TEB Başkanı Çolak: Şubat ayında ilaç fiyatlarının artması gündemde

Yazan Hatice Pala Kaya
Kategori: Eczacılık, Sağlık Gündemi, Üye Yazıları Print

İlaç fiyatlarına kur ayarlamasının Şubat ayı içinde yapılacağını, son dönemde “bulunamayan ilaç” vb. haberlerin tekrar gündeme gelmesinin bu çalışma öncesine denk gelmesinin dikkat çekici olduğunu söyleyen Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında 2017 yılını ve eczacılıkla ilgili konuları değerlendirdi.  İlaç fiyatlarının kriterlerinden biri olan Euro kurundaki değişmenin yüzde 70’inin fiyatlara yansıtılması yönünde yeni bir formülün yürürlüğe girdiğini hatırlatan Çolak, Şubat ayında pek çok ilacın bu yeni yöntemle fiyatlarının hesaplanacağını belirtti. Çolak, “İlaç şirketleri ve dağıtım kanallarından kaynaklanan bu yokluk, hasta sağlığını tehlikeye atıyor. Bizler her sene benzer bir manzara ile karşılamak yerine, tüm tarafların bir masa etrafında oturup bu soruna artık bir çözüm bulmasını istiyoruz” dedi.

Eczacıların gündemindeki konular

Erdoğan Çolak basın toplantısında, eczacıların öncelik verdiği ve çözümünü beklediği konulara da değindi. Çolak, bunlardan birinin SGK ile yürütülen protokol görüşmeleri kapsamında majistral ilaç tarifesinin güncellenmesi olduğunu kaydetti. Yine aynı kapsamda, sahte reçete vb. aslında eczacıların sorumluluğunda olmayan konulardan kaynaklı yüksek tutarlı cezalar ve sözleşme feshi cezalarının da kaldırılmasını istedi. Çolak, ayrıca geçici koruma altındaki kişilerin ilaç temininde TEB, SGK ve AFAD arasında imzalanması gereken protokolün hala imzalanmadığını da hatırlattı.

TEB: Reçetesiz ilaç satışı sağlık riski yaratır, harcamayı ve fiyatları yükseltir!

Şehir hastaneleri civarına açılacak eczaneler için mesafe sınırı konulmalı

Erdoğan Çolak bir soru üzerine, Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ile görüşmeleri hakkında da bilgi verdi. 4 ana talebi Bakan Demircan’a ilettiklerini anlatan Erdoğan Çolak, Sağlık Bakanının bu taleplere sıcak yaklaştığını aktardı. 2017’nin son günlerinde gündeme gelen TİTCK’in yeni reçetesiz ilaç liste taslağını geri çekmesini memnuniyetle karşıladıklarını ve uzlaşma sağlanana kadar yeni bir listenin yapılmayacağını belirten Çolak, bu olumlu tavır için TİTCK ve Sağlık Bakanı’na teşekkür ettiklerini de belirtti. TEB Başkanı ayrıca akılcı ilaç kullanımı ile gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesine yönelik Bakanlık girişimlerine her zaman destek verdiklerini ve vermeye de devam edeceklerini açıkladı.

Bakan Demircan’a aktardıkları taleplerini sıralayan TEB Başkanı Erdoğan Çolak, bunlar arasında bulunan şehir hastaneleri civarına açılacak eczanelerin önemli bir yer tuttuğunu belirtti. Şehir hastaneleri civarında açılacak eczaneler için mesafe tahdidi-yakınlık sınırı konulmasını talep eden Erdoğan Çolak, bu uygulama yapılmaması halinde ciddi bir rekabet sorunu ortaya çıkacağını anlattı. Çolak, şehir hastaneleri açılmasıyla bazı hastanelerin kapatılacağını hatırlatarak, bu hastanelere yakın eczacıların ciddi ekonomik sorunlarla karşılaşacağını, bazılarının kapanacağını kaydetti.

Erdoğan Çolak, aktardıkları bir diğer sorunun iklimlendirme kuralları olduğunu belirtti. Erzurum’un -32 dereceleri gördüğü bir dönemde, Antalya-Adana’da en soğuk günün 5 derece olduğunu vurgulayan, Türkiye’nin illerinin ortalama ısı bakımından çok farklılık gösterdiğine işaret eden TEB Başkanı Erdoğan Çolak, bu nedenle havza bazında düzenleme yapılmasını önerdiklerini anlattı. İklimlendirmenin eczane başına ortalama 30 bin TL ilave yük getireceğini vurgulayan Erdoğan Çolak, bu nedenle KOSGEB destekli finansman sağlanmasını talep ettiklerini açıkladı.

-Eczacıların gündemindeki konular: Ruhsat yetkileri Sağlık Bakanlığı’nda olmalı
Erdoğan Çolak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bitkisel ürün ve gıda takviyesi vb. çok sayıda ürünün sertifikalandırıldığını hatırlatarak, bu ürünler ve veteriner ilaçları dahil bütün farmasötik formdaki ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından sertifikalandırılması ve eczanelerden satışının şart olması gerektiğini kaydetti.

TEB Başkanı Erdoğan Çolak, eczacılık fakültelerinin sayısındaki yüksekliğin sorun olmayı sürdürdüğünü, eczacıların yetiştirilmesinde sınırlamaya gidilerek, mevcut fazla akademik altyapının AR-GE’ye yönlendirilmesini önerdiklerini anlattı. Çolak, “Yeni fakültelerin açılmaması, öğretim elemanı yetersiz olanların kapatılması, sanayi ya da üniversite iş birliğiyle Ar-Ge merkezlerine dönüştürülmesi gerektiğine inanıyoruz. Aksi takdirde eczacılık eğitiminin niteliksizleşmesi ve eczacı istihdam sorunuyla karşı karşıya gelmemiz kaçınılmaz olacaktır” dedi.

“Muvazaa mesleğimizin kanayan yarası”

Kamuoyunda “diploma kiralama” olarak adlandırılan eczacıların fiilen yürütmediği, başkaları tarafından işletilen eczanelere yönelik mücadeleyi desteklediklerini belirten Erdoğan Çolak, “2016 yılını muvazaa ile mücadele (diploma kiralama) yılı ilan ederek muvazaa araştırması ve değerlendirmesinde karşılaşılan sorunları en aza indirmek ve muvazaa ile mücadelede farkındalık yaratmak amacıyla bir dizi çalıştay gerçekleştirdik” dedi. Çolak, TİTCK ile bu konuda çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Çolak, ayrıca muvazaa ile mücadele için yürütülen kapsamlı ve etkin çalışmalar doğrultusunda sorunun en aza indirilmesi noktasında başarı sağladıklarını belirtti.

OECD ortalamalarının gerisindeyiz

Sağlık alanında hekime-hastaneye erişim konusunda büyük bir başarı sağlandığını ve genel olarak iyileşmelerin gözlendiğini belirten Erdoğan Çolak, buna karşılık kişi başı sağlık harcaması konusunda hala OECD’nin gerisinde bulunulduğunu anlattı. Sağlıkta hizmet kalitesinin artırılması yanında tasarrufun ön plana alınmasını isteyen Erdoğan Çolak, “Sağlık alanında tasarrufun ön plana çıkarılamayacağını, önleyici-koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılmasının önemini, akılcı ilaç kullanımını temel alan ulusal sağlık politikalarının gerekliliğini, sağlık harcamalarının büyük oranda kamusal nitelik taşıması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz” diye konuştu.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla