerde tümör oluşumuna karşı koruyuculuğunun değerlendirildiği ilk çalışma olma özelliğini taşıyor
Glukoz, lipogenez adı verilen bir süreç ile karaciğerde yağ asitlerine dönüşür. Diyabet, hepatit, karaciğer yağlanması ve kanser hastalarında bu işlem daha fazladır. Metforminin glukoz düzeyini azalttığını ve bu yağ asit sentezini baskıladığını belirten Dr. Girnun, “Bu işlemi bloke ederseniz, hücrelerin daha fazla hücre yapmak üzere daha fazla katman oluşturmasını da önlersiniz. Ayrıca bu katmanları inşa etmek için enerji de mevcut olmadığından, hücreler prolifere olamaz ve böylece tümörleşemez” diyor.
Hepatoselüler karsinomun tüm dünyada ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyleyen Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Dr. E. Albert Reece, “Obezite, tip II diyabet ve hepatit B ve C insidansındaki artış nedeniyle, ileride büyük bir kitle kanser riski altında. Bu nedenle hem daha etkili tedaviler bulmamız hem de kanseri önlememiz gerekiyor. Dr. Girnun ve meslektaşları tarafından yapılan bu çalışma, hedeflenmiş popülasyonda karaciğer kanserinin önlenmesine yardımcı olmak amacıyla atılmış önemli bir adım niteliği taşıyor.”
Yeni yapılan bu çalışmanın kanser hücresi metabolizmasına ilişkin mevcut bilgiyi önemli oranda arttırdığını dile getiren Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kevin J. Cullen, “Çalışmadan elde edilen bilgiler tedavisi zor kanserleri önlemek için yeni bir içgörü kazandırıyor. Translasyonel araştırmalar, kanser merkezimizde yapılan önemli birer adımdır. Hastalar için faydalı olacağını düşündüğümüz bu çalışmanın bir parçası olarak bu konudaki araştırmalarımızı sürdürmeyi düşünüyoruz” dedi.
KAYNAK: Metformin Prevents Liver Tumorigenesis by Inhibiting Pathways Driving Hepatic Lipogenesis. K. Bhalla, B. J. Hwang, R. E. Dewi, W. Twaddel, O. G. Goloubeva, K.-K. Wong, N. K. Saxena, S. Biswal, G. D. Girnun. Cancer Prevention Research, 2012; 5 (4): 544 DOI: 10.1158/1940-6207.CAPR-11-0228
Makalenin tamamına aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?