TEB Başkanı Arman Üney: Depremzedelerden ilaç fiyat farkı alınmamalı

Yazan Hatice Pala Kaya
23 Şubat 2023   |    14 Kasım 2023    |   Kategori: Eczacılık, Sağlık Gündemi Print

Depremin ilk anlarından itibaren gönüllü eczacıların katkılarıyla hızla organize olduklarını ve bölgede konteyner eczaneler, mobil eczaneler açarak ilaç sağladıklarını söyleyen Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney, gelinen aşamada bölgedeki eczanelerin yeniden inşa edilerek faaliyetlerine başlamasının sağlanması için çaba harcadıklarını duyurdu. Üney, TEB Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında bölgede, depremden etkilenen eczane sayısının 1100 olduğunu belirtti.

İlaç firmaları, depocular, kooperatiflerle bir toplantı yaparak, eczanelerin yeniden faaliyeti konusunu görüştüklerini bildiren Arman Üney şunları kaydetti: “Afet bölgesinde faaliyet gösteren eczanelerimiz depremden etkilendi. Bu bölgelerdeki ilaç eczacılık hizmetlerinin sağlıklı bir şekilde yerine getirilebilmesi için depremden etkilenen eczanelerimizin bir an önce faaliyete geçmeleri; vatandaşlarımıza kesintisiz ilaç eczacılık hizmeti vermeye başlamaları birinci önceliğimizdir. Depremde zarar gören meslektaşlarımızın yaralarının sarılması için kamu kaynaklarının hızlı bir şekilde harekete geçirilmesi gerekiyor.

Eczacılarımızın bir an önce hizmet sunabilmesi için, kamu otoritesi tarafından acil tedbirler alınmasını ve öncelikli olarak hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Bu amaç doğrultusunda Türk Eczacıları Birliği olarak bütün olanaklarımızı seferber ettiğimizi özellikle vurgulamak isterim. Dün ilaç sanayinin, kooperatiflerimizin ve ecza depolarının temsilcileri ile bu gündemle bir araya geldik ve çok önemli bir değerlendirme toplantısı da yaptık.”

Arman Üney, değerlendirme toplantısında eczanelerin yeniden inşasından ilaç stoku teminine kadar bir dizi çalışma yapılabileceğini vurgularken, kamunun da bu yönde destek olmasını beklediklerini dile getirdi.

44 Eczacı, 21 eczacılık fakültesi öğrencisi hayatını kaybetti

Depremde 40 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiğini, bunlar arasında 44 eczacı, 21 eczacılık fakültesi öğrencisi ve çok sayıda eczane çalışanı olduğunu hatırlatan Arman Üney, fiziki olarak ortadan kalkan eczaneler ve kayıplar nedeniyle TEB’in hızla kampanya başlatıp ilaç temini ile bölgeye gönüllüleri ulaştırdığını açıkladı. 2500 eczacının bölgede dönüşümlü olarak görev yaptığını ve yine eczacıların bağışlarından oluşan ilaç ve malzemeleri bölge halkına ilettiğini belirten Üney, bu kampanya ile ilaç sıkıntısının yaşanmadığını anlattı.

Taşınan depremzede de katılım payı ödememeli

Deprem bölgesinden farklı illere geçen hastalara ilaç katılım payı, muayene ücreti gibi ek ödemelerin çıkmaması için SGK ile görüşmeler yaptıklarını belirten Arman Üney, bundan SGK’nın hızlı müdahalesi ile sonuç aldıklarını vurguladı. Üney, bunun yanı sıra deprem bölgesinde bulunan veya bölgeden ayrılan mağdur kişilerin de başka illerde ilaç alırken fiyat farkı ödememesi yönünde SGK’dan talepte bulunduklarını kaydetti. TEB Başkanı Arman Üney, “Bu sorunun da çözümlenmesini bekliyoruz. Depremden zarar gören vatandaşlarımızdan ilaç fiyat farklarının alınmaması gerekiyor çünkü hiçbirinin şu anda bu ödeme gücü bulunmuyor” dedi.

Sosyal destekler sürüyor

Depremde ilaç ve eczacılık hizmetleri yanında, diğer ihtiyaçları karşılamak üzere yine eczacıların bağışlarından oluşan 50 tondan fazla malzemenin bölge halkına eriştirildiğini bildiren Üney, buna ilave olarak eski TEB genel merkezi binasının barınma merkezi haline getirilmesi için çalışmaya başladıklarını açıkladı.

Halen 28 eczane faal, sağlık yönetimi eczacılara teşekkür etmedi

Bölgede, konteyner vb. araçlardan oluşan 28 eczanenin hizmet vermeye devam ettiğini belirten Arman Üney, bunların TEB’in internet sitesinden bulunabileceğini söyledi. Eczacıların faaliyetlerinin yabancı kuruluşlarca dahi takdir edildiğine dikkati çeken Üney, “Pandemi döneminde canı pahasına görev yapan, ülkemizin en ücra köşesinde dâhi ilaç eczacılık hizmeti veren, afetlerde bölgeye ilk intikal eden gönüllü eczacılarımıza, en yüksek sağlık otoritesi tarafından sade bir teşekkürün bile çok görülmesine, meslektaşlarımızın anlam veremediğini çok net ifade etmek istiyorum. Bizler sağlık sisteminin kilit taşı olan eczacılar olarak ihtiyaç duyulan her anda, hiçbir beklenti içinde olmaksızın sadece mesleki sorumlulukla vatandaşlarımızın yanında olduk ve bundan sonra da olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Rapor hazırlanacak

TEB’in deprem bölgesinde yoğun faaliyetlerini sürdürdüğünü hatırlatan Arman Üney, elde ettikleri deneyimlerin paylaşılması için bir rapor hazırlama sürecine girildiğini ve tamamlandığında kamuoyuna açıklanacağını duyurdu. Üney, eczacılara seslenerek, “Hiçbir beklentisi olmadan sadece vatandaşlarımızın yaralarını sarmaya çalışan, bütün meslektaşlarımla gurur duyuyorum. Vatandaşlarımıza şifa dağıtmaktan geri kalmadığı için hepsine huzurunuzda çok teşekkür ediyorum” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla