Prof. Dr. Yıldırım: Klinik araştırmalarda yıllık 1 milyar dolar gelir potansiyeli var

Yazan Hatice Pala Kaya
Kategori: Sağlık Gündemi, Sektör Print

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) bünyesinde bir yıl önce kurulan Türkiye Sağlık Politikaları Enstitüsü’nün (TÜSPE) kurumsallaşmasını tamamlayarak çalışmalarına başladığı belirten TÜSPE Başkan Prof. Dr. Hasan Hüseyin Yıldırım, Türkiye’nin sağlık alanında AR-GE’den başlayarak geniş bir potansiyeli bulunduğunu ve klinik araştırmalardan yıllık 1 milyar dolar gelir elde etme potansiyeli olduğunu söyledi. TÜSEB bünyesindeki 7 enstitüden biri olduklarını belirten Prof. Dr. Yıldırım, bilimsel analizlerle sağlık alanında politika oluşturmaya katkı vermek amacını taşıdıklarını, Türkiye’de bu yönde bir açık görüldüğü için TÜSPE’nin kurulduğunu belirtti.

TÜSPE’nin birinci yılını doldurmasının ardından bir basın toplantısı düzenleyerek, faaliyetleri hakkında bilgi veren Başkan Prof. Dr. Yıldırım, “Türkiye, yaklaşık 20 milyar dolar değerindeki ilaç araştırma endüstrisi içerisinde ilk 10’a girecek, klinik araştırmalardan yılda 1 milyar dolar gelir elde edebilecek ve hastaların en yenilikçi ilaçlara erken ve ücretsiz erişimini sağlayacak büyük bir potansiyele sahip” bilgisini verdi.

Türkiye, medikal estetik pazarında dünya beşinciliğine yükseldi

Teşkilatlanma çalışmaları yanında ilk yılda çeşitli alanlarda bilgi üretmeye de başladıklarını kaydeden Hasan Hüseyin Yıldırım, bunları; “Türkiye’de Sağlık Harcamaları”, “Tıbbi Cihazlarda Piyasa Gözetimi ve Denetimi”, “Sağlık Turizmi ve Anadolu Nimetleri Tıbbı”, “Sağlık İş Yerinde Şiddet”, “Tıpta Board Sınavları”, “Sağlık Çalışanlarının Memnuniyeti”, “Çocukluk Çağı Obezitesinin Ekonomik Boyutları” ve “Şehir Hastaneleri Yönetim ve İşletim Modeli” olarak sıraladı.

Gelecek dönem planları

TÜSPE Başkanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Yıldırım, Türkiye Sağlık Teknolojileri İnovasyon Merkezi (TÜSTİM) Projesini geliştirdiklerini ve sağlık teknolojilerine ilişkin klinik araştırma çalışmalarına katkı vermeyi hedeflediklerini kaydetti.

Prof. Dr. Yıldırım, TÜSTİM’in ilgi alanına ilişkin olarak, “İl düzeyinde ve eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversite hastanelerinde oluşturacağı klinik araştırma koordinatörlükleri ve birimleri ile Türkiye çapında yapılanmayı, bu sayede hastalara, araştırmacılara, hastanelere, klinisyenlere, Türk tıbbına, toplumuna ve ekonomisine büyük katkı sağlamayı, klinik araştırmalar alanında gerçekleştireceği öncülük ve koordinasyon ile sağlık teknolojilerinde inovasyonu hızlandırıcı ve kolaylaştırıcı rol oynamayı hedeflemektedir” dedi.

“Türkiye Sağlıkta Yaşam Kalitesi Değerleme Projesi” (TÜRKQoL)” ile “Türkiye Sağlık Sisteminin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi Projesi”nin de (TÜSSİDEP) devam ettiğini belirten Prof. Dr. Yıldırım, sağlık hizmeti sunumu, insan gücü, bilgi sistemleri, tıbbi ürünler, teknolojiler, sağlık sistemi finansmanı ve liderlik ile yönetişim olmak üzere 6 bileşenin izlenmesine yönelik veri üretileceğini kaydetti.

Sağlıkta hasta güvenliğini önceleyen yatırımlar için finans modeli değişmeli

Türkiye Sağlık Politikaları Zirvesi düzenlenecek

TÜSPE Akademi yapılanmasıyla örgün ve uzaktan eğitim yapmayı istediklerini de belirten Prof. Dr. Hasan Hüseyin Yıldırım, bilgi paylaşma faaliyetleri kapsamında eğitime ilave olarak ilki 2019’da olmak üzere her yıl “Türkiye Sağlık Politikaları Zirvesi” gerçekleştirilmesinin planlandığını kaydetti.

Toplantıda konuşan TÜSEB Başkanı Fahrettin Keleştemur da “Sağlık Bakanlığı bünyesinde politika tespitiyle ilgili birimler var ama bunu bilimsel ve akademik olarak yürütmek için Türkiye Sağlık Politikaları Enstitüsü kuruldu” diye konuştu.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla