Pankreas iltihabı – yangısı olarak da adlandırılan akut pankreatit ülkemizde en sık safra kesesi taşlarına bağlı olarak oluştuğunu belirten başarılı cerrah, safra kesesinden ana safra kanalına düşen taşların, pankreatit kanalını geçici olarak tıkadığını ve bunun pankreatite yol açtığını belirtti.
5 ile 7 günlük hastane yatışı ile kontrol alınan pankreatit, safra taşına bağlı olan pankreatitlerin tekrar gelişmemesi için safra kesesi ameliyatını gerektirmektedir. Pankreatit teşhisi sonrası hastaların safra kesesi ameliyatı olmamasının hatalı bir uygulama olduğunu vurgulayan Prof Dr. Kaan Karayalçın, pankreatit tedavisinin hemen ardından safra kesesi taşı ameliyatının ertelendiğini ya da hiç yapılmadığının altını çiziyor. Pankreatit teşhisi sonrası kontrol altına alınan pankreatitin tekrarlamaması için safra kesesi ameliyatının alınabilecek en önemli tedbir olduğunun da bilgisini paylaşıyor.
İlk atağın problemsiz atlatılması ikincisinin de aynı şekilde seyredeceği anlamına gelmez.İlk pankreatit atağını hastaların çoğunluğu sara kesesi taşlarının farkında olmadıkları için engelleme şansı olmaz.Ancak ikinci atağın olmasını engelleme ve yaşamı tehdit eden bir hastalıktan kurtulma olanağı varken bunu değerlendirmemek doğru bir yaklaşım olmaz
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?