Saydan: 19 Şubat’ta ‘mucize oldu’ bulunamayan ilaçlar birden geldi

Yazan Hatice Pala Kaya
Kategori: Eczacılık, Sağlık Gündemi Print

İlaç fiyat belirleme sisteminin mutlaka değiştirilmesini gerektiğini söyleyen Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, Şubat ayı içinde “derinleşen” bulunamayan ilaçlar sorunun nedenlerinden birinin ilaç fiyat belirleme modeli olduğunu vurguladı. Konu ile ilgili bir grup gazeteciye açıklama yapan Saydan, Avro kurunun belirlendiği Şubat ayında bulunamayan bazı ilaçların, fiyat belirlemenin hemen ardından birden bire eczanelere teslim edilmeye başlandığını belirterek, “Bir gün önce depolarda olmayan ilaçlar zam aldıkları gece boyunca Anadolu’yu kat ederek depolara ulaştı, adeta bir mucize yaşandı” dedi.

Teslim edilen ilaçlar çok daha önce üretilmiş!

Nurten Saydan, Şubat ayı içinde bulunamayan ilaçlar, stokçuluk gibi tartışmaları hatırlatarak, eczanelerin de suçlandığı bu süreç sonucunda; yaptıkları inceleme sonucu sorunun eczanelerden kaynaklı olmadığını belirlediklerini de aktardı.

Nurten Saydan, “19 şubat 2019 Salı sabahı ilaçlarımız eczanelerimize gelmeye başladı. İlaçlara baktığımız zaman imal tarihlerinin 2017-2018 yılları olduğunu tespit ettik. Daha önce imal veya ithal edilen ilaçların son kullanma tarihlerine baktığımızda 2019-2020 yılları olduğunu gördük. Şunu merak ediyoruz; bu ilaçlar ilaç tedarik sorunu yaşanırken neredeydiler ve en ilginci Türkiye’nin her yerine bir gecede bulunmayan ilaçlar nasıl ulaştı? Nerede bekliyorlardı? Yetkililerin bu sorulara cevap bulması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Avro kuru belirleme yılda bir defa yapılırsa sorun sürer

İlaç fiyatlarının Sağlık Bakanlığı tarafından belirlendiğini ve Türkiye’de kullanılan ilaçların geri ödemesinin yüzde 98’inin kamu tarafından yapıldığını hatırlatan TEİS Başkanı Nurten Saydan, kamunun bütçeye uygun bir fiyat politikası uygulamasının da doğal olduğunu kaydetti. Yurttaşların vergileriyle finanse edilen sağlık ve özellikle ilaç giderlerinde, harcamaları azaltma, mümkün olan en düşük fiyatla alım yapma yönündeki çabaları doğru bulduklarını kaydeden Nurten Saydan, Avro kurunun belirlenmesinin yılda tek sefer yapılmasının sorun doğurduğunu vurguladı.

Nurten Saydan şunları kaydetti: “Son 2 ayda (Ocak ve Şubat) ilaç tedarik sorununda en büyük etkenin zam için tarihin belli olması olduğunu düşünüyoruz. İlaçta yapılan Avro fiyat ayarlaması senede bir sefer ve üstelik belli zamanlarda yapılmaya devam edecek olursa, önümüzdeki senelerde de hep benzer sorunlar yaşayacağız demektir. Hele 14 -18 Şubat tarihleri arasında eczanelerimizde yaşanan sorun anlatılacak gibi değil.

Bu sorunu vatandaşlarımız ile birebir yaşadık ve onlar da çok iyi biliyorlar. 5 gün listelerin hazırlanması için uzun bir süredir. 45 gün devam eden sorunun ardından gelen 5 gün sorunları kat kat arttırmaktadır. Hastalık ne zaman kime geleceği belli olmayan bir vakıadır. İlaç da aynı şekilde ne zaman, kime lazım olacağı bilinmeyen, olmazsa olmaz bir üründür.”

Eczane ekonomileri ve sağlıklı tedarik için fiyatlama modeli değişmeli

Eczanelerin değer zinciri içindeki temel rolünün ilaçları depolardan alıp hastalara iletmek olduğunu, bulunamayan ilaçlar konusunda eczanelerin rolü olmadığını kaydeden Nurten Saydan, buna karşılık eczane ekonomilerini olumsuz etkileyen unsurların işlediğini belirterek şunları söyledi: “İlaç ve eczacılık hizmetinin sürdürülebilirliği açısından ilaç fiyat kararnamesinin yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Bu çerçevede; ilaç fiyatlandırmasında yılda bir defa Avro kuruna bağlı olan uygulamadan vazgeçilerek belirli aralıklarla enflasyon oranında artış yapılmasının sağlanması, artan işletme giderlerimiz göz önünde bulundurularak ilaç fiyat değişikliklerinde özellikle 4. ve 5. kademe ilaçlarda eczacı kar oranlarının yeniden belirlenmesi sağlanmalıdır.

Bu güncelleme sağlanmadığı takdirde bulunamayan ilaç sorunu devam edecek, yeni molekül ilaçlar ülkemize gelmeyecek ve yerli ilaç üretimine ağırlık verilmesini sağlayacak olan milli ilaç projesi tam anlamıyla hayata geçmeyecektir. Herkes 19 Şubatta yürürlüğe giren ilaç fiyatlarındaki artışa odaklanmış durumda. Ancak bu artıştan 7 gün sonra yine ilaç fiyatları birer ikişer düşmeye başladı. Geçen seneden bu zamana kadar çeşitli ilaçlarda 52 defa gerçekleşen, 2004 yılından bu yana da 832 defa gerçekleşen ve rafımızda bulunan ilaçlarda zarar etmemize neden olan ilaç fiyat düşüşleri, içinde bulunduğumuz ekonomik koşullara tamamen aykırı bir durum oluşturmaktadır.”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla