Erişkinlerde engelli kalmanın en önemli nedenleri arasında bulunan inme, tüm dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. İnme geçiren hastaların önemli bir kısmı inme atağından kısa süre sonra hayatını kaybetmektedir. Bir kısmı tamamen düzelse bile inme geçiren hastaların en az üçte biri geri kalan hayatlarında başkalarının desteğine muhtaç olarak yaşamaktadır. Bu hastalar ekstremitelerini hareket ettirememekte, konuşamamakta ya da dengesizlik yaşamaktadır. Yatağa bağımlı kalan inme geçirmiş hastalar ise kendi yaşam kaliteleri ile birlikte çoğunlukla ailesi ve yakınlarının da yaşam kalitesini düşürmektedir. Tüm bunlar dışında bir kez veya tekrar eden inme atakları geçiren hastaların vücutlarında kalıcı bir özürlülük kalmasa bile ciddi bir bellek problemi oluşabilmektedir.
İnmenin en önemli nedenleri arasında; ileri yaş, ırk, kalıtsal özellikler, sigara, yüksek tansiyon, diyabet yani şeker hastalığı, kötü kolesterolün yüksek olması, fiziksel aktivite eksikliği ve obezite bulunmaktadır. İnmenin faktörleri arasında olan ileri yaş, ırk ve kalıtsal özellikler her hangi bir tedavi ile değiştirilemeyecek yedenler arasında yer alır. Ancak sigara, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kötü kolesterolün yüksek olması, fiziksel aktivite eksikliği ve obezite gibi risk faktörlerin farkında olmak inme görülme riskini azaltabilir. İnme atağı olsa bile inmeden sonra yaşama ihtimalini artırarak sakatlığın derecesini azaltmaktadır. Bu nedenle özellikle yüksek tansiyonu olan hastaların, şeker hastalığı olan hastaların, yüksek kolesterol düzeyleri olan insanların kan şekeri, kan basıncı ve kandaki kötü kolesterol düzeylerini sıkı olarak kontrol altına alması gerekmektedir. Sigaradan uzak durularak, düzenli egzersiz yapılarak ve obeziteye neden olacak diyet alışkanlıklarından uzak durmak sadece inme açısından değil tüm kalp damar hastalıkları açısından da koruyucu olacaktır.
İnme (felç) geçiriyorsanız hemen 112’yi arayın! İlk 4 saat tedavi için çok önemli!
Kalp krizinden yola çıkılarak beyin krizi olarak da adlandırılan inme halk arasında da felç olarak bilinmektedir. İnme rahatsızlığı kanayıcı ve tıkayıcı olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır. Bunlardan damar tıkanıklığı ile oluşan inmeli hastalarda damarın açılmasına yönelik tedaviler yapılabilmektedir. Tıkalı damardaki pıhtının uzaklaştırılmasına yönelik tedaviler pıhtı eritici ilaçlarla ve angiografi yöntemi ile doğrudan beyin damarındaki pıhtının alınması ile yapılabilmektedir. Ancak bu tedavilerin uygulanabilmesi inmenin başlangıcındaki saatler içerisinde mümkündür. Kan akımının kesilmesine bağlı olarak beyinde kalıcı hasar oluştuktan sonra pıhtı eritici tedavileri bir işe yaramamaktadır. Bu yüzden inme geçiren hastaların bir an önce bu tedavileri yapabilen merkezlere ulaştırılması hayati önem taşımaktadır.
Bu tedaviler belirgin olarak inme sonrası ölüm ve sakat kalma oranlarında azalma sağlamaktadır. Bu nedenle damardan yapılan tedavilerde ilk 4,5 saat çok önemliyken anjiyo tedavisinde ise ilk 6 saat büyük önem taşımaktadır. Ayrıca inme hastalarının inme geçirdikten sonraki erken tedavi süreçlerinin bu konuda özelleşmiş merkez ve ünitelerde yapılması sürecin daha az hasarla atlatılmasına yardımcı olacaktır
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?