Vücuda takılan mikro-sensörlerle anlık kan analizi

27 Ocak 2012   |    5 Ocak 2020    |   Kategori: Güncel / Literatür Print

Sandia National Laboratories ve California Üniversitesi araştırmacıları, vücuttaki değişiklikleri gerçek zamanlı görüntülemek ve bu görüntülemeyi uzun bir zaman dilimine yaymak için mikro iğnelerin kullanıldığı yeni bir teknoloji geliştirdi. Araştırmacılar, bu güne kadar pH, glukoz ve laktat düzeylerini ölçen üç sensör geliştirdi. Çalışmanın devamında bu sensörlerin daha farklı kimyasal ölçümler için de kullanılabileceği belirtildi.

Çalışmanın yazarlarından ve Kuzey Carolina Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendislik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Roger Narayan, boş kanallara spesifik molekül veya pH düzeyini belirleyen elektrokimyasal sensörlü mikro iğneler taktıklarını belirtti. Mevcut teknoloji ile numuneler alıp numuneleri tekrar test ederken, bu yaklaşım ile sürekli monitörizasyon mümkün. Örneğin, diyabet hastalarında glukoz düzeyleri takip edilebilir. Mikro iğneler, <1 mm boyutunda çok küçük iğneler.

Özel mikro iğne sensörleri, kol saati gibi çeşitli aletler ile birlikte de kullanılabiliyor. Bu iğnelerin en önemli özelliği ise, ağrısız olmalarıdır. Klinik uygulamanın yanı sıra, yeni teknoloji yeni araştırma kolları için de bir fırsat olabilir. Örneğin mikro iğne sensörleri, yalnızca egzersizden önce ve sonra ölçmek yerine, egzersiz sırasında laktat düzeyindeki değişimleri takip etmek için kullanılabilir. Bugüne kadar araştırmacılar pH, glukoz ve laktat düzeylerini ölçen üç sensör geliştirdi. Prof. Dr. Narayan, bu sensörün daha farklı kimyasal ölçümler için geliştirilebileceğini belirtti.

KAYNAK: Multiplexed microneedle-based biosensor array for characterization of metabolic acidosis. Philip R. Miller, Shelby A. Skoog, Thayne L. Edwards, Deanna M. Lopez, David R. Wheeler, Dulce C. Arango, Xiaoyin Xiao, Susan M. Brozik, Joseph Wang, Ronen Polsky, Roger J. Narayan. Talanta, 2011; DOI: 10.1016/j.talanta.2011.11.046

 

Makalenin tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://news.ncsu.edu/releases/wmsnarayanmnsensors/

 

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla