Obeziteyle kalp ritim bozukluğu arasında ilişki saptandı

Kategori: Kardiyoloji Print

Adelaide Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan bir araştırmada ilk kez obezitenin kalpte elektriksel anormalliklere neden olduğu gösterildi. Çalışmanın yazarı Dr. Hany Abed, obezitenin kalp kasının yapısını ve büyüklüğünü, çalışma ve kasılma biçimini ve elektriksel fonksiyonu değiştirdiğine ilişkin çok sayıda kanıt olduğunu belirtti. Dünyada en sık görülen kalp ritim bozukluğu olan elektriksel fonksiyon bozukluğu, >75 yaşındaki kişilerin %10’unu etkiliyor.

Adelaide Üniversitesi Kalp Ritim Bozuklukları ve Tıp Bilimi Merkezi’nde çalışan Dr. Hany Abed, obezitenin kalbi nasıl etkilediğini ve zayıflayarak atriyal fibrilasyon riskinin azaltılıp azaltılamayacağını araştırmak için yola çıktı. Obezitenin kan basıncını artırdığı ve kalbe stres yüklediği gerçeğini bildiklerini ifade eden Dr. Abed, koyun modeli üzerinde obezitenin kalp odacıklarında elektriksel anormalliğe neden olduğunu saptadıklarını belirtti. Çalışmasından ötürü Avustralya ve Yeni Zelanda Kalp Derneği tarafından Dr. Abed’e, Ralph Redar En Genç Araştırmacı Ödülü verildi. Dr. Abed, kalp yetmezliğine kıyasla, atriyal fibrilasyon nedeniyle hastaneye yatırılan hastaların sayısının daha fazla olduğunu ifade ederek: “Sorun şu ki, atriyal fibrilasyon genellikle sağlık kontrollerinde tesadüfen veya ani baş dönmesi, kalp çarpıntısı ve göğüs ağrısı gibi belirtilerle saptanabiliyor. Ne yazık ki, kalp ritim bozukluğunun ilk belirtisi, ancak kişi inme geçirdiğinde anlaşılabiliyor” dedi.

Sağlık sektörü atriyal fibrilasyon insidansının üçte ikisinin 2020 yılı itibariyle doğrudan obezite ile ilişkili olacağını tahmin ediyor. Dr. Abed, obezite ile mücadelenin bırakılmasının batan Titanik’ten mucize kurtuluş beklemek olacağını ifade etti. Obezite, belli bir yaş grubu ile sınırlandırılmıyor ve atriyal fibrilasyon riski altında olan kişiler (genellikle yaşlılar) kilo aldıkça, kalp hastalığına yakalanma riski de artıyor. Bunun sağlık sistemi üzerindeki yükü de oldukça fazla. Ancak yapılan çalışmadan elde edilen bulgular, kilo verilmesi durumunda, atriyal fibrilasyonun geriye döndürülebileceğini gösteriyor.

KAYNAK: Professor Sanders is Head of the Centre for Heart Rhythm Disorders at the University of Adelaide and Royal Adelaide Hospital, and Professor Gary Wittert is Head of the Discipline of Medicine at the University of Adelaide and Chief Investigator in the NHMRC Centre of Clinical Research Excellence in Nutritional Physiology.

 

 

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla