TEİS Başkanı Saydan: Kronik hasta raporlarının süresi 30 Haziran’da bitiyor, ivedilikle çözüm bulunmalı

Yazan Hatice Pala Kaya
26 Mayıs 2023  |   Kategori: Eczacılık, Sağlık Gündemi Print

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı (TEİS) Ecz. Nurten Saydan, kronik hastaların ilaç kullanım raporlarının daha önce uzatılan süresinin 30 Haziran’da biteceğini ancak bu tarih sonrası uygulamaya yönelik ne yapılacağı konusunda herhangi bir açıklama olmadığını bildirdi. TEİS Başkanı Saydan yaptığı yazılı açıklamada, 30 milyon dolayında kronik hastanın 80 milyon dolayındaki raporunun sistemde işlem gördüğünü hatırlatarak, “Raporlarını yenilemek isteyen hastalar, hastanelerden en erken 1,5-2 ay sonrasına randevu alabiliyorlar. İlgili uzman gerektiren ilaçların yazılması ve raporlarının çıkarılması konusunda da çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı’nın gerekli düzenlemeleri biran evvel yapması şart. Eğer önlem alınmazsa hastalar çok büyük sıkıntılar ile karşı karşıya kalacaklar ve raporlarını yeniletemedikleri için kullandıkları ilaçlara ve tıbbi cihazlara ulaşamayacaklar” uyarısında bulundu.

Önlem alınmazsa hastalar büyük sıkıntılar ile karşı karşıya kalabilir

Covid-19 salgını döneminde sokağa çıkma yasakları ve hastanelere erişimde vb. durumlardaki riskler nedeniyle 1 Ocak 2020’den sonra sona ermiş ve yenilenmemiş tüm süreli raporların 31 Aralık 2022’ye kadar geçerli olması kararlaştırılmış, daha sonra bu süre 30 Haziran 2023’e uzatılmıştı. SGK da bu karara uygun düzenleme yaparak, bu raporlara dayalı ilaç ve tıbbi cihazların hastalara verilmesini sağlamıştı.

TEİS Başkanı Saydan: Depremzede eczacıların nakil hakkı sorunu acil çözüm bekliyor

Süre uzatma ya da bir geçiş uygulaması yapılmaması halinde, 1 Ocak 2020 ve sonrasında geçerlilik süresi biten raporlara dayalı olarak hastalar eczanelerden ilaç ve tıbbi cihaz alamayacak, ilaç ve cihaz alabilmek için yeniden rapor almaları ve bunların MEDULA’ya işlenmesi gerekecek.

Ecz. Saydan, süre sonu yaklaşmasına rağmen bir açıklama olmadığını belirterek, “Hastaların mağdur olmaması için Bakanlık tarafından kronik hastalık raporları için nasıl bir yöntem izleneceği yönünde açıklama bekleniyor” diye konuştu.

Ecz. Nurten Saydan, hastanelerdeki yoğunluk dikkate alındığında yeni raporlar için sıkıntılı bir durumun ortaya çıkabileceğini belirterek, “Yaşanan büyük deprem felaketi ve hastaların kalan kısa sürede raporlarını hızlı bir şekilde yenileyemeyecek olması gözönünde bulundurularak Sağlık Bakanlığı ve SGK tarafından kronik hastalığı olan hastaların rapor sürelerinin tekrar uzatılması ve Medula sistemine öncelikle işlenmesi gerekiyor” dedi.

TEİS Başkanı Ecz. Nurten Saydan: Ödeme listesinden çıkarılan ilaçlar tasarruf getirmez

Sağlık Bakanlığı ve SGK gerekli düzenlemeyi acilen yapmalı

Bir çözüm bulunamaması halinde kronik hastaların süresi uzatılmış raporlarla 30 Haziran sonrası eczanelerden ilaç ve cihaz alınamayacağını vurgulayan Ecz. Nurten Saydan, “Ülkemizde Kronik hastalıklara sahip yaklaşık 30 milyon civarında hasta ve bu hastalara ait 80 milyon tekil rapor sistemlerde işlem görüyor. Zaten bu hastaların hepsinin hastanelere başvurması bile yeterince sıkıntı yaratacak ve hastanelerdeki yoğunluk başa çıkılmaz olacaktır. Sendika olarak raporlu vatandaşlarımıza yaşanan bu durumun eczanelerimizden kaynaklanmadığını bildirmek istiyor ve ilgili kurumların yani Sağlık Bakanlığı ve SGK’nın son güne bırakmadan gerekli düzenlemeyi yapmasını bekliyoruz” İfadesini kullandı.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla