Sigara içen annelerin bebeklerinde gaz sancısı daha fazla görülüyor

Yazan Uzm. Dr. Ebru Gözer
21 Ocak 2014   |    11 Mart 2023    |   Kategori: Bebek Sağlığı Print

Yeni doğan bebeklerde sık görülen gaz sorunu anne babalar için kabusa dönüşebilir. Doğumdan sonraki ilk dört ayda oluşan gaz sancısı her bebekte kolik atakları haline dönüşmez. Ancak sigara içen annelerin bebeklerinde bu sorun iki kat fazla görülmektedir. Koliğin psikolojik yönleri olduğu da bilinmektedir. Endişe, korku, heyecan ve sinirlilik de bebekte koliğe neden olabilir. Yeni doğan bebeklerin tam olarak gelişmeyen sindirim sistemleri nedeniyle ortaya çıkan gaz sancıları hem bebek hem de ebeveyinlere zor anlar yaşatıyor. 

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer, konu ile ilgili şu bilgileri verdi:

Yeni doğan bebeklerde gaz sancısı

Bebeklerde gaz sancısı olarak bilinen İnfantil Kolik rahatsızlığı, kendiliğinden iyileşmesi dolayısıyla iyi seyirli klinik durumlardan biridir. Anne sütü alan bebeklerde bu hastalığa daha az rastlanır. Bebeğinizin ağlama sebebi açlık değilse ve ayaklarını daha çok karnına doğru çekerek ağlıyorsa buna gaz sancıları sebep olmuş olabilir. Karın şişliğinde artma, barsak seslerinin duyulması, kusma, kabızlık veya sık kaka yapma gaz sancısının belirtileri arasındadır. Kolik için sürekli kabul edilebilecek tek bir faktör yoktur ve bu nedenle hiçbir tedavi sürekli rahatlamayı sağlayamaz.

Dr.Ebru GozerBebek için uygunsuz çevre yani anne baba çatışmasının da gaz sancısına neden olabilir. Bazı bebekler koliğe hassastır. Gaz yakınması olan bebeklerin %30 kadarında kolik atakları gelişir. Atakların açlık, aşırı beslenme veya yutulan havanın bağırsağa geçmesi ile ilişkileri gözlenmektedir. Gaz sancısı çeşitli nedenlerle oluşabilir. Sorun sindirim sistemi veya beslenme ile ilişkili de olabilir. Soya, kahve, fındık, fıstık, çikolata, kabuklu deniz ürünleri, brokoli, yeşil biber ve baharatlı yiyeceklerin allerjik reaksiyonlara ve gaz sancısına neden olabilir. Ayrıca ailede evlilik ile ilgili çatışmalar, annenin bebeğe vakit ayıramaması, bebekle ilgilenememe durumu ve stres bu sorunlar için risk faktörleridir.

Yeni doğan bebeklerde gaz problemi ve çözümü için yapılması gerekenler!

Yeni doğan bebeklerde gaz sancısı neden olur?

  • Yeni doğan bebeklerde gaz sancısı, bebeklerin sindirim sistemlerindeki olgunlaşmamışlıktan kaynaklanan bir durumdur. Bebeklerin bağırsakları doğumdan sonra çalışmaya başlar ve ilk birkaç haftada tam olarak olgunlaşmaz. Bu nedenle, gazın doğal olarak atılması gecikebilir, rahatsızlığa ve ağlamaya neden olabilir.
  • Gaz sancısı ayrıca annenin sütünden kaynaklanabilir. Besin alerjileri veya intoleransları da bebeklerde gaz sancısına neden olabilir.
  • Emzirme sırasında hava yutulması, emzik kullanımı veya biberon beslenmesi de gaz sancısına neden olabilir.

Bebeklerde gaz sancısı belirtileri

  • Sık sık nedensiz ağlama
  • Huzursuzluk,
  • Karın bölgesinde sertleşme, bacakları toplama,
  • Yüzde kızarıklık ve gaz çıkarma yer alır.
  • Bu belirtiler genellikle bebeğin gazını atmasıyla birlikte geçer

Gaz sancısını önlemek için pratik öneriler

Emziren anne beslenmesine özen göstermelidir. Sigara, kahve, çay, çikolata, baharatlı yiyecekler, annenin sindirim sorunu yaşadığı besinler, kuru bakliyat, kabuklu deniz ürünleri, turunçgiller, lahana, brokoli, bezelye gibi yiyecekler gaz problemine neden olur var olanı da arttırır. Gaz sancısını önlemek için, bebeği emzirirken veya biberonla beslerken hava yutulmasını önlemeye çalışın. Bebeğin karnını masaj yaparak rahatlatmak ve düzenli olarak gazını çıkarmak da yardımcı olabilir.

Kolik nedir, neden olur? Ağlayan bebekleri sakinleştirme yolları

Ayrıca, bebekler için özel gaz sancısı önleyici damlalar veya çaylar da kullanılabilir.  Ancak, herhangi bir tedaviyi kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

  • Bebekler emzirilirken dik pozisyonda emzirilmelidir.
  • Yeterli sürede emzirilmeli az veya çok beslemekten kaçınılmalıdır.
  • Beslenme sonrası sırtı sıvazlayarak dik pozisyonda ya da parmak uçları ile hafif sırta vurarak gazı çıkartılmalıdır.
  • Bebek memede çok uzun süre tutulmamalıdır.
  • Biberonla beslerken bebeğin hava yutmadığından emin olunmalı, uygun biberon seçilmelidir. Biberon deliği bebeğin ayı ile uyumlu olmalıdır. Çok hızlı akmamalı ya da emerken zorlanmamalıdır.
  • Eğer gaz ve kabızlık yakınması oluyorsa mama değişikliği yapılabilir. Miktarda bebeğin ihtiyacına uygun olmalıdır.
  • Besin allerjisi açsından aile öyküsü olan bebeklerde cilt sorunları, kusma, iştahsızlık, kanlı dışkılama, kilo alamama gibi yakınmalarda varsa süt alerjisi olabileceği unutulmamalıdır. Annenin diyetinden süt ürünleri çıkarıldığında klinik bulgular düzelir.
  • Hemen her istediğinde bebeğin kendini güvende hissetmesi açısından emzirilmeli ancak çok miktarda süt alımı sonrası kusmaları ile birlikte ağlaması oluyorsa bir süre kucakta sakinleştirilmelidir. Kucakta hafif dans eder şekilde veya sallayarak, okşayarak görsel, işitsel ve dokunsal uyaranlar faydalı olacaktır. Aşırı sallamaktan kaçının.
  • Karınları üzerine yatmak, kucakta yüzü yere bakacak şekilde kol üzerine yatırmak rahatlatabilir. Emme isteği fazla olan bebekler beslendikten sonra sakinleşmelerini sağlamak için kısa süreli emzik de verilebilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla