Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Sağlıkta ‘Onaylı Randevu’ dönemi başlıyor!

Yazan Hatice Pala Kaya
13 Mayıs 2024  |   Kategori: Sağlık Gündemi Print

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, randevu sisteminin iyileştirilmesi ve verimliliğin artırılması için ‘Onaylı Randevu’ sistemi geliştirildiğini ve 13 Mayıs’tan itibaren uygulamaya alındığını açıkladı. Bakan Fahrettin Koca, Ulusal Sağlık Hizmetleri Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı’nın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunarak, sağlık alanında yapılan çalışmalar ve yeni sistem hakkında bilgi verdi. Bakan Koca, “Ertesi gün randevusu olan her hastamız, akşam saat 20.00’ye kadar randevusuna onay verecek veya gelemeyeceğini bildirecek. Bu sisteme ‘Onaylı Randevu Sistemi’, MHRS’de başlatılan bu yeni döneme de ‘Onaylı Randevu Dönemi’diyoruz. Uygulama pazartesi günü başlıyor. Yeni dönemde ayrıcalıklı iki hasta grubumuz var, 65 yaş üstü hastalarla kanser hastaları. Onlar bu yeni sistemden muaf olacak ve öncelikleri devam edecek” dedi.

MHRS’nin telefon ve internet erişiminin iyileştirildiğini kaydeden Bakan Fahrettin Koca, yeni getirilen onay sisteminin verimliliği artıracağını ve gidilmeyen randevular nedeniyle oluşan hak kayıplarının ve erişim sorunlarının da aşılacağını anlattı. Bakan Koca, “Onaylı Randevu Sistemi, hastanelerimize, hekimlerimize zamanı verimli kullanma imkanı sağlayacak. Hasta, gelemeyeceği randevuyu iptal edecek. Böylece, randevu sadakatsizliği sebebiyle, şu an boş kalan kapasitemizi hizmet bekleyen hastalar için kullanabileceğiz. Boş kalan her bir randevuda, sistemden randevu alamayıp, talep bırakmış hastalarımıza ulaşacağız. Öncelik, talep bırakan hastalarda olacak” dedi.

Sağlık Bakanı Koca’dan Milyar Dolarlık medikal cihaz alımında yerlilik ve ihracat şartı

Geçerli bir nedenle randevusunu iptal edemeyen kişilerin talep bırakarak sorununu çözebileceğini kaydeden Sağlık Bakanı Koca, randevuya gidilmemesi halinde ilgili branştan 15 gün içinde randevu alamama yaptırımının devam ettiğini ancak bu kişinin başka branşlardan randevu alabileceğini, ayrıca ilgili branştan randevu almadan başvuru yapabileceğini ya da acil durumlarda acil servise başvurabileceğini hatırlattı.
Bakan Koca, onay sistemiyle çok sayıda branşta 24 saat içinde cevap verilebilir hale gelineceğini belirterek, taleplerin etkin biçimde karşılanabilmesi için Randevu Koordinasyon Merkezi de kurulduğunu, şahsi olarak süreci takip edeceğini kaydetti.

81 milyon randevuya gidilmedi

Fahrettin Koca, hasta başvurularındaki verimlilik sorununun gelinmeyen ve iptal edilmeyen randevulardan etkilendiğini belirttiği konuşmasında, Kovid-19 salgını döneminde randevu almanın halk tarafından benimsendiğini ifade etti. Sonrasında randevu almadan da muayene olma imkanı varken dahi başvurularda ağırlığın randevulu sisteme kaydığını, iptal edilmeyen ve gidilmeyen randevuların bu nedenle sorun oluşturduğunu anlatan Bakan Koca, 2023’te 23 milyon kişinin en az 1 randevusuna gelmediğini, gidilmeyen başvuru sayısının da yüksek olduğunu kaydederek, “Gelinmeyen toplam randevu sayısı 81 milyon. 3-4 saat kala iptal edilen randevu sayısı ise 21 milyon. Bu gibi sebeplerle randevu kapasitesinin yüzde 30’u kullanılamadı” bilgisini verdi.

Görüntüleme randevularına da onay sistemi uygulanacak

Tomografi ve girişimsel işlemlerle ilgili meslek örgütleriyle birlikte verimliliği artırmak için bir algoritma geliştirmeye çalıştıklarını, ilk olarak endoskopiden başladıklarını kaydeden Sağlık Bakanı, “Bunun ilkini endoskopide yaptık, çalışma bitti. Kolonoskopi ve gastroskopiyle ilgili endoskopik işlemler ne zaman, hangi durumda, hangi hasta grubunda, nasıl istenmeli? Bununla ilgili uzmanlık dernekleriyle, akademisyenlerle birlikte, 5 dernekle birlikte çalışıldı. 1 Haziran’dan itibaren de başlamış olacağız” diye konuştu.

MR, tomografi ve ultrason gibi görüntülemelerde de randevuya gelmeme kaynaklı verimlilik sorunları olduğunu kaydeden Sağlık Bakanı Koca, bu alanda da randevu onay sistemine geçileceğini belirterek, “Nasıl muayenede onam sistemi devreye giriyor ise benzer şekilde MR, tomografi, ultrason, ameliyat ve benzeri uygulamalar için de bir gün önce onam devreye alınacak. Biz bazen verdiğimiz randevularda MR veya tomografi veya ultrasonda gelmeme oranının daha yüksek olduğunu görüyoruz” ifadesini kullandı.

Bakan Koca: Performansa göre ek ödeme üzerinde yeniden çalışıyoruz

Şehir hastaneleri tercih ediliyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, uygulamaya alınan şehir hastanelerinin de yüksek ilgi gördüğünü, hastaların kamu hastanelerini tercih ettiğini söyledi. Bakan Koca, “Başarı, kamu hastanelerine yönelişi her geçen gün artırmaktadır. Bu tercihi, kamu hastanelerinde, pandemi öncesi dönemle şimdi bakılan hasta sayılarını kıyasladığımızda açıkça görüyoruz. Bu ve özel sektörün sağlık hizmetlerindeki payının azalması kamuya talepte artış demektir” dedi. Bakan Koca, 23 şehir hastanesinde 34 binden fazla yatak kapasitesine ulaşıldığını, yatırımı devam eden 12 şehir hastanesinin tamamlanmasıyla ilave 15 bin yatağın daha sunulacağını bildirdi.

Basın toplantısında, şehir hastanelerinin hizmet alımı sisteminin kamuya ilave yük getirdiği eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Bakan Fahrettin Koca, bütçeye ilave yükün ortadan kalktığını, hastanelere ödenen tutarların bütçe içindeki yükünün azaldığını söyledi.
Sayısal verileri de aktaran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kamunun yatak sayısının özel sektör ve üniversite hastanelerinden çok daha hızlı arttığını belirterek, kamuda 172 bin 700, üniversite hastanelerinin yaklaşık 45 bin yatak kapasitesine ulaştığını, buna karşılık özel sektörün 53 bin 620 yatakla hizmet verdiğini ancak iki yıl önceye kıyasla özel sektördeki yatak sayısında azalma olduğunu açıkladı.

Bakan Koca, “Beyaz Reform” ile sağlık alanında özlük hakları, sosyal haklar ve şiddetin önlenmesi alanında başarılar sağlandığını ayrıca, kamuda 59 bin 586, özel sektörde ise 30 bin 510 uzman hekime ulaşıldığını açıkladı.

Aşı ve Biyoteknoloji Üretim Merkezi iki yıl içinde üretime başlayabili

Fahrettin Koca, basın toplantısında sağlık alanındaki projelere de değindi. Hıfzıssıhha aşı ve Biyoteknolojik Ürün Üretim Merkezinin kuruluşunun devam ettiğini ve iki yıl içinde tamamlanarak pilot üretime başlayabileceğini vurguladı. Bakan Koca, “Hıfzıssıhha Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Üretim Merkezimizin inşaatını tamamlayarak pilot üretimlere iki yıl içinde başlayabileceğiz. Hedefimiz, ihtiyacımız olan aşıların tamamının Türkiye’de üretilmesidir. 3 aşımız yani kuduz, Hepatit A ve suçiçeği aşıları, teknoloji transferi ile artık ülkemizde üretilecek. Bağışıklama programındaki diğer bütün aşılar da Hıfzıssıhha’da üretilecek. 2028’de ise tüm aşılar yüzde 100 yerli üretim olacak.

Yeni şehir hastaneleri yatırımlarında kamu-özel ortaklığına nokta kondu

Tip 1 diyabet hastaları başta olmak üzere, bütün diyabet hastalarımızın kullanabilecekleri sürekli glikoz ölçüm sensörlerini tamamen yerlileştiriyoruz. Klinik değerlendirmesini de tamamlayıp, en kısa sürede hastalarımıza sunacağız. Nadir hastalıklar için ‘Hücre ve Gen Terapisi Hastanesini’ kuruyoruz. Böylece en güncel tedaviyi kendimiz geliştirerek uygulayacağız. Bağımlılıkla mücadele için rehabilitasyon amaçlı BAHAR merkezlerini hayata geçiriyoruz. İlki bu yıl Sancaktepe’de hizmete başlayacak. Çok kısa bir sürede tüm büyükşehirlerimiz bu merkezlere sahip olacak” diye konuştu.

Bakan Koca, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) altında, UMKE ATAK adını verdikleri yeni bir birim oluşturduklarını, bu ekibin medikal arama-kurtarma çalışmalarını yürüttüğünü anlattı. Uzaktan sağlık hizmetiyle ilgili altyapı çalışmasını tamamladıklarını ve pilot uygulamaya başladıklarını hatırlatan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kronik hastaların takibi, rapor ve reçete yenilemenin de bu sistemle yapılmasının planlandığını, yaşlı hastalar için Sağlıklı Yaş Alma Merkezi (YAŞAM) kuruluşunun tamamlandığını, bu merkezin 80 yaş üzeri kişilere hizmet vermeye başladığını, ileriki zamanlarda daha düşük yaş gruplarının dahil edileceğini duyurdu.

SMA taraması

Kamuoyu gündeminde sıklıkla yer bulan SMA hastalığına da değinen Sağlık Bakanı, ücretsiz tarama uygulaması yaptıklarını hatırlatarak, evlilik öncesi verilen SMA Taşıyıcı Tarama Programı kapsamında 1 milyon 400 binden fazla çiftin tarandığını, “Yeni Doğan SMA Tarama Programı” kapsamında da 2 milyon 200 binden fazla bebeğin taramasının gerçekleştirilerek, erken tanı sayesinde yüzde 90’ın üzerinde tedavi başarısına erişildiğini bildirdi. Bakan Koca ayrıca, pilot olarak başlatılan Aile Diş Hekimliği uygulamasıyla 13 ilde 42 aile diş hekimliği biriminde 12 bini aşkın çocuk ve ailesine erişildiğini kaydetti.

HPV alanında da tarama programı yürütüldüğünü, muayene olmak istemeyenler için idrardan tarama için bir çalışma başlattıklarını açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bunun dünyada ilk olacağını, çalışmaya Prof. Dr. Ateş Kara’nın başkanlık ettiğini duyurdu.

Hekimler Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı

Yabancı hekim çalıştırılmasına yönelik bir soru üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hekimlik yapabilmek için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması gerektiğini, bu nedenle hizmet verenlerin hepsinin TC vatandaşı olduğunu ifade etti. Bakan Koca, hekimlerin çalışmak için kamuyu tercih ettiklerini de sözlerine ekledi.

Sağlık Turizmi gelişiyor

Türkiye’nin sağlık turizmi alanında da artış görüldüğünü kaydeden Sağlık Bakanı, “Yurt dışından her geçen gün önemli ölçüde hasta geldiğini görüyoruz. Yaklaşık 3 milyar dolara yakın olduğunu biliyoruz. Bu sayının 10 milyar dolara kadar kapasitesinin olduğunu öngörüyoruz” bilgisini verdi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla