İnmeden korunmak mümkün mü? İnme Tedavisinde Güncel Gelişmeler

Tarih: 09 Haziran 2021

Saat: 20:00

Süre: 40 dakika



Güncel Sağlık söyleşimizin bu haftaki oturumunda ‘İnmeden korunmak mümkün mü? İnme Tedavisinde Güncel Gelişmeler’ konusunda Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya‘nın sorularını yanıtladı. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki etkinliklerden haberdar olabilirsiniz. 

İnme (felç) nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Toplantımızda ele alınan bazı başlıklar:

  1. Beyin-damar hastalıkları toplum sağlığını tehdit eden, çok önemli bir sağlık sorunu. Öncelikle beyin-damar hastalığı denildiğinde ne anlamalıyız? Bunlar içinde en tehlikeli sonuçlara yol açabilecek hastalıklar hangisidir?
  2. Halk arasında felç olarak bilinen inme nedir, nasıl ortaya çıkar? Bu hastalığın toplum sağlığı açısından önemini açıklar mısınız? Dünyada ve Türkiye’de ölüm sebepleri arasında kaçıncı sırada yer alıyor?
  3. İnmenin temel olarak kaç tipi vardır? En yaygın görülen inme tipleri hakkında neler söylemek istersiniz?
  4. Görülme sıklığı ile ilgili veriler var mı, her yıl kaç kişi inme geçiriyor, bu kişilerin ne kadarı hayatını kaybediyor? Kaç kişide kalıcı sakatlık meydana geliyor? İnmenin yol açtığı sağlıklı yıl kaybı hakkında bilgi verir misiniz?
  5. İnme her yaşta ve herkesin başına gelebilir mi? Hangi yaşlarda inme geçirme riski artıyor? Bir yaşlılık hastalığı mıdır?
  6. İnmeye neden olan en önemli risk faktörleri nelerdir? İnme oluşmasında değiştirilebilir ve değiştirilemeyen risk faktörleri ile ilgili bir değerlendirme yapar mısınız?
  7. Yapılan araştırmalar pek çok insanın inmenin nasıl bir durum olduğunu bilmediğini gösteriyor. Toplumsal farkındalık düzeyimiz hakkındaki gözleminiz nedir, inme belirtileri yeterince tanınıyor mu? En yaygın belirtiler hakkında neler söylemek istersiniz?
  8. Pandemi sürecinde korona virüsün nörolojik sistemleri etkilediğine dair bilgiler var. Covid-19 inme için bir risk faktörü mü? Covid-19’a bağlı inme kendini nasıl gösterir?
  9. Bir kişide inme semptomları varsa, hasta ve hasta yakını ne yapmalı? İnmeyi anlamak için hastanın tepkileri hangi yöntemle ölçülebilir?
  10. İnme, zamana karşı yarış içerisinde olunan bir hastalık, dakikalar, saatler çok önemli. İnmede ilk 4-6 saatin önemi ne demek? Geçerli tedavi süreci hakkında bilgi verir misiniz?
  11. Geçici iskemik atak nedir, ortalama ne kadar sürer? Geçici iskemik atak geçiren bir kişi takip eden günlerde kalıcı inme riski altında mıdır? Buradaki belirtiler daha büyük tıkanmaların habercisi kabul edilebilir mi?
  12. Genellikle hastaların hastaneye ulaştırılmasında geç kalınıyor, zaman kaybediliyor. İnme geçiren bir kişi nereye başvurmalı? Hasta yakınlarına burada nasıl bir görev düşüyor?
  13. Acil servise inme şikayeti ile getirilen bir hastaya öncelikle hangi işlemler, görüntüleme yöntemleri uygulanıyor? Nasıl müdahale ediliyor? İnmede tanı yöntemleri hakkında bilgi verir misiniz?
  14. İnmenin başladığı saat tedaviyi planlamada nasıl bir önem taşıyor? Hasta yakınları tarafından sağlık ekibine kesin ve doğru bilgilendirme yapılması uygulanacak tedavi açısından kritik önemde kabul edilebilir mi?
  15. Hastaneye gidildiğinde hasta yakınlarının uygulanacak tedaviler için onam formu imzalaması, onay vermesi gerekiyor. Onam formu imzalamak süreci yavaşlatıyor mu, tedavide zaman kaybedilmesine neden oluyor mu? Bu prosedür ile ilgili son durum nedir?
  16. İnme tedavisinde amaç nedir? Tedavi algoritmasından bahseder misiniz? Hastalara dünya düzeyinde tetkik ve tedavi yapılabiliyor mu? İşlem niteliği ve yapılan tedaviler açısından bir değerlendirme yapmak mümkün mü?
  17. Risk faktörlerini kontrol edemeyen ve ilk inmeyi geçiren kişilerde ikinci bir inme geçirme riski var mıdır? İnmenin tekrarlamaması için alınabilecek önlemler hakkında bilgi verir misiniz?
  18. Daha önce felç geçirmiş veya tansiyon gibi riskler saptanmış kişiler “iyileştim” düşüncesiyle ilaçlarını bırakabiliyor. Kullanılmakta olan kan sulandırıcı, tansiyon veya kolesterol ilaçlarının kesilmesi yeni bir felce karşı kişileri korunmasız bırakabilir mi? Bu koşullarda ortaya çıkan inme, birincisine oranla daha ağır sonuçlara neden olur mu?
  19. Rehabilitasyonun tedavide nasıl bir önemi var? İnme geçiren hastalarda rehabilitasyon süreci ne zaman başlamalı? Felç yaşayan kişiler rehabilitasyon planına uyduklarında kendilerine bakma becerisi kazanabilir mi?
  20. İnmenin yol açtığı sakatlık ve bağımlılık, kişileri sosyal ve psikolojik açıdan nasıl etkiliyor? Hastalarda depresyon gelişiyor mu, aile nasıl etkileniyor?
  21. İnme üniteleri ve merkezlerinin sayısı Türkiye’de yeterli mi? İnme merkezlerinin yaygınlaştırılması için Türk Nöroloji Derneği’nin bu konuda uzun süredir girişimleri olduğunu biliyoruz. Bu kapsamda ne gibi ilerlemeler sağlandı?
  22. Toplum sağlığı açısından beyin-damar hastalıklarına sahip kişileri, sağlıklı ve risk altındaki bireyleri korumaya yönelik, ileriye dönük ne gibi stratejiler geliştirmek gerekiyor?
  23. İnmeden korunmak veya riski en aza indirmek için neler yapmak gerekiyor? Mesajlarınızı ve son değerlendirmelerinizi alabilir miyim?
  24. İzleyici soruları…

Yukarıdaki kayıt butonu ile etkinliğe kayıt yaptırarak daha kolay erişebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki sosyal medya hesaplarımız üzerinden de yayınlarımız izleyebilirsiniz:
https://www.facebook.com/medikal.akademi
https://twitter.com/MedikalAkademi

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla