Türk bilim insanları, kök hücre naklinde maliyeti 7 kat, süreci ise %50 kısalttı

Kategori: Sağlık Gündemi Print

labaratuvar-deney-mikroskop-ogrenciTürkiye Ulusal Doku Bankası – Türkök, kök hücre nakli bekleyen hastalara umut oldu. Tedavi için gerekli maliyet ve süreçleri kısaltan Proje’nin önümüzdeki dönemdeki hedefleri, 250 bin gönüllü verici sayısına ulaşmak ve uluslararası doku bankaları ile ortak ağa bağlanmak. Türk Aferez Derneği tarafından düzenlenen 10. Ulusal Aferez Kongresi’sine 800’ü aşkın bilim insanı ve sağlık çalışanı katıldı. Türkiye’de bu alanda yetişmiş 300 hematalogdan 220’sinin katıldığı kongrede, kök hücre nakli için bekleyen hastalara umut olan Ulusal Doku Bankası Projesi Türkök masaya yatırıldı.

Sağlık Bakanlığı, Kızılay ve Türk Aferez Derneği işbirliği ile yürütülen Ulusal Doku Bankası Türkök, yaklaşık bir yıl önce başlatıldı. Sağlık Bakanlığı’nın gerekli tüm alt yapı çalışmalarını ve yasal düzenlemeleri gerçekleştirerek Türkök Projesi’nin önündeki engelleri kaldırdığını belirten Türk Aferez Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Demirkan, “Kök hücre naklinde dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırmak için devlet, sivil toplum ve Türk bilim insanlarının el ele verdi ve Türkök Projesi’ni başlattı. Bir yıl gibi kısa bir süre içinde kan bağışı alırken aynı zamanda Türkök Projesi için gönüllü kök hücre vericisi bulan Kızılay sayesinde 80 bin donör sayısına ulaşıldı. Türk Aferez Derneği olarak biz de gönüllü vericilerimizden gelen dokuları gerekli işlemlerden geçirerek ulusal doku bankamız Türkök sistemine kaydediyoruz. Böylelikle kök hücre nakli için bekleyen hastalarımızın tedavisinde başarımız ve umutlar artıyor” dedi.

TÜRKÖK Projesi tüm dünyaya ‘umut’ olacak

Geçtiğimiz yıl ülkemizde toplam 69 merkezde yaklaşık 3.300 kök hücre nakli uygulandığına dikkat çeken Türk Aferez Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Emre Tekgündüz, “Türk bilim insanları, kök hücre naklinde maliyeti 7 kat, süreci ise yarı yarıya düşürmeyi başardı. Uluslararası doku bankalarından yararlanmanın toplam maliyeti ortalama 35.000 Euro iken, ulusal doku bankamız Türkök ile bu maliyet 5.000 Euro’ya kadar iniyor. Hastalıkların tedavisinde hayati önem taşıyan süreç ise yine Türkök ile yarı yarıya kısalıyor. Uluslararası doku bankasından yararlanma süreci doku taramadan kök hücre nakline kadar ortalama 6-8 ay sürerken, Türkök ile Türkiye’den hastaların doku bulma süreci ortalama 3 ay. Türkök Projesi’nin hedefi olan 250 bin gönüllü vericiye ulaşıldığında maliyet ve süreç azalırken, hastaların umutları kat be kat artacak” dedi.

aferez-kongresi

Türkök Projesi gönüllü vericisi olmak isteyenlerin Kızılay’ın ülke genelinde kan bağışı toplanan merkezlerine giderek kan verirken aynı zamanda bir tüp kan daha vermeleri ve onay belgesi doldurmaları yeterli oluyor. Türkök Projesi sadece ülkemiz için değil dünya genelindeki hastalara da umut dağıtılacak. Projenin önümüzdeki dönemde uluslararası doku bankaları ile ortak ağa bağlanması hedefleniyor.

Türkiye’de kök hücre nakli son 13 yılda 10 kat artarak 3 bine ulaştı

Türk Aferez Derneği hakkında…

Aferez, tam kanın uzaklaştırılması, çeşitli bileşenlere ayrıştırılması, bir veya daha fazla bileşenin toplanması ve/veya değiştirilmesi ve/veya işlenmesi, kök hücre ve hücresel tedavi ürün eldesi ve işlenmesi ile ilgili işlemlerin bütünüdür. Türk Aferez Derneği, ülkemizdeki aferez, kan bankacılığı, transfüzyon tıbbı, hematoloji ve ilgili bilim dalları arasında bilgi iletişimini sağlamak, bu alanda araştırmalar yapmak, yapılan araştırmaları geliştirmek ve bu alanda yapılan çalışmaları destekleyerek Türk Aferez biliminin gelişmesini ve uluslararası düzeyde en iyi şekilde temsil edilmesini sağlamak amacı ile 2000 yılında kurulmuştur. Genel Merkezi Ankara’dadır

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla