TEİS: Koronavirüsün eczanelerde bulaşmaması için alınacak önlemler için uyardı

19 Mart 2020  |   Kategori: Eczacılık, Sağlık Gündemi Print

Türkiye’de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden ilk kişi bir eczacı!
İnsanların koronavirüsü birbirlerine eczanelerde bulaştırmaması için alınacak önlemlerin önemine dikkat çeken Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Ecz. Nurten Saydan, hastalarla sürekli iç içe olarak çalışan eczacıların sağlık ve diğer unsurlar bakımından çalışma ortamlarının güvenli hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’de koronavirüs covid-19 nedeniyle ilk can kaybının yaşandığını ve hayatını kaybeden kişinin 89 yaşında bir eczacı olduğu dile getiren Ecz. Saydan, “Eczanelerin çalışma ortamının güvenliğinin sağlanması ve eczanelerde virüsü insanların birbirine bulaştırmaması için alınacak önlemler çok önemli. Yetkililerin uyarılarına harfiyen uyulmalı” dedi.

Eczacılar sağlık hizmetini kesintisiz sunuyor

Türkiye ve Dünyada salgın ortamında kesintisiz hizmet veren meslek gruplarından birinin eczacılar olduğunu anlatan Ecz. Saydan, “Vatandaşa kesintisiz hizmet veren biz eczane eczacıları olarak, elimizden gelen her türlü gayreti ve özveriyi gösteriyoruz. Biz sağlık ordusunun neferleri olarak 7 / 24 hizmet veriyoruz. Nefer olduğumuz için bu mücadelede ön cephede yer alıyoruz. Bu yüzden de vatandaşlarımızdan ricamız; eczanelere çok kalabalık olmayacak şekilde girmeleri ve gerekiyorsa maskelerini takmaları” bilgisini verdi.

Koronavirüs REHBERİ: Nasıl bulaşır? Belirtileri, korunma yöntemleri ve tedavisi

Vatandaşlarda hapşırma, öksürme veya yüksek ateş varsa eczaneye maske takarak girmeleri konusunda uyarıda bulunan Ecz. Saydan, eczacıların sağlığı için özen gösterilmesi gerektiğine vurgu yaparak; “ Eczane içerisinde uzun süre beklemeyin, içerisi kalabalıksa dışarıda bekleyin ve eczanede en fazla 3 kişiden fazla olmamasına özen gösterin, eczacı ve personelin bulunduğu bankolardan yaklaşık 1 metre uzakta bekleyin, eczanedeki raflarla ve ürünlerle gereksiz el temasından kaçının ve lütfen sabırlı olun” dedi.

Henüz ilaç yok, korunma yöntemi uyarıları kritik önemde

Ecz. Nurten Saydan, koronavirüs covid-19 tedavisi için henüz bir ilaç ve koruma için aşı geliştirilmediğini hatırlatarak, bu sürecin bir yıla kadar uzayabileceğinin bildirildiğini kaydetti. Saydan, bu süreçte korunmak için bireylerin davranışlarının ve kurallara uymasının büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “İnsanlara düşen görev mümkün olduğunca dışarı çıkmamak, toplu yerlerden uzak durmak ve bu süreci kolay atlatabilmek için Sağlık Bakanlığımızın uyarılarına dikkat etmek gerekiyor ” diye konuştu.

Vatandaşlarımız sadece “raporlu ilaçlarını” doktora gitmeden alabiliyor

TEİS Başkanı Nurten Saydan, SGK’nın koronavirüs covid-19 salgını nedeniyle kronik hastalara kolaylık olmasını sağlamak amacıyla hastaneye gitmeden mevcut raporlarıyla ilaç almaya devam etme hakkı tanıdığını hatırlatarak, “Vatandaşlarımızın bilmesi gerekir ki; raporlu hastalar sadece raporlu ilaçlarını doktora gitmeden eczanelerimizden bir aylık olarak alabilir. 1 Mart ve sonrası raporu biten hastalarımız, raporlarını yenilemek için hastanelere gitmeyecekler. Rapor tarihleri 30 Haziran’a kadar uzadı.

TİTCK eczacıların antiseptik yapımına izin verdi ve alkol sınırlamasını kaldırdı

Raporu olmayan hastaların doktora gitmesi gerektiğinden bu konuda eczanelerde gereksiz iş yoğunluğuna neden olacak taleplerde bulunmamalarını önemle rica ediyoruz. Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak, koronavirüsünün ülkemizi en az düzeyde etkilemesi için biz eczacılara düşen görevleri en etkin bir biçimde yerine getirmeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar ki, hizmetlerimiz 7/ 24 devam edecek, ilaca ulaşmada herhangi bir sıkıntı yaşamayacaklardır” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla