Onko Koçsel’den kanser ilaçları araştırması için dev AR-GE merkezi

Kategori: Sağlık Gündemi, Sektör Print

onko-kocsel-ar-geOnko Koçsel İlaçları bir ilke imza atarak kanser ilaçları araştırma ve geliştirilmesi için dünya çapında bir AR-GE merkezi kurdu. Türkiye’nin ilk GMP onaylı AR-GE Merkezi’ni; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve sektörel çevrelerin katılımıyla düzenlenen törenle hizmete açtı. Onko Koçsel’in en ileri ve son teknolojik donanıma sahip olan AR-GE Merkezi, Türkiye’de üretimi sınırlı sayıda olan ya da hiç üretilmeyen yüksek etkinlikteki farmasötik dozaj formların üretiminin yanı sıra, dünya ülkeleri için uluslararası standartlara uygun ilaç araştırmaları yaparak yeni ürünler geliştirmeyi de hedefliyor.

Yerli kanser ilaçları üretimi için 100 milyon euro yatırımla ileri teknolojiye sahip farmasötik ilaç fabrikasının açılışını gerçekleştiren Onko Koçsel İlaçları, 26 Ekim 2015 tarihinde Onko Koçsel İlaçları fabrikasında düzenlenen törenle Türkiye’nin GMP onaylı ilk AR-GE Merkezi’ni de hizmete açtı.

Uluslararası rekabet gücüne sahip

onko-irfan-kocYerli kanser ilaçları geliştirmek ve üretmek amacıyla büyük emeklerle hayata geçirdikleri Türkiye’nin GMP onaylı alanında ilk AR-GE Merkezimizin açılışının heyecanını ve mutluluğunu duyduklarını ifade eden Onko Koçsel İlaçları Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Koç, bir Türk firması olarak AR-GE merkezinin geliştireceği yeni onkoloji ürünleriyle hem yurtiçi hem de yurtdışında onkoloji ilaçları üreten ve geliştiren ilaç şirketleriyle rekabet edebilecek yeterliliğe ulaşmış olduklarının altını çizdi.

Onko Koçsel AR-GE Merkezinin, onkoloji ilaçları geliştirilmesi ve üretimi için dünyanın en ileri teknolojik donanımına sahip bulunduğunu belirten Koç, AR-GE Merkezinin enstrümantal analiz laboratuarı ve yaş kimya laboratuarını kapsayan Analitik Geliştirme Laboratuvarları, Formülasyon Laboratuvarı, Pilot Üretim ve Stabilite alanlarıyla son teknolojiye sahip makine, cihaz ve ekipmanlarla donatıldığını kaydetti. Koç, merkezin benzerlerinden çok farklı olarak üretim akışına göre tasarlanması ve GMP sertifikası olan pilot üretim laboratuvar alanına sahip olmasıyla, onkoloji alanında Türk ilaç sektörünün en büyük ve en donanımlı AR-GE merkezi olarak öne çıktığına vurgu yaptı.

Dünyanın en ileri teknolojisi

Türkiye’de sınırlı sayıda üretilen veya üretimi yapılamayan yüksek etkinlikteki farmasötik dozaj formlarının üretimini gerçekleştirmek amacıyla AR-GE merkezinin faaliyetlerine başladığına dikkat çeken Koç, merkezin Onko Koçsel’in temel taşlarından biri olduğunu belirtti. AR-GE çalışmalarının, çalışanı yüksek düzeyde koruma özelliğine sahip izolatörlü ekipman ve cihazlar ile kapalı sistemli cihazların yer aldığı laboratuvarlarda yapıldığını kaydeden Koç, ekipmaların koruyucu özellikleri yanında çalışanları korumak için maruziyeti önleyen kıyafetler ve filtreli tam yüz maskeleri de temin edilerek maksimum düzeyde korunmanın esas alındığını vurguladı.

AR-GE departmanında görev alan proje ekiplerinde yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlamış veya devam etmekte olan araştırmacılar, farmasötik kimya uzmanları, farmasötik teknoloji uzmanları, patent vekilleri ve analitik kimya uzmanlarının yer aldığını dile getiren Koç, eczacı, kimyager ve kimya mühendislerinden oluşan Onko Koçsel AR-GE ekibinin, farklı disiplinleri bir aile çatısı altında toplayarak kısa sürede son düzey teknolojik özelliklerle donatılmış, çalışanını ve çevreyi koruyan bir laboratuvar kurmayı başardıklarını ifade etti.

Onko Koçsel’den yerli kanser ilacı üretimi için 100 milyon Euro’luk yatırım

AR-GE merkezi çalışmalarının çeşitli proje bazlı işbirlikleriyle sürdürüldüğüne değinen Koç, bu işbirliklerinin proje bazında TÜBİTAK, TEYDEB, SANTEZ ve çeşitli üniversitelerle yürütüldüğünü, bununla birlikte AR-GE merkezinde çalışmaları tamamlanmış veya devam eden bazı projelerin özel sektör ve üniversitelerin birlikteliğine dayandığını belirtti.

Geleceğe mühür vuran AR-GE Merkezi

Onko Koçsel İlaçları’nın hayata geçirdiği AR-GE Merkezi’nin geleceğe mühür vuran bir AR-GE Merkezi olacağına inandığını ifade eden Bakan Sn. Fikri Işık ise, günümüzün dünyasında sürdürülebilir büyüme için yüksek teknolojik üretimin önemine vurgu yaptı. 2008 küresel krizinde bedel ödeyen ülkelerin hizmet sektörüne ağırlık veren, üretimi ikinci plana atan ülkeler olduğunu belirten Işık, ancak Almanya gibi üretime ağırlık veren ülkelerin krizden etkilenmediğini kaydetti.

Artık üretim için üç anahtar başlık olduğuna değinen Işık, bunların “ölçek bazında yerli üretim”, “yenilikçi üretim” ve “yeşil üretim” olduğunu ifade etti. Bu doğrultuda yerli üretimi desteklediklerini ve yenilikçi üretim doğrultusunda inovasyona teşvik ettiklerini söyleyen Işık, bu üretim felsefesinin tamamlayıcı faktörünün insana ve doğaya saygılı üretim anlayışı olan yeşil üretim olduğunun altını çizdi.

Sağlıkta katma değeri yüksek ürünler önemli

Sağlık sektöründe yüksek teknoloji ürünü, katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi ve üretilmesinin önemine değinen Işık, bu ürünlerin ancak AR-GE çalışmalarıyla üretilebileceğini belirtti. Halihazırda Türkiye’de tüketilen her 100 kutu ilaçtan 73’nün yerli olduğunu ifade eden Işık, ancak buna rağmen ilaç ithalatı için her yıl 4.5 milyar dolar harcandığını, bu ilaçların neredeyse tamamının ise yüksek teknoloji ile üretilen ilaçlar olduğuna dikkat çekti.

Onko Koçsel İlaçları gibi teknoloji üreten firmaların ise bu açığı kapatmak yönünde ciddi bir rol oynadığını ifade eden Işık, açılışını gerçekleştirdikleri AR-GE merkezinin bu hedef için önemli üslerden biri olacağını kaydetti. Sağlık sektöründe lisanslı üretimin fason üretim olduğunu söyleyen Işık, Türkiye’de yüksek teknoloji ürünlerine geçişin şart olduğunu, bunun anahtarının AR-GE çalışmaları olduğunu belirtti. Sağlık sektöründe yüksek teknolojik ürün geliştirme yönünde araştırma merkezlerinin kurulduğunu belirten Işık, yüksek teknoloji ürünü, katma değeri yüksek ilaçların geliştirilmesi için büyük bir AR-GE merkezi kuran Onko Koçsel ailesine teşekkürlerini sundu. Işık, AR-GE merkezleri kuran ve üreten tüm firmalara devlet ve bakanlık olarak her türlü maddi kolaylığı ve manevi desteği sağladıklarını da sözlerine ekledi.

Mimarisiyle de farklı

Onko Koçsel İlaçları’nın onkolojide Türkiye’nin ilk GMP onaylı AR-GE Merkezi, yöneticiler ve uzman personel için açık ofis sistemine dayalı şeffaf bir çalışma ortamı da sunuyor. Üç teknik ana birimin yer aldığı AR-GE Merkezi’nde; ofis ve laboratuvar alanlarının çalışan dostu yalınlık ve fonksiyonellik ile harmonize edilmesinin yanı sıra, laboratuvar çalışanlarının literatür taraması ve dokümantasyon yapabilmesi için kendilerine ait modern ofis alanları da bulunuyor.

Bununla birlikte çalışanlar, ofis üzerinden bilgisayarlarını kullanarak uzaktan laboratuvar cihazlarını takip ederek kontrol edebiliyor ve literatür araştırmaları da yapabiliyor. Çalışan dostu mimari tarzıyla fark yaratan AR-GE Merkezi’nde, benzerlerinden çok farklı bir laboratuvar ve ofis anlayışı dikkat çekiyor. Son teknolojik cihazlarla kurgulanmış, çevre dostu bir AR-GE yerleşimini hayata geçiren Onko Koçsel İlaçları, global düzeyde önem taşıyan bir AR-GE Merkezi kurmanın yanı sıra uzman personeline güçlü bir motivasyon ve takım gücü oluşturmasına imkan sağlayan farklı bir ofis ortamı da sunarak Türkiye’de bir ilke imza atıyor.

Onko Koçsel – Onko İlaç, 1987 yılında kan ürünlerini Türkiye’ye ilk kez getirerek Türkiye ilaç sektöründeki yerini aldı. 1995 yılında ise Koçsel İlaç, kardeş şirket olarak gruba katıldı. Kuruluşundan bugüne yüzde 100 Türk sermayeli bir kuruluş olarak faaliyet gösteren Onko Koçsel İlaçları, şirketin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı İrfan Koç’un 35 yılı aşkın sektör deneyimiyle Türk tıbbına önemli hizmetlerde bulunmakta, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda yenilikçi çözümleriyle birçok ilki hayata geçirmektedir. Hizmette ilklere ve kalıcı eserlere imza atan Onko Koçsel İlaçları, 2015 yılında büyük bir atılım gerçekleştirerek Türkiye’de bir ilk ve tek olan yüksek aktiviteli ürünler için ileri teknolojiye sahip farmasötik üretim tesisinin açılışını gerçekleştirmiştir.

Tesis, Türkiye’de kısıtlı olarak üretilen ya da hiç üretilmeyen, hayati önemi olan hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların Türkiye’de üretilmesine olanak sağlamaktadır. En ileri teknolojiyle üstün kalite koşullarında üretim gerçekleştiren tesis, Türkiye’nin dışa olan bağımlılığını azaltmanın yanı sıra, onkolojik olarak sahip olduğu yüksek kapasite sayesinde Türkiye’nin bu alanda tüm ihtiyacını karşılayabilecek gücü elinde bulunmaktadır. Tesislerin yapıtaşı olan AR-GE faaliyetleri, Türkiye’de sınırlı sayıda üretilen ya da hiç üretimi yapılmayan, yüksek etkinlikteki farmasötik dozaj formları ve ilaç etkin maddelerini geliştirme ve üretim faaliyetlerini yürütmektedir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla