‘Mobil ve E-Sağlık’ uygulamalarının önemi artıyor

Kategori: Sektör Print

BASEL  – Novartis’in kar amacı gütmeyen oluşumu Novartis Sürdürülebilir Kalkınma Vakfı (NFSD), medya, teknoloji ve sağlık sektörleri uzmanlarını İsviçre’nin Basel kentinde bir araya getirdi. ‘Yeni medya düzeni demokratikleşme ve kalkınmayı hızlandırabilir mi?’ sorusunun tartışıldığı sempozyumda, modern iletişim teknolojisinin gelişmekte olan ülkeleri dönüştürme gücünü hangi yollarla kullandığı ve bu teknolojilerin sağlık hizmetlerine erişimi artırmaya yönelik olarak nasıl kullanılabileceği konuları mercek altına alındı.

Sempozyumda, Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin (BİT) kaliteli sağlık hizmetlerine erişimi artırma ve böylelikle sağlıkla ilgili Milenyum Kalkınma Hedeflerine (MKH) ulaşmadaki katkısı yakından incelendi. ‘Mobil Sağlık ve E-Sağlık’ uygulamalarının önemine değinilen sempozyumda bu tarz uygulamaların ucuz, sürdürülebilir ve kırsal bölgelerdeki hastaların ihtiyaçlarına yanıt verebilecek kaliteli bir sağlık hizmeti sağlayabileceği belirtildi.

Sempozyumda bilgi ve iletişim teknolojilerinin önemine dikkat çeken Novartis CEO’su Joseph Jimenez, “Yükselen ülkelerde teknolojinin hızla benimsenmesinin, kaliteli sağlık hizmetlerine erişimi anlamlı ve hızlı bir biçimde artırmak için önemli bir fırsat sunduğunu düşünüyorum. Novartis olarak, ihtiyaç sahibi hastalara ulaşabilmek için yenilikçi çözümler bulma, geliştirme ve uygulama konusunda lider olmayı; hükümetlerle, uluslararası örgütler ve sektörlerle yakın işbirliği yapmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Yeni mecraların yaşam şeklimizi kökünden değiştirdiğinin altını çizen Novartis Sürdürülebilir Kalkınma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Klaus M. Leisinger ise “İnşa etmekte olduğumuz küresel bilgi toplumunda kimsenin dışarıda bırakılmaması kritik önem taşımaktadır. Bilgi ve İletişim Teknolojilerine erişimin getirdiği yüksek etkileşim düzeyi, globalleşen dünyamızda karşılaştığımız engelleri aşmamıza yardımcı olma potansiyeli taşımaktadır” dedi.

Sempozyumda, Novartis Sürdürülebilir Kalkınma Vakfının e-sağlık alanında öncülük ettiği projelere de değinildi. Vâkfın, Dünya Sağlık Örgütü’yle birlikte geliştirdiği “e-öğrenme” aracı olan ICATT, çocukluk dönemi hastalıklarında eğitim düzeyini artırmayı amaçlıyor; anne ve yenidoğan sağlığı konusunda benzer bir araç üzerinde çalışmalar da halen devam ediyor. Vâkıfın destek verdiği Milenyum Köyleri Projesiyle (MVP) Gana’nın kırsal bölgelerinde hizmet veren sağlık mesleği mensuplarına destek olmak amacıyla yürütülüyor.

Karmaşık sağlık sorunlarıyla baş etmek için mobil teknolojiden yararlanılmasının başka bir örneğini oluşturan, Novartis’in başı çektiği “SMS for Life” (Sağlık için SMS) projesinde ise Afrika’da kırsal bölgelerde sıtmanın tedavisine destek vermek amaçlanıyor. Proje kapsamında, sıtmanın endemik olduğu ülkelerde sıtma ilacı stoklarının tükenmesini önlemek amacıyla cep telefonları ve elektronik haritalama süreçlerinden yararlanılıyor.

Novartis Sürdürülebilir Kalkınma Vakfı hakkında:
Kar amacı gütmeyen Novartis Sürdürülebilir Kalkınma Vakfının faaliyetleri, vakıfın çalışmalarını finanse eden Novartis’in Kurumsal Sorumluluk portföyünün bir parçasını oluşturmaktadır. 30 yılı aşkın bir süredir vakıf; gelişmekte olan ülkelerde sağlık hizmeti programlarını desteklemeyi ve insanların kendi kendilerine yardım etme çabalarına destek olmayı kendisine misyon edinmiştir. Vakfın temel yetkinlikleri arasında kurumsal sorumluluk ve kalkınma politikası konularında kapsamlı analizler yürütülmesi, danışmanlık ve makale yayınlama faaliyetleri de yer almaktadır. Vakıf; proje çalışması, düşünce üretme ve diyaloğu kolaylaştırma faaliyetlerinin sağladığı sinerjiden yararlanarak kalkınmada karşılaşılan sorunlara karşı yenilikçi stratejiler üretmektedir.

Vakıf ve projeleri hakkında daha fazla bilgi için aşağıdaki siteyi ziyaret ediniz:

www.novartisfoundation.org

 

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla