Covid-19 mutasyonu ve koronavirüs tedavisinde güncel yaklaşımlar

Tarih: 28 Ocak 2021

Saat: 19:00

Süre: 55 dakika



Güncel Sağlık Söyleşimizin bu haftaki buluşmasında ‘Covid-19 mutasyonu ve koronavirüs tedavisinde güncel yaklaşımlar’ konusunda Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Sağlık Habercisi Ayşegül Aydoğan Atakan‘ın sorularını yanıtladı. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki yayınlarımızdan haberdar olabilirsiniz. 

Toplantımızda ele alınan bazı başlıklar:

  1. Pazartesi gününden itibaren il bazında aşılanan kişilerin sayıları açıklanmaya başlandı. Yaklaşık 1,5 milyon kişi şu ana kadar aşıdan yararlandı. Aşı uygulamalarının seyrini nasıl değerlendirirsiniz?
  2. Genel olarak aşıların 6 ay boyunca koruyucu olacağı üzerinde duruluyor. Bu süre zarfında aşılama tamamlanamazsa ne olur?
  3. Özellikle sağlık çalışanları için iki doz arasındaki aralığın 14 gün olması gerektiğini savunan görüşler var. Sizce hızlı yol almak ve daha fazla kişiye ulaşmak için 28 günlük süre tekrar 14 güne indirilebilir mi?
  4. Koranavirüsün mutasyonu hala gündemde. Şu ana kadar aşıları etkisiz bırakabilecek bir mutasyon gelişmediği düşünülüyor ancak bir yandan da endişe yaratıyor. Virüsün mutasyonunun uzun vadede yol açabileceği sonuçlar hakkında neler söylersiniz?
  5. Daha önce SARS ve MERS’te görüldüğü gibi Covid’in de insana bulaşma kabiliyetini yitirebileceği büyük bir mutasyon olasılığı var mı? Siz ne düşünüyorsunuz?
  6. Mutant virüslere karşı aşı geliştirilmesi gerekse bu ne kadar zaman alır?
  7. Türkiye’de tüm dünyada olduğu gibi aşıya mesafeli bakan bir grup var. Aşı yaptırmamanın kısa ve uzun vadede sonuçları ne olur? Salgının tamamen kontrol altına alınmasını ne kadar geciktirir?
  8. Okulların 15 Şubat’tan itibaren kademeli uygulamayla açılacağı bildirildi. Sizce okulların açılması için ideal şartlar nedir? Vaka sayısı ve aşılanma oranlarının hangi seviyelere gelmesi gerekir?
  9. Yine seyahat serbestliği için aşı pasaportu gündeme geldi siz bu konuyla ilgili neler söylersiniz? Gerekli mi sizce de?
  10. Koronavirüsün tedavisinde antikor bazlı bir ilacın Almanya’da önümüzdeki günlerde devreye girebileceği, bir tür inaktif aşı gibi faaliyet gösterebileceği belirtildi. Yeni tedavi yaklaşımları hakkında neler düşünüyorsunuz? Bir yandan aşı uygulamalarına destek olabilir mi bu tür ilaç tedavileri?
  11. Ankara Üniversitesi’nin de içinde bulunduğu ve Covid 19 virüsünün bulaşmasını önleyecek bazı ilaç – ürün çalışmalarının yürütüldüğünü biliyoruz. Bu çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
  12. İzleyici soruları

Yukarıdaki kayıt butonu ile etkinliğe kayıt yaptırarak daha kolay erişebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki sosyal medya hesaplarımız üzerinden de yayınlarımız izleyebilirsiniz:
https://www.facebook.com/medikal.akademi
https://twitter.com/MedikalAkademi

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla