Yeni SUT ile ağrısız doğum ilave ücreti arttı

Kategori: Arşiv Print

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) normal doğum için özel hastanelere 400 lira ücret ödüyor. Bunun yanında her hastadan bu ücretin en fazla %70’i yani 280 lira da fark ücreti alınmasına izin veriyor. Fakat son yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile epidural anestezi ya da ‘ağrısız doğum’ için hastanelere devletin ödediği paranın 3 katına kadar ilave ücret alınmasının önü açıldı. Yeni dönemde özel hastaneler ağrısız doğum yaptıran vatandaştan bin 200 liraya kadar ilave ücret isteyebilecek. Uygulamanın olumlu bir tarafının olacağı belirtiliyor: “Hastaneler tarafından %45’leri bulan sezaryenle doğum yerine hastaların normal doğuma yönlendirilmesi bu uygulama ile daha kolaylaşabilir.”

Öte yandan SGK, son düzenlemesi ile kamuda sık yapılan robotik cerrahi operasyonlarını da istisnai sağlık hizmeti kapsamına aldı. Vatandaş bu cihazlarla operasyona girerse 3-4 bin lira kadar ilave ücret ödeyebilecek. Robotik cerrahi ile ‘üroloji, kadın-doğum, KBB’ alanlarında neştersiz operasyon yapılıyor. İyileşme daha hızlı oluyor. Bunun yanında ‘prostata lazer tedavisi veya plazmakinetik tedavisi’, ‘suda doğum’, ‘penil protez implantasyonu’, ‘diş protez işlemleri’, ‘robotik rehabilitasyon sistemi uygulamaları’ ve ‘kapsül endoskopi’ gibi uygulamalar da SGK tarafından istisnai sağlık hizmetleri kapsamına alındı.

Türkiye’de yapılan yıllık bir milyon 300 bin doğumun yaklaşık yüzde 45’i sezaryen olarak gerçekleşiyor. Bazı özel hastanelerde bu oran %80-90’lara çıktığı tahmin ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kriterlerine göre sezaryenin oranının toplamda yüzde 15-18 olması gerekiyor. Yeni düzenleme özel hastanelerin hastalarını sezaryenli doğumdan normal doğuma yönlendirmek için daha çok çaba göstermesine neden olabilir.

Bu haber Çağlar Avcı tarafından hazırlanmıştır

 

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla