Solunum hastalıkları önemli bir mortalite nedeni

Kategori: Solunum / Enfeksiyon Print

 Solunum hastalıkları konusunda toplumsal farkındalık çok düşük

Dünya genelinde ölümlerin yaklaşık % 20’si akciğer hastalıklarına bağlı nedenlerden meydana geliyor. Yılda yaklaşık 4 milyon kişi KOAH nedeniyle yaşamını kaybediyor. Her yıl 3 milyon kişi pnömoni, 2 milyon kişi ise akciğer kanseri gibi akciğer sorunları nedeniyle ölüyor. Türkiye’de akciğer kanseri vakası yılda 15 bini geçiyor.

Dünyada her yıl yüz milyonlarca insanın tüberküloz, astım, pnömoni, influenza, akciğer kanseri ve KOAH gibi solunum hastalıklarından muzdarip olduğunu belirten SOLUNUM 2010 Kongre Başkanı Doç. Dr. Filiz Koşar, “Her yıl dünya genelinde 10 milyondan fazla kişi bu nedenlerle hayatını kaybediyor. Kronik solunum hastalıkları dünyadaki bütün ölümlerin % 7’sini ve toplam hastalık yükünün % 4’ünü oluşturuyor. Dünya genelinde ölümlerin yaklaşık % 20’si akciğer hastalıklarından kaynaklanıyor. Bu hastalıklar, mortalite açısından üçüncü sıradadır” dedi.

2010 Dünya Akciğer Sağlığı Yılı
Akciğer hastalıklarının farkındalığını arttırmak amacıyla 2010 yılının Dünya Akciğer Sağlığı Yılı olarak belirlendiğini dile getiren Doç. Dr. Koşar, şu bilgileri verdi: “Tütün kullanımı hala ciddi bir sağlık sorunudur ve her yıl 5 milyondan fazla kişinin ölümüne neden olmaktadır. Tüberküloz ile ilgili olarak son 50 yıldır yeni keşfedilen bir ilaç yoktur, var olan ve kullanılmakta olan tek aşı 100 yıllıktır. 2007 yılında 9 milyondan fazla yeni vaka bildirildi. Yılda 1,7 milyon kişi bu tedavi edilebilir hastalıktan ölmektedir. Pnömoni 5 yaş altında 2 milyon çocuğun ölümüne neden olmaktadır. Oysa ki pnömoni son derece ucuz ve kolay tedavi edilebilir bir hastalıktır. Yine astım hastalığı düzgün tedavi alamama nedeniyle yılda 250 bin ölüme neden olmaktadır. KOAH ise 2020 yılına kadar dünya çapında en sık üçüncü mortalite nedeni olacaktır. KOAH açısından en önemli sorun hastalığa geç tanı konmasıdır.”

Sayılar korkutucu düzeyde yüksek
Solunum hastalıklarının dünyada ve Türkiye’de önemli bir mortalite nedeni olmaya devam ittiğini söyleyen Prof. Dr. Can Öztürk, “Yılda yaklaşık 4 milyon kişi KOAH nedeniyle yaşamını kaybediyor. Her yıl 3 milyon kişi pnömoni, 2 milyon kişi ise akciğer kanseri gibi sorunlar nedeniyle ölüyor. KOAH’lı hastalar yetişkin nüfusun %10’unu oluşturuyor ve sadece Avrupa ülkelerinde yılda 30 milyar Euro’luk ekonomik kayba neden oluyor. Buna, Astım, Akciğer Kanseri, Pnomoni, Tüberküloz gibi hastalıkları da eklersek, sadece AB ülkelerinin bu sorun için her yıl 100 milyar Euro’nun üzerinde harcama yaptığını görürüz” diye konuştu.

Sigara ve iklim değişimi önemli bir risk faktörü
Akciğer hastalıklarının gelişiminde, genetik faktörlerin yanında çevresel etkilerinde çok önemli bir risk faktörü olduğunu belirten Prof. Dr. Öztürk, şu bilgileri verdi: “Bu nedenler arasında tütün kullanımı en önemli risk faktörüdür. Küresel iklim değişikliği ve atmosferde sera gazı emisyonunun artması, solunum sistemi hastalıklarını da tetikleyen bir faktör olmuştur. Ayrıca hastalık etmeni olan mikroorganizmaların virulansı ve çoğalma hızında artış, su ve gıda kaynaklarındaki değişiklikler, karşılaştığımız hastalıkların boyutunu ve niteliğini değiştirmektedir. İklim değişikliğinin biyolojik etkilerini azaltmak için; fosil yakıtların üretim ve tüketimini asgariye indirmek, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını artırmak, insanların yeşil binalarda ve yeşil ortamlarda yaşamasını sağlamak önem taşımaktadır.”

32. Ulusal Solunum Kongresi Antalya’da yapıldı

Göğüs hastalıkları alanında Türkiye’nin ilk bilimsel meslek kuruluşu olan Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) tarafından düzenlenen 32. Ulusal Solunum Kongresi SOLUNUM 2010 Antalya’da yapıldı. Yoğun katılımla gerçekleştirilen kongrenin ardından düzenlenen basın toplantısına katılan Kongre Başkanı Doç. Dr. Filiz Koşar, TÜSAD Başkanı Prof. Dr. Can Öztürk, TÜSAD Koah Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Hakan Günen ve TÜSAD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Tunçalp Demir güncel verileri değerlendirdi.

Kongrenin bu yıl 1500 civarın hekimin katılımı ile yapıldığını dile getiren Doç. Dr. Filiz Koşar şu bilgileri verdi: “Kongrede; eğitici kurslar, paneller, konferanslar, karşıt görüş toplantıları, güncelleme toplantıları, uzmanlık öğrencisi oturumu, olgu sunumu oturumları ve ayrıca hekimlik mesleği ve uzmanlık alanını ilgilendiren konulara yer verdi. Göğüs hastalıkları alanında ülkemizin ilk bilimsel meslek kuruluşu olan TÜSAD’ın ana amacı toplumsal ve mesleki eğitimi ve araştırmaları destekleyerek toplumun akciğer sağlığını korumaktır. 2010 yılı derneğimizin 40. kuruluş yılı olduğu için bizde kongremizi meslektaşlarımızla birlikte bilgi paylaşımı ve farkındalığı arttırmak üzerine kurguladık. Bu nedenle kongrede bilgi aktarımına bu yıl her zamankinden daha fazla önem verdik. Kongremiz yabancı toplam 230 konuşmacı ile gerçekleşti.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla