Türk Kardiyoloji Derneği, çalışmaları ve kongreleri ile bölge lideri oldu!

Yazan Hatice Pala Kaya
Kategori: Kardiyoloji, Kongreler, Sağlık Gündemi Print

lale-tokgozoglu-tkdProf. Dr. Lale Tokgözoğlu ile “31. Uluslararası Katılımlı Türk Kardiyoloji Kongresi”nin gündemini konuştuk…

Bu yıl 31’incisi düzenlenecek olan uluslararası katılımlı Türk Kardiyoloji Kongresi’nin gündemi ile ilgili özel bir söyleşi yaptığımız Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, bu yılki kongrenin tam bir bilim şöleni olacağını, 40’a yakın yabancı konuşmacının sunum yapacağını ve 3 bine yakın katılımcının kongrede bilimsel gelişmeleri tartışacağını dile getirdi. Bu yılki kongrenin bilimsel gündeminin çok yoğun olduğunu ve son yaşanan hızlı gelişmelerin pek çok oturumda tartışmaya açılacağını belirten Prof. Dr. Tokgözoğlu, “Başta koroner arter hastalığı, kalp yetersizliği, aritmi, pulmoner hipertansiyon ve diyabet olmak üzere önemli gelişmelerin yaşandığı pek çok alt başlıkta sunumlar olacak. Yeni Amerikan Diyet Kılavuzu, Akut Koroner Sendrom Yaklaşım Kılavuzu, Pulmoner Hipertansiyon Kılavuzu gibi 2015’de güncellenen rehberler gündemimizde olacak” dedi.

Türk Kardiyoloji Derneği’nin hedefinin bölgenin lider kardiyoloji toplantısını yapmak olduğunu söyleyen Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, bu yılki kongrenin gündemi ile ilgili olarak Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya’nın sorularını yanıtladı

31. Uluslararası katılımlı Türk Kardiyoloji Kongresinin bu yılki ana teması nedir? En çok neyi ön plana çıkarmayı planlıyorsunuz?
Prof. Dr. Tokgözoğlu: Bu yılki Kardiyoloji Kongresi tam bir bilim şöleni olacak. Kendi alanında fikir lideri olan 40 kadar yabancı konuşmacı ve ülkemizden 400 konuşmacı ve panelist olacak. Kongrede “2015 yılında neler değişti” teması ön planda olacak.

lale-tokgozoglu-buyukGeçtiğimiz haftalarda yapılan Avrupa Kardiyoloji Kongresi’nde 5 yeni kılavuz yayınlandı. Bunların bir kısmı eskisine göre belki çok farklı değil ama bir kısmında önemli farklılıklar ve değişen mesajlar var, bunlar ön plana çıkacak. Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin Girişimsel Kardiyoloji Grubundan Jean Fajadet, Andreas Baumbach 2015’te stent dünyasında neredeyiz? yeni biyoabsorbe olan skafoldlar, yaklaşımımızda neler değişti? konularını irdeleyecekler. Bunun yanı sıra günümüzün popüler yöntemi olan ve ülkemizde de birçok merkezde artık yapılan perkütan yolla kapak değişimi konusunda alınan yol ve işlemin püf noktaları gerek kurs olarak gerek teorik oturumlarda tartışılacak. Çok daha yeni ve daha az bilinen bir yöntem olan perkütan mitral kapak değişimi Prof. Dr. Murat Tuzcu tarafından anlatılacak ve kendi birikimlerini aktaracak.

Bu yıl ilk kez Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin 35 yaşın altındaki genç kardiyologlar için düzenlediği sertifikalı uygulamalı ekokardiyografi kursu Ulusal Kardiyoloji bünyesinde yapılacak. Bu kurs haricinde de bilgisayarlı tomografi ve ekokardiyografi ile görüntülemede yenilikler konuşulacak. Atriyal fibrilasyon konusunda son yıllarda büyük gelişmeler kaydedildi. Yeni oral antikoagülanlar ve ablasyon konuları Aritmi Grubu üyelerimizin yanı sıra Avrupa Kardiyoloji Aritmi Grubunun temsilcileri olan Paulus Kirchof, Gerhard Hindricks ve A.B.D.’den Prof. Dr. Hakan Ural tarafından tartışılacak.

Bir diğer hiç vazgeçemeyeceğimiz konu; Koruyucu Kardiyoloji. Burada çok önemli bir konuğumuz kongremize ilk defa gelecek olan Harvard Üniversitesi’nden Prof. Frank Hu. Yeni Amerikan Diyet Kılavuzunu anlatacak. Bildiğiniz gibi özellikle basında diyet konusunda çok bilgi kirliliği var. Prof. Hu, kanıta dayalı tıp çerçevesinde diyet konusuna açıklık getirecek. Dünya Kalp Federasyonu seçilmiş Başkanı Prof. David Wood ise dünyadaki diyabet ve obezite epidemisine değinip, çözüm önerilerini tartışacak.
Amerika ve Avrupa Kardiyoloji Derneği ile ortak toplantılarımız olacak.Türk Dünyası Kardiyoloji Birliği ülkeleri temsilcileri de toplantımıza katılacaklar. Görüldüğü gibi kongremiz giderek uluslararası bir nitelik kazanıyor. Türk Kardiyoloji Derneği Kongresi alanında bölgenin lider toplantısı olmayı hedefliyor.

Bölgesel olarak kardiyolojide lider olmayı mı hedefliyorsunuz?
Prof. Dr. Tokgözoğlu: Evet, Türk Kardiyoloji Derneği’nin hedefi; bölgenin lider kardiyoloji toplantısını yapmak. Elli iki yıllık birikimi ve tecrübesi olan bir derneğiz. Diğer ülkelerle çok güzel bir bilimsel işbirliğimiz var. Bu yıl birçok farklı ülkenin Ulusal Kardiyoloji Kongrelerinde TKD oturumları yaptık. Bunun yanı sıra dergilerimiz Anadolu Kardiyoloji Dergisi ve TKD Arşivi ülkemiz dışında da izleniyor ve çevre ülkelerden yayınlanmak üzere yollanan araştırmaları değerlendiriyor.

Kongrenin sosyal programı ve kurslar ile ilgili bilgi verir misiniz?
Prof. Dr. Tokgözoğlu: Üyelerimizin becerilerini geliştirmesi için farklı konularda uygulamalı kurslar hazırladık. Aşağıda listesini görebilirsiniz:
Kalp Yetersizliğinde Hemodinami: Mini Kurs-1
• Kalp Yetersizliğinde Hemodinami: Mini Kurs-2
• Kardiyak Rehabilitasyon Kursu-1
• Kardiyak Rehabilitasyon Kursu-2
• Kardiyoloji Yoğun Bakımında Uygulanan Temel Girişimsel İşlemler Kursu
• TAVI Kursu
• Protez Kapakta Görüntüleme Kursu
• Periferik Girişim Kursu
• Periferik Girişim Mini Kursu (Simülasyon)
• ICD Takip Kursu (Olgu Odaklı Tartısma)

Dünya kardiyoloji camiasında Türkiye olarak kendimize nasıl bir hedef belirledik?
Prof. Dr. Tokgözoğlu: TKD olarak misyonumuz; kardiyoloji alanında Türkiye’de kaliteli bilim üretimini maksimuma çıkarmak ve dünyada söz sahibi olmak. Örnek verecek olursak Türkiye’den Avrupa Kardiyoloji kongresine yollanan bildiri ve araştırma sayısı her yıl artıyor. Bu son derece sevindirici bir gelişme olmakla birlikte bildiri kabul oranları hala yeterli değil. Kaliteli bilim üretimi arttıkça bunun da artacağını düşünüyorum. Bizim geleceğimiz olan genç kardiyologlara özellikle önem veriyoruz, onlara sağladığımız bilimsel desteklerle bilimsel alanda daha ileri gideceğimizi düşünüyoruz.

tkd-lale-tokgozoglu

Bu sene Avrupa Kardiyoloji Kongresi’nden bizi gururlandıran haberlerle döndük. Bunlardan birincisi, ilk defa ülkemizden bir kardiyoloğun genç araştırıcı ödülünü kazanmasıydı. Hacettepe Tıp Fakültesi’nde araştırma görevlisi olan Dr. Duygu Koçyiğit yaptığı bir çalışma ile bu ödülü ilk kez Türkiye’ye getirdi. Koşuyolu Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Dr. Sevim Türkday en iyi poster ödülünü aldı. Bunun yanısıra ilk defa Türk Kardiyoloji Derneği’nin iki adet oturumu vardı.

Bu kongrede yapılan ülkelerarası bilgi yarışmasında Türk Kardiyoloji Derneği’nin oluşturduğu yedi kişilik takım en iyi performansı gösterdi.Bu gelişmeler kaliteli bilim üretiminin Türkiye’de yavaş yavaş arttığı konusunda bizi yüreklendirdi. Derneğin gençlere özellikle yönelip verdiği desteklerle bunun daha da ileri gitmesini ümit ediyoruz.

Kongrede yeni açıklanacak çalışmalar var mı?
Prof. Dr. Tokgözoğlu: Bu yıl Avrupa Kardiyoloji Kongresi’nde açıklanan yeni kılavuzlar ve çalışmalar kongremizde detaylı bir şekilde yorumlarıyla yer alacak. Pulmoner hipertansiyon tedavisindeki algoritma değişiklikleri, lipid düşürücü tedavideki yeni ajanlar, akut koroner sendrom ve kalp yetersizliği tedavisindeki yenilikler ön planda olacak. Bunun yanı sıra yeni Amerikan diyet kılavuzunun da ilgi çekeceğini düşünüyorum.

Eklemek istediğiniz noktalar veya vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Prof. Dr. Tokgözoğlu: Bilimsel programın yanı sıra Prof. Dr. Murat Tuzcu’nun genç kardiyologlarla bir araya gelerek nasıl makale yazılır, nasıl bilimsel araştırma yapılır konusunda interaktif paylaşımı olacak. Geçen yıl da TUBİTAK ile benzer bir toplantımız olmuştu. Bu tür toplantıların bilimsel araştırmaya yönlendirici ve yüreklendirici olduğunu düşünüyorum.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla