UV ışınlarını küçümsemeyin: Gözlerin de cilt kadar korunmaya ihtiyacı var

20 Temmuz 2013   |    9 Mart 2014    |   Kategori: Kongreler, Medyada Sağlık Haberleri Print

acuvue-lens-kadinGüneş ışınlarının parçası olan ultraviyole ışınlarına (UV) uzun süre maruz kalınması göz kapağı cildine, kornea ve göz merceğine zarar verebilir. Gözlerin bu zararlı ışınlardan korumanın en sağlıklı yolu UV blokajlı güneş gözlüğü ve geniş kenarlı şapka ile birlikte UV blokajlı kontakt lens kullanmak. Güneş ışınlarına maruz kalmanın cilt yanıkları ve cilt kanseri gibi birçok sorunun ortaya çıkmasının nedenlerinden biri olduğu biliniyor. Araştırmalar UV ışınlarına uzun süre maruz kalmanın UV ile ilişkili rahatsızlıkların ortaya çıkma riskini arttırdığını gösteriyor. UV ışınları, göz kapaklarına, korneaya ve göz merceğine zarar veriyor.  

Prof. Dr. Jason J. Nichols Ultraviyole ışınların yarattığı risklere dikkat çekti!
jnicholsJohnson&Johnson Vision Care tarafından Türkiye’de ilk kez düzenlenen Eye Health Advisor Sempozyumu’nun konuklarından biri olan Ohio Eyalet Üniversitesi Optometri Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Jason J. Nichols, göz sağlığı açısından kontakt lenslerin ultraviyole ışınlara etkisinin önemli olduğunu belirtti. Günümüzde yeni nesil kontakt lenslerin güneşin UV ışınlarını bloke eden özelliklere sahip olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Nichols, şu bilgileri verdi: “Bizler güneş koruyucu şapkalara, gözlüklere ve yağlara ek olarak kontakt lens kullanımını da özellikle önermekteyiz. FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi)’e göre UV blokajı Sınıf 1 ve Sınıf 2 olarak sınıflandırılmıştır. Kontakt lenslerde bulunan UV blokajı bu iki sınıflamaya göre yapılmaktadır. UV blokaj etkisi, Sınıf 1 olan kontakt lenslerde  %90 UVA – %99 UVB; Sınıf 2 olanlarda ise %70 UVA – %95 UVB bloke etme özelliğine sahip lenslerdir”.

UV ışınlarının göze etkileri
Ultraviyole, güneş ışınlarının parçasıdır ve dalga boylarına göre UVA, UVB ve UVC olarak sınıflandırılır. Dalga boyu kısaldıkça ışığın enerji seviyesi büyür – yani UV ışınlarına maruz kalma sonucu oluşabilecek olası zararlar da artar –UVA ışınları en yüksek dalga boyuna sahip UV ışınlarıdır; bronzlaşmaya ve erken cilt yaşlanmasına sebep olurlar. UVB ışınları güneş yanıklarına sebep olurlar. Aynı zamanda, genellikle cilt kanserine sebep olur ve katarakt oluşumunu arttırıcı etkileri olabilir ve görme bozukluklarına yol açabilir. UVC ışınları en kısa dalga boyuna sahiptirler ve en tehlikeli UV ışınlarıdırlar. Neyse ki, atmosferdeki ozon tabakası tarafından engellenmekte ve yeryüzüne ulaşmamaktadırlar.

UV ışınları görünmezdir ama her yerdedir! UV ışınlarının %90’ından fazlası bulutların içinden geçer. UV ışınları her 1000 m’de %10-%12 oranında artar. Maruz kalınan UV’nin %60’ı sabah saat 10 ile öğlen 2 arasında alınmaktadır. Kuru plaj kumu ışınların %15-%20’ye kadarını yansıtabilir. Deniz dalgası ışınların %10-%30’a kadarını yansıtabilir. Yarım metre derinlikte, UV radyasyonu yüzeydekinin %40’ı kadar yoğundur.

UV ışınlarının göz sağlığına olan zararları klinik olarak saptanmıştır
goz-kadin-lensGüneş ışınlarına uzun süreli maruz kalmanın göz kapaklarına, korneaya ve göz merceğine zarar verebileceği klinik olarak kanıtlanmıştır. Kısa dönemde UV radyasyonu kornea enflamasyonuna (fotokeratit) sebep olabilir. Özellikle UV ışınlarının rüzgâr ve karla beraber geldiği zamanlarda, gözler daha hassas olmaktadır. Bu da ağrı, kızarıklık, yabancı cisim hissi (gözde kum olma hissi), ışığa aşırı hassaslık, normalin üzerinde yaşlanma gibi etkilere sebep olabilir. Gözler UV radyasyonuna ne kadar çok maruz kalırsa, UV hasarlarının kümülatif etkilerine bağlı olarak, göz rahatsızlıklarının ve yaşa bağlı göz hastalıklarının oluşma riski de o kadar artar. Katarakt, retina zedelenmesi, göz kapakları etrafında cilt kanseri ve konjanktival değişiklikler gibi diğer kronik göz rahatsızlıkları bunlara dâhildir.

Gözleri UV ışınlarından korumanın en sağlıklı yolu UV blokajlı kontakt lenslerdir
Vücudumuz, zarar gören hücreleri onarma ve yenileme yeteneğine sahiptir. Bunun tam tersine göz lensi bir istisnadır ve yenilenemez. Bu nedenle katarakt gibi semptomlar, lens üzerindeki proteinlere zamanla verilen hasara bağlı olarak oluşur. Bu hasar UV radyasyonunun etkisi ile artabilir. Çocukluk döneminde UV ışınlarına aşırı derecede maruz kalınması nedeni ile, bir insan hayatı boyunca maruz kaldığı UV ışınlarının %80’ini 18 yaşına kadar almaktadır. Şapka ve güneş gözlüğü kullanımı ise UV ışınlarını mevsimsel ve geçici olarak engellemektedir. Zararlı UV ışınlarına karşı ekstra koruma sağlayan kontakt lensler ise 4 mevsim boyunca gözleri UV ışınlarından korur.

acuvue-lensTüm ACUVUE® Kontakt Lensleri Sınıf 1 ve 2 UV blokajı özelliğine sahiptir ve gözün iç bölgelerini ve dış kısımlarını UV zararlarına karşı korumaya yardımcı olurlar. Güneş gözlükleri ve şapkalar tarafından engellenemeyen çevresel ve yansıyan ışınlara karşı koruma sağlarlar. Güneş gözlükleri ve şapkaların unutulduğu ya da takmanın pratik olmadığı durumlarda, örneğin plaj voleybolu, futbol veya basketbol gibi temas sporlarında, kullanılabilecek tek UV korumasıdırlar. UV blokajlı kontakt lensler, tüm gün boyunca sizin düşünmenize hiç gerek kalmadan UV koruması sağlar. UV blokajını sağlayan etken, kalıcı bir şekilde ACUVUE®  kontakt lenslerin materyaline katılmıştır –zamanla yok olmaz.

ACUVUE Eye Health Advisor I. Uluslararası Bilimsel Sempozyumu İzmir’de gerçekleştirildi
Göz sağlığı uzmanlarının bilgilerini artırma ve deneyimlerini zenginleştirmeyi amaçlayan ACUVUE Eye Health Advisor I. Uluslararası Bilimsel Sempozyumu Türkiye’de ilk kez düzenlendi. 18-19 Mayıs tarihleri arasında İzmir Swiss Otel Grand Efes’te düzenlenen sempozyum Orta ve Doğu Avrupa’nın en büyük ve en önemli bilimsel toplantıları arasında gösteriliyor. Sempozyum ilk olarak Moskova’da ve ardından Polonya, Avusturya, İsviçre’de gerçekleştirilmişti.

acuvue-lens-sempozyumToplantıya Avusturalya’dan katılan, 700’ün üzerinde bilimsel yayında imzası ve 6 kitabı bulunan Prof. Nathan Efron, teknolojisinin sağladığı imkanlarla artık neredeyse herkes için uygun ve kişinin tam ihtiyacına yönelik lens çeşidinin mevcut olduğunu belirtti. Efron, göz sağlığını uzmanının hastayı tam olarak inceledikten ve ihtiyaçlarını belirledikten sonra uygun lensi önerebileceğini söyledi.

Ülkemizde ilk kez bu yıl İzmir’de organize edilen bu sempozyuma Türkiye’nin 30’u aşkın kentinden konuk olan yaklaşık 350 göz sağlığı uzmanı, alanında dünya çapında tanınan bilim insanlarından son gelişmeleri dinleme fırsatı buldu. Amerika, Avusturalya, İngiltereve Bulgaristan’ın yanı sıra Türkiye’den de konuşmacıların yer aldığı sempozyum sırasında kontakt lens ile ilgili araştırma sonuçları, son teknolojik gelişmeler ve yakın gelecekte kontakt lens kullanıcılarına sunulacak yeni kolaylıklarla ilgili bilgiler değerlendirildi.

Önceliği göz sağlığının korunması ve göz kusurlarının uygun bir şekilde düzeltilmesi olan Johnson&Johnson Vision Care’in ACUVUE Eye Health Advisor programı kapsamında düzenlenen sempozyum’a Prof. Nathan Efron (Avustralya), Philip Morgan (İngiltere), Prof. Dr. Christina N. Grupcheva (Bulgaristan), Anna Sulley (İngiltere), Jason J. Nichols (Amerika) ve Türkiye’den Prof. Dr. Ömür Gündüz, Prof. Dr. Altan Özcan,Doç. Dr. Koray Gümüş, Prof. Dr. Ahmet Özmen, Prof. Dr. Ayfer Kanpolat, Doç. Dr. Emrullah Taşındı, Prof. Dr. Nazan Erda gibi göz sağlığı ve kontakt lens alanlarının gelişmesine katkıda bulunan ve dünyaca tanınan bilim insanları araştırma ve deneyimlerini göz sağlığı uzmanlarıyla paylaştılar.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla