Saydan: Her yıl ilaca harcanan paranın dörtte biri sahte ilaçlara gidiyor!

Yazan Hatice Pala Kaya
25 Haziran 2019   |    18 Temmuz 2019    |   Kategori: Eczacılık, Sağlık Gündemi Print

Türkiye’ye kaçak olarak giren ilaçlar arasında zayıflama ilaçları, afrodizyak etkili ilaçlar, saç ürünleri ve hormonların başı çektiğini söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre her yıl ilaçlara harcanan paranın dörtte birinin sahte ilaçlara gittiğine dikkat çekerek, çeşitli yollarla piyasaya giren bu ilaçların insan sağlığını tehdit ettiğini vurguladı. Kısa süre önce Kayseri’de çok sayıda cinsel içerikli kaçak ilacın yakalandığını hatırlatan Saydan, vatandaşların kesinlikle internet ve benzeri güvenli olmayan yerlerden ilaç almamaları konusunda uyardı.

Kaçak ilaçların Türkiye’ye yurt dışından izinsiz, kontrolsüz olarak yasal olmayan yollarla geldiğini belirten Ecz. Saydan, “Bu ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol edilmemiştir,  içindeki etken maddelerin tam olup olmadığı da bilinmemektedir” dedi.

Sahte ve kaçak ilaçlar ölümlere neden olabilir

Kayseri’de kaçak yollarla yurtdışından getirilen çok sayıda cinsel içerikli ilacın ele geçirildiği haberleri üzerine bir açıklama yapan TEİS Başkanı Nurten Saydan, “Sahte ve kaçak ilaçlar, etkisizlik, eksik tedavi, beklenmeyen yan etkilere ve zehirlenmelere hatta ölümlere neden olabilmektedir. Bu yüzden vatandaşlarımız, ilaçlarını kesinlikle eczanelerden temin etmelidir” diye konuştu.

Halk sağlığı için büyük risk

Türkiye’ye kaçak olarak giren ilaç çeşitlerinde zayıflama ilaçları, afrodizyak etkili ilaçlar, saç ürünleri ve hormonların başı çektiğine işaret eden Ecz. Nurten Saydan, kaynağı, üreticisi, saklama şartları bilinmeyen ve gerekli inceleme ve analizleri yapılmamış bu ürünlerin satılmasının halk sağlığı için büyük risk taşıdığını söyledi.

TEİS Genel Başkanı Saydan açıklamasını şöyle sürdürdü: “Her geçen gün basında; “sahte ilaç vurgunu”, “kaçak ilaçlar ele geçirildi”, ”sahte ilaçtan zehirlendi” başlıklı haberleri maalesef üzüntüyle takip etmekteyiz. Vatandaşlarımız bilmelidir ki, sahte ilaç Sağlık Bakanlığı’nca ruhsat verilmiş, içinde etken madde miktarı az veya hiç konulmamış, etken maddesi yerine de ucuz ve farklı maddeler konularak üretilmiş olan ilaçlardır.

Sahte ilaçlar, etkisizlik, eksik tedavi, beklenmeyen yan etkilere, zehirlenmelere hatta ölümlere neden olabilmektedir. Bu yüzden vatandaşlarımız, ilaçlarını kesinlikle eczanelerden temin etmelidir. Kaçak ilaçlar ise, ülkemize yurt dışından izinsiz, kontrolsüz olarak yasal olmayan yollarla gelen ilaçlardır. Bu ilaçların Sağlık Bakanlığı’nca kontrolü yapılmamış olduğundan içindeki etken maddenin tam olup olmadığı da bilinmemektedir.”

İlaçlar, eczaneden eczacıya danışarak alınmalı

Özellikle internet sitelerinden yapılan özendirici ve süslü söylemlere aldanılmaması ve asla internet üzerinden ilaç alınmaması gerektiğinin altını çizen Saydan, “Çünkü sahte ve kaçak ilaçlar en çok internet üzerinden satış imkanı bulmaktadır. Unutulmamalıdır ki, ister bitkisel, ister kimyasal olsun ilaçlar kimyasal maddelerdir. Halkımızın sağlığı için ilaçların, eczaneden, eczacıya danışarak alınması gerekmektedir” dedi.

TEİS Genel Başkanı Saydan, gerek internet üzerinden, gerekse eczane dışında ilaç satışına izin verilmemesi gerektiğini ifade ederek, internet üzerinden tedavi edici özelliği belirtilerek ilaçmış gibi satılan ürünlere göz yumulmaması ve bu konuda ağır yaptırımları olan cezalar uygulanması gerektiğini kaydetti.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla