Prof. Dr. Önder Ergönül: Bilimsel çalışmaların izne tabi tutulması kabul edilemez

14 Mayıs 2020  |   Kategori: Sağlık Gündemi Print

Koronavirüse karşı süren mücadeleyi değerlendiren Türkiye Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül, bazı eksikliklere rağmen genel olarak gidişatın başarı olduğunu belirtirken, bilimsel araştırmaların Etik Kurul’dan önce denetlenmesinin çok olumsuz bir durum yaratacağını vurguladı. Yeni kurulan COVID-19 Bilimsel Araştırma Değerlendirme Komisyonu’na tepki gösteren Prof. Dr. Önder Ergönül, ”Bizler dünya çapında insanlarız. Sağlık Bakanı CV’lerimize bakabilir. R0’ı (bulaştırma katsayısı) saptamak için yapılan sağlam çalışmaların engellenmesi ülkemiz için sıkıntı yaratan bir durum olur. Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar Derneği yönetim kurulu üyesi olarak utanıyorum” dedi.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan COVID-19 Bilimsel Araştırma Değerlendirme Komisyonu‘na eleştiriler sürüyor. Sağlık Bakanlığı’nın bilimsel çalışmalar ve retrospektif araştırmalar için Etik Kurul başvurusundan önce COVID-19 Bilimsel Araştırma Değerlendirme Komisyonu’na bildirim yapılması yönünde bir karar almıştı. Türkiye Bilim Akademisi, “Covid-19 Hakkındaki Bilimsel Araştırmaların Sağlık Bakanlığı’na Yapılacak Bildirime Tâbi Tutulması Sakıncalıdır” açıklama yaptı.

Habertürk TV’de yayınlanan Gün Başlıyor’a programına katılan Prof. Dr. Ergönül, bilim insanlarından mı bürokratlardan mı oluştuğu bilinmeyen COVID-19 Bilimsel Araştırma Değerlendirme Komisyonu’yla ilgili sert sözler sarf etti. Prof. Dr. Ergönül’ün açıklamalarından bazı satır başları şöyle:

  • Hastalarımız azalmış durumda, daha iyiyiz. İki ay önce “Türkiye’de test yapılmıyor, Ankara’dan yönetilemez” demiştik. Bu bir hataydı, Sağlık Bakanlığı bu hatayı düzeltti. Sayın Sağlık Bakanı’nın gerçekten açık bir politika yürüttüğünü görüyoruz. Bazı eksiklikler var ama genel olarak halk sağlığı açısından gidişimizi kötü görmüyorum.
  • AVM’ler açıldı ama bu bir deneme-yanılma. Deneme-yanılma hiçbir şey bilmediğiniz de sağlam bir rehberiniz olmadığınız da yapmanız gereken bir durumdur. Keyfi bir yaklaşım ile bilimsel kontrollü bir deneme-yanılma farklı şeylerdi.
  • Ülkemizin saygın bilim insanlarına güvenilsin. Neden bunların çalışmalarını kontrol etmek için ne olduğunu bilmediğimiz bir denetleme mekanizması kuruluyor.
  • Ülkemizde etik kurullar var. Bizler dünya çapında insanlarız. Bakan, bizim CV’lerimize bakabilir. Örneğin ben Türkiye Bilim Akademisi üyesiyim, bunu gururla söylüyorum. Bilim Akademisi çok zor üye kabul eder, dünyanın en iyi üniversitelerindeki insanlardan oluşuyor. Bizi ortak bir çağrımız var Sayın Bakan’a, lütfen bunu dikkate alsın.
  • Bizim çalışmalarımız Sağlık Bakanlığı’nın kurduğu komisyon tarafından değerlendiriliyor, bazıları reddediliyor. Ne olduğunu kim olduğunu bilmediğimiz bir komisyon. Bu utanç verici bir şey olarak kalacaktır Türkiye tarihinde. Türkiye bilim tarihinde hakikaten yanlış bir uygulamadır. Ben Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar Derneği yönetim kurulu üyesi olarak utanıyorum.
  • R0’ı (bulaştırma katsayısı) saptamak için, tarama yapmak için yapılan doğru dürüst sağlam çalışmaları birilerinin engellemesi, Etik Kurul’dan geçtikten sonra bile bunların kabul edilmemesi gerçekten çok sıkıntı veren bir durum ülke adına. Bu doğru bir yaklaşım değil.

Türkiye Bilim Akademisi’nin duyurusunun tamamını okumak için bu linki tıklayınız:>>>

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla