SGK Başkan Yardımcısı Orhan Koç, “Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan SUT ile diyaliz merkezleri için fiyat güncellemesi yaptık. Hasta potansiyeli düşük olan illerdeki diyaliz merkezlerinin hizmetlerine devam etmesi için 700 seansa kadar olan hizmetlerde fiyatı 160 liradan 180 liraya çıkarttık. Böylece 2 bin 400 lira civarında katkı sağlamış olduk.” değerlendirmesinde bulundu.
Koç, Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan son değişiklikleri paylaşmak için SGK Başkanlık Binası’ndaki Erdoğan Özen Konferans Salonu’nda basın toplantısı düzenlendi.
Hastaların sağlık hizmetine ve ilaca kolay erişimini sağlamak için bir süredir SUT’ta bazı değişiklikler yaptıklarını anımsatan Koç, bu çalışmaların eylül ayına kadar tamamlanacağını söyledi. Koç, birçok konunun ve hizmetin dayanak noktasının SUT olduğuna dikkati çekerek, tebliğin aksayan ve eksik yönlerinin giderilmesinin bu açıdan önemli olduğunu vurguladı.
Bugünkü SUT değişikliğiyle Anadolu’daki küçük şehirlerde hizmet sunan diyaliz merkezlerine ciddi katkı sağladıklarını bildiren Koç, şöyle konuştu: “Bugün Resmi Gazete’de yayınlanan SUT ile diyaliz merkezleri için fiyat güncellemesi yaptık. Hasta potansiyeli düşük olan illerdeki diyaliz merkezlerinin hizmetlerine devam etmesi için 700 seansa kadar olan hizmetlerde fiyatı 160 liradan 180 liraya çıkarttık. Böylece 2 bin 400 lira civarında katkı sağlamış olduk. 700 seanstan sonraki her seans için 160 lira olan fiyatı 170 liraya çıkarmış olduk. Böylece Anadolu’daki diyaliz merkezlerinin hizmetlerine devam etmelerini sağladık. Bunun yanında acil servisteki diyaliz hizmetlerini de 180 liraya yükselttik, evde diyaliz hizmetlerini de yine 160 liradan 170 liraya çıkarttık.”
SUT değişikliğiyle trombosit ve plazmayla ilgili fiyat değişikliği yaptıklarını da belirten Koç, gazilerin hem akülü sandalye hem de tekerlekli sandalye almasına imkan sağladıklarını dile getirdi. Koç, bugünkü değişiklikle yine yerli tıbbi cihaz üreticilerinin desteklenmesi kapsamında yerli gözlük çerçevelerine verilen 35 liralık katkının 40 liraya çıkartıldığını duyurdu.
Daha önceki SUT değişiklikleriyle Hepatit C tedavisinde yüzde yüze yakın başarı sağlayan ilaçların yurt dışından teminine katkı sağladıklarını anımsatan Koç, epilepsi hastalarının kullandığı beyin piline erişim sorununun da yine çözüme kavuşturulduğunu söyledi. Nadir hastalıklar ile kanser tedavisinde Türkiye’de ruhsatı bulunmayan ilaçlarla ilgili yeni bir tedarik modeli üzerinde çalıştıklarının altını çizen Koç, diyabetik ayak konusunda hastaların tedavilerini kolaylaştıracak adımları attıklarını, özellikle diyabetle ilgili ilerleyen süreçte toplumsal bilinçlendirme çalışmaları yürüteceklerini açıkladı.
SGK olarak toplum ruh sağlığı merkezlerine de büyük önem ve destek verdiklerimi ifade eden Koç, sayısının 130’a yükselen bu merkezlerde hastaların önce rehabilite ardında da topluma entegre edildiğini kaydetti. Orhan Koç, bir basın mensubunun, emeklilere aylıkları karşılığında verilecek banka promosyonu konusunda gelinen aşamayı sorması üzerine, “Pazarlıklar devam ediyor. Kamu ve özel bankalarla müzakereler yapılarak emekliler için en maksimum değerde bir anlaşmanın yapılması için görüşmeler sürüyor.” ifadesini kullandı.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?