Türkiye’de artrit farkındalığı çok düşük

18 Kasım 2011   |    22 Şubat 2014    |   Kategori: Medyada Sağlık Haberleri Print

Artrit ile savaş için harekete geç!

Türkiye’de bağımsız yaşama ve çalışma kabiliyetini olumsuz etkileyen Romatoid Artrit hastalığıyla mücadele eden yaklaşık 500 bin kişi olmasına rağmen, bu konudaki toplumsal farkındalık hala çok düşük seviyede. Hastalıkla ve bu konudaki düşük bilinç düzeyi ile mücadele etmek için bu yıl kurulan Artrit İle Yaşam Derneği, “Artrit hayatın akışını durdurmadan siz Harekete Geçin” sloganıyla toplumsal destek bekliyor.

Dünya Artrit Günü ile ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Ataman, “Bu yıl Dünya Artrit Günü temamızı  ‘iyileşmek için hareket et’ mesajıyla veriyoruz. Bu mesaj fiziksel aktivitenin vücudumuz ve ruhsal durumumuz için ne kadar olumlu ve gerekli olduğunu vurgulamak için seçilmiştir. Fiziksel aktivite özellikle romatizmal ve kas-iskelet sistemi hastalığı olan bireyler için çok önemlidir. Romatizmal hastalık tedavisinde tanının erken konulmasının ve tedavinin bir an önce başlamasının hastalığın yaratacağı kayıpları önlediği bir gerçektir. Romatizmal hastalıkların en büyük etkisi eklemlerde görülmekte ve hastanın fiziksel aktivitesini engelleyebilmektedir. Fiziksel aktivitenin kısıtlanmaması için verilecek çabaların erken tanı ve tedavi üzerine yoğunlaştırılması gerekmektedir” dedi.

Artrit teşhisi konusunda birinci basamak hekimlerine de görev düştüğünü dile getiren Prof. Dr. Ataman, şu bilgileri verdi: “Birinci basamak hekimlerinin erken artrit konusunda eğitilmeleri ve sevk zincirini vakit geçirmeden artritle ilgilenen uzmanlık gruplarına yöneltmeleri gerekmektedir. Ne mutlu ki artık Türkiye’de artritli hastaların seslerini duyurabilecekleri bir dernek olan “Artritle Yaşam Derneği” kurulmuştur. Bu dernek üyelerinin toplumu bilgilendirme, farkındalığı artırma ve artritli hasta hakları ve iş güvenceleri gibi konularda çalışmalarını bir an önce başlatmaları son derece önemlidir.’’

Romatoid Artrit, Türkiye’de çok yaygın
Eklemlerde şişlik, ağrı gibi belirtilerle kendisini gösteren ve insanların çalışma hayatlarınaromatoid_artrit_kalp engel oluşturan Romatoid Artrit, Türkiye’de çok yaygın olmasına rağmen toplumun pek farkında olmadığı otoimmün bir hastalık. Türkiye’de yaklaşık 500 bin Romatoid Artrit hastası olduğu tahmin ediliyor. Kadınlarda, erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülen Romatoid Artritin ortalama başlangıç yaşı 40-60 arası olmasına rağmen, her yaştan insan etkilenebiliyor. Romatoid Artrit, genellikle bir eklem hastalığı olarak algılanmasına rağmen, kişi üzerinde çok daha geniş etkilere yol açarak birçok organa zarar verebiliyor. Kalp krizi ve inme gibi hastalık risklerini artırarak erken ölüme yol açabiliyor.

Artrit ile Yaşam Derneği
Artrit hastalarına ve yakınlarına destek olmak ve bu konudaki toplumsal farkındalığı artırmak için bu yıl kurulan Artrit ile Yaşam Derneği (ARYAD), herkesi bu mücadelelerine katkı vermeye davet ediyor. Dünya Artrit Günü olan 12 Ekim’in artrit ile mücadele için milat olmasını isteyen dernek yetkilileri, “Artrit hayatın akışını durdurmadan siz HAREKETE GEÇİN” çağrısında bulunuyor.

Avrupa Romatizma Karşıtı Ligi EULAR, artrit ile mücadelede bu yılın temasını Move to Improve (İyileştirmek İçin Harekete Geç) olarak belirledi. ARYAD, hareket etmenin hastalık üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekmek üzere Kıta Avrupası’nda başlayan bu hareketi Türkiye sathına yaymayı amaçlıyor. Erken teşhis, doğru tedavi ve uygun çalışma ve yaşama koşullarına ulaşmayı amaçlayan artrit ile savaş hareketi, Avrasya Maratonu’nda başlayacak.

Artrit ile Yaşam Derneği Başkanı Sarah Adut, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Artık ‘artrit ve yaşam’ hakkındaki farkındalığımızı artırma zamanı. Artrit sadece basit bir eklem ağrısı değil, hastanın bununla yaşamayı öğrenmesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır. Yaşlı insanların rahatsızlığı değildir. Hastalar günlük yaşamlarını sürdürmekte zorlanırlar. Örneğin, yataktan kalkmak, dişlerini fırçalamak, giyinmek, işe gitmek gibi tüm hareketler zor ve sancılıdır. Artritin tedavisi yoktur. Fakat, erken tanı ve doğru tedaviyle hastalar sağlıklı ve etkin bir hayat sürebilirler. Eklemlerinizde herhangi bir şişlik veya ağrı hissettiğinizde “geçer” demeyip hekiminize başvurun. Erken teşhis, hayat kalitenizi artırmayı sağlayacaktır.”

Zamanında ve doğru teşhis çok önemli
Artrit hastalığından etkilenen insanların neredeyse dörtte birinin 5 yıl içinde çalışmayı bıraktığı tahmin ediliyor. Hastaların, toplumun eşit mensupları olarak bağımsız yaşama hakkını sağlamak için şu unsurlar önem taşıyor:
• Artritin etkisi ve getirdiği yüklerin daha iyi anlaşılması, bunun bilincinde olunması,
• Zamanında ve doğru teşhis, en yüksek tedavi standartlarına eşit erişim, kullanıma hazır kapsamlı destek hizmetleri,
• Yeni tedavilerin değerlendirilmesinin sadece sağlık bakım perspektifi ile sınırlı kalmayarak, sosyal unsurları da içermesi

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla