TEİS Başkanı Ecz. Nurten Saydan: Ödeme listesinden çıkarılan ilaçlar tasarruf getirmez

Yazan Hatice Pala Kaya
10 Ekim 2021   |    13 Ekim 2021    |   Kategori: Eczacılık, Güncel / Literatür, Sağlık Gündemi Print

Pandemi döneminde soğuk algınlığı ilaçlarının %14, antibiyotiklerin %18 oranında tüketiminin azaldığını söyleyen Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Covid-19 salgınının etkili olduğu 2020 yılında, grip ilaçları ve çocukların kullandığı soğuk algınlığı şurupları gibi bazı ilaç gruplarında satışların gerilediğini, günümüzde ise bu ilaçlara talebin yoğunlaşmasıyla tedarik sorunları çıkabildiğini söyledi. Saydan, SGK’nın bazı ilaçları ödeme listesinden çıkarmasının da pahalı ilaçlara yönelmeye yol açabileceğini kaydetti.

Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya’ya değerlendirmelerde bulunan Ecz. Saydan, Covid-19 salgınında mevsimsel grip vakalarının çok fazla görülmediğini, bunun sonucu olarak da 2020’de grip ilaçları, çocuklarda kullanılan ateş düşürücü şurupların büyük oranda satılmadığını vurguladı. Soğuk algınlığı ilaçlarının %14, antibiyotiklerin %18 oranında satışlarının düştüğünü belirten Saydan, buna karşılık kardiyovasküler ilaçlarda %17, ağrı kesici ilaçlarda %7 ve sindirim sistemi ilaçlarında %8 artış olduğunu vurguladı.

Ecz. Nurten Saydan, bazı ilaçlara talebin 2021 itibariyle hızlı arttığını belirterek, “Bu sene hızlı bir açılma oldu. Ateş düşürücü, soğuk algınlığına karşı şuruplar, ishal şurupları bulunamıyor. Firmalar üretimlerinde önceki yılı baz alır. Bu nedenle geçen yıl az satılan ilaçlar kaynaklı epeyce sıkıntı yaşıyoruz” dedi.

Pandemi döneminde en fazla C vitamini ve D vitamini satıldı

Yine salgın döneminde C ve D3 vitaminlerinin çok yoğun satıldığına işaret eden Ecz. Nurten Saydan, buna bağlı olarak sahte ürün üretiminin de tetiklendiğini, sahte gıda takviyesi satışlarının 3 kat arttığını bildirdi.

Diğer yandan yüksek talep gören vitaminler ve gıda takviyelerinin eczaneler dışındaki satış noktalarına yönelik endişeleri olduğunu vurgulayan Ecz. Saydan, “Pandemiyle birlikte gıda takviyelerinin kullanılmasının artmasıyla bu ürünlerin yanlış yerlerden temin edilmesinden tutun da yanlış kullanımına kadar birçok sorunla karşılaşılıyor.

Sağlığa ilişkin olan, eczanede olması gereken, eczacı danışmanlığı isteyen ürünler, uluorta her yerde satılıyor. Yanlış gıda takviyesi kullanımından dolayı zehirlenmelerden tutun da ölümcül birçok sağlık sorunu yaşayan vatandaşlarımız sık sık basında gündeme geliyor. Dolayısıyla bu ürünlerin hangi koşullarda, hangi ilaçlarla ve hangi dozlarda alınması gerektiğini uzmanların; yani hekimler ve eczacıların kontrolünde kullanılması zorunluluğu artık yadsınamaz bir gerçek” dedi.

Vitaminlerin saklama koşullarına dikkat edilmeli

Vitaminlerin ve gıda takviyelerinin reklamlarının yapılarak satıldığını, e-ticaret ile ulaşılabildiğini hatırlatan Nurten Saydan, bunların saklama koşullarının bilinmediğini, hatta benzinliklerde satıldığına dikkati çekti.

Saydan, “Gıda takviyelerinin gıda gibi değerlendirilip saklanma ve kullanım için özel uyarıların bulunmadığını ifade etmek doğru bir yaklaşım değildir. Örneğin; son dönemlerin sıklıkla kullanılan C ve D vitamini içeren gıda takviyelerinin mutlaka 25 derecenin altında sıcaklıkta muhafaza edilmesi, buzdolabına konulmaması gerekir. Uygun saklanmayanlarda bozulmalar meydana gelebilir” uyarısında bulundu.

Geri ödeme listesinden çıkarılan ilaçların yerine pahalı ilaçlar yazılabilir

Ecz. Nurten Saydan, SGK’nın düzenli aralıklarla bazı ilaçları ödeme listesinden çıkarmasının bazı sakıncaları olabileceğini dile getirerek, son olarak aralarında kas gevşetici, ağrı kesici gibi alım gücü düşük kişilerin de kullandığı 52 ilacın ödeme listesinden çıkarıldığını, başka ilaç gruplarının da çıkarılmasından endişe ettiklerini belirtti.

Bu yaklaşımın tasarruf getirmeyeceğini, aksine pahalı ilaçlara göç olacağını, hastaların daha fazla hastaneye başvurmasına yol açacağını söyleyen Ecz. Nurten Saydan, şunları kaydetti: “Bu şekilde olan kısıtlama asla tasarruf getirmeyecek, sağlık sistemini hastaların defalarca kullanması suretiyle beklenenin aksine başvuru sayısında ve sağlık harcamalarında artışa neden olacaktır. Nihayetinde ise vatandaşın ilaçlara ulaşımı engellenmiş ve cebinden ilaç için çıkacak olan ücret fazlalaşmış olacak. Kurum önceki senelerde bu tasarruf modelini öksürük şuruplarında denedi, uygulamanın sonucunda daha pahalı ilaçların reçetelendiği ve tasarruf değil bir artışın olduğu görüldü. Denenmiş bir yöntemin tekrarında kamunun yararı olmadığını belirtmek istiyoruz” dedi.

Ecz. Nurten Saydan, hekimlerin hastaya geri ödeme listesinde olan ilaçları yazma eğiliminde olacağını, bunun da daha pahalı ilaç anlamına geleceğine işaret etti.

Grip aşısında belirsizlik sürüyor, 100 kişiden 2’sine onay

Nurten Saydan, eczanelere gelmeye başlayan ve SGK ödeme listesinde olmayan grip aşısının fiyatının 85.12 TL olduğunu ve eczanelerden ücretli olarak verilmeye başlandığını kaydetti. TEİS Başkanı Ecz. Saydan, “Devletin karşıladığı grip aşıları geç geldiği gibi beraberinde önemli sorunlar da yaşanıyor. Vatandaşlar aşılarını olabilmek için aile hekimine gidip reçete yazdırıyor, ancak reçete sistemi uygun bulmuyor. Kronik hasta da olsanız 90 yaşında da olsanız Sağlık Bakanlığı’nın sistemi aşılarınızı şu anki sisteme göre karşılamıyor. Aile hekimlerinden aldığımız bilgiye göre yaklaşık 100 grip aşısı reçetesi yazma girişiminden 2’si sistem tarafından onaylanıyor. 90 yaşındaki bir hastaya sistem “Hasta influenza açısından 1. öncelikli çok yüksek risk grubunda değildir.

Hastanın durumu diğer öncelikli grubu açısından ileride yeniden değerlendirilecektir” diyor.  Sağlık Bakanlığı’nın biran önce sistemdeki kısıtlamaları kaldırarak her yıl olduğu gibi 65 yaş üstü hastaların tamamına ve kronik hastalığı olan vatandaşlarımıza ücretsiz grip aşısının reçetelenmesini sağlayacak sistemi kurgulayarak sorunu çözmesi gerekmektedir” diye konuştu.

İlaç satışları

2020 Türkiye ilaç satışlarını da değerlendiren Ecz. Nurten Saydan, 2020’de ilaç pazarının tutar bazında bir önceki yıla göre % 56 artarak 47,9 milyar TL’ye yükseldiğini, kutu bazında ise yüzde 7 düşüşle 2,2 milyar adete gerilediğini kaydetti. Saydan, en fazla satılan ilaç grubunun ise değer bazında %14,5 payla onkoloji ilaçları olduğunu bildirdi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

1 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Prof. Dr. F. Cankat Tulunay
Prof. Dr. F. Cankat Tulunay
2 yıl önce

Ucuz zannedilen ilaçlarla pahalı ve yetersiz tedavi yaptırılıyor. Romatizmal hastalıkta NİMES 100 mg 15 Tablet 17.40TL, etkisi daha az olan Nimes%1 30 g jel 23.17, dünyada benzeri olmayan ve hiç bir ciddi klinik çalışması bulunmayan Nimes Combo 42.20 TL.. Geri ödemeden kaldırılan ilaçlar yerine daha pahalıları değil aksine tedavi edici… Devamını oku »

Araç çubuğuna atla