Saydan: Yardımcı eczacılık uygulaması yeni mezunlara haksızlık

Yazan Hatice Pala Kaya
Kategori: Eczacılık, Sağlık Gündemi Print

Eczacılık fakültesi kontenjanlarının azaltılması gerektiğini belirten Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Ecz. Nurten Saydan, son dönemde yeni eczacılık fakülteleri açılması yanında, toplam kontenjanın hızla artması nedeniyle, yeni mezun eczacıların işsizlik sorunuyla karşı karşıya kaldığını söyledi. Eczane açılabilmesinin en az 1 yıl süreyle yardımcı eczacı olarak çalışma şartına bağlanmasına da karşı olduklarını belirten Ecz. Nurten Saydan, yardımcı eczacılık uygulamasının kaldırılmasını talep etti. Yaptığı açıklamada, 2003-2004 öğretim yılında 11 olan eczacılık fakültesi sayısının hızla arttığını ve son eğitim-öğretim döneminde 37 fakültenin öğrenci kabul ettiğini hatırlatan Ecz. Nurten Saydan, mezun sayısının da hızla arttığını ve mezunların işsizlik sorunu oluştuğunu vurguladı.

Ecz. Saydan, 2023 itibariyle ihtiyaçtan fazla 9 bin eczacı olacağı tahmini yapıldığına işaret ederek, şunları kaydetti: “Yeni açılan eczacılık fakültelerinde altyapı imkanları yetersizken, eczacılık fakültesi sayısının ve kontenjanlarının katlanarak artması artık eczacılık eğitiminin niteliğini de tartışılır hale getirmiştir. Ülkemizin yanlış eğitim politikalarının sonucu olarak mezun olacakların nerede istihdam edileceği düşünülmeden neredeyse her ilde bir üniversite açılması sonucu, sadece eczacılıkta değil, birçok meslek grubunda üniversiteden yeni mezun insanlarımız istihdam sorunu yaşamaktadır.”

Henüz öğrenci almayan fakülteler bekletilmeli, taban puanlar yükseltilmeli

Ecz. Nurten Saydan, kurulması kararlaştırılmış fakat henüz öğrenci almaya başlamamış fakültelerin belirlenecek standartlara ulaşıncaya kadar öğrenci almasına izin verilmemesi yanında, öğrenci kabul eden fakültelerin de taban puanlarının yükseltilmesi gerektiğini kaydetti. Eczacılık fakülteleri ile ilgili beklentilerine değinen Saydan, “Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2023 yılında ihtiyacın 9 bin fazlası eczacı olacağı öngörüsünden hareketle; mesleğimizin geleceği ve işsiz eczacı ordusu oluşmaması için eczacılık fakülteleri kontenjanlarındaki sayıların azaltılmasıdır” dedi.

Yardımcı eczacılık uygulaması yeni mezunlara haksızlık

TEİS Başkanı Ecz. Saydan, yardımcı eczacılık uygulamasının eczane açılması öncesi şart olarak hayata geçirilmesini de “haksızlık” olarak gördüklerini vurgulayarak, kaldırılmasını talep ettiklerini belirtti. Ecz. Saydan, “Bu uygulamanın devam etmesi eczacı istihdamına çözüm olmayacağı gibi bunun ne mezunlara, ne mesleğimize, ne de eczanelerimize hiçbir getirisi olmayacağına inanıyoruz. 5 yıl eczacılık fakültesinde okumuş, 6 aylık stajını tamamlamış yeni eczacılara ‘bir yıl daha eczanelerde çalışırsan eczane açabilirsin’ demek son derece adaletsizdir. Bu durum; fakülteyi bitirmiş, diplomasını almış ama hala yeterli değilsin, bir sene de eczanede çalışmadan eczane açamazsın demektir” diye konuştu.

Eczacıların istihdam sorununun başka eczacılara yüklenilerek çözülemeyeceği görüşünü savunan Nurten Saydan, “İstihdamı çözmek devletin işidir. Meslek mensuplarının işi değildir. Eczacıları yetiştiren Eczacılık Fakülteleri Dekanlar Konseyi kararı da 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkındaki Kanun’da değişiklik yapılarak eczacılık mesleğine ve 5 yıl eğitim alarak mezun olan gençlere hiçbir katkısı olmayan yardımcı eczacılıkla ilgili düzenlemenin kaldırılması gerektiği yönündedir.

Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak bir kez daha vurgulamak istiyoruz ki, bu uygulamanın devam etmesi eczacı istihdamını çözmeyeceği gibi, ne yeni mezunlara ne mesleğimize ne de eczanelerimize hiçbir getirisi olmayacaktır. Dolayısıyla bu uygulamanın ivedilikle kaldırılması gerekmektedir” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla