Yeni keşif körlüğün tedavisi için mevcut yaklaşımı değiştirecek

Kategori: Göz Sağlığı, Güncel / Literatür Print

goz-korlukKörlüğün temel nedenine yönelik yeni bir yaklaşım geliştiriliyor!
Manchester Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı körlüğün asıl sebeplerinin ardında yeni ve önemli bir faktör olduğunu keşfetti. Journal of Immunology dergisinde yayımlanan bu araştırma sayesinde yeni tedavi yöntemlerinin geliştirileceği umuluyor. Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu (YBMD), dünyada körlüğün ana nedenidir ve yaklaşık 50 milyon insanı etkilemektedir. Bu hastalığa sahip bireylerin, bu hastalığın gelişmesine genetik olarak yatkın olduğu kanıtlanmıştır.

En çok risk ile ilişkilendirilen genlerden biri kompleman faktör H’tır (KFH). Bu gen, gözleri bağışıklık sistemimizin kompleman sistemi adındaki bir parçasından gelen saldırılara karşı koruyan faktör H adında bir protein taşır. FH bunu dokulara tutunarak yapar ve yeterli miktarlarda bulunursa kompleman sistemin gözde bir hasara yol açmasını engeller. Bilim adamlarının yeni keşfine göre gözün arkasındaki bağışıklık düzenleyici ana faktör, protein faktör H değil, aynı KFH genini içeren farklı bir proteindir. Bu protein, H-benzer protein 1 (FHL-1) adıyla bilinir.

dr_simon_clarkÇalışmanın yazarlarından Prof. Dr. Simon Clark, elde ettikleri bulgularla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “FHL-1, FH’ın daha küçük bir versiyonu, aslında üçte biri. Fakat yine de bağışıklık sistemini düzenlemek için gerekli olan her bileşene sahiptir ve YBMD riskini etkileyen genetik değişimlere tabidir. Araştırmamız, FH’den küçük olduğu için FHL-1’in, daha büyük boyutlu FH’nin ulaşamadığı göz arkasındaki yapılara girebildiğini gösterdi.”

Araştırma sonuçlarına göre, gözün arka kısmını bağışıklık sisteminin saldırılarından koruyan şeyin FH değil, FHL-1 olduğunu belirten Prof. Dr. Simon Clark, “Gözün arka kısmındaki FHL-1 eksikliği, nihayetinde YBMD kaynaklı görme kaybına yol açan inflamasyona neden olabilir. Birçok açıdan FH’a benzer olsa da, FHL-1’in ucunda yalnız ona özgü bir “kuyruk” yapısı bulunmaktadır. Bu kuyruk, FHL-1 ‘in dokuları bağlayışına aracılık ediyor gibi görünüyor. Bu durumda da bu çalışma, gözdeki immün dengesizliğini yeniden incelemeyi ve bu sayede de YBMD’yi yavaşlatmayı ya da engellemeyi hedefleyen terapötik için yeni bir hedef koymaktadır” diyor.goz-tarama-hedef

Kaynak: Identification of Factor H-like Protein 1 as the Predominant Complement Regulator in Bruch’s Membrane: Implications for Age-Related Macular Degeneration. S. J. Clark, C. Q. Schmidt, A. M. White, S. Hakobyan, B. P. Morgan, P. N. Bishop. The Journal of Immunology, 2014; 193 (10): 4962 DOI: 10.4049/%u200Bjimmunol.1401613

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25305316

Abstract
The tight regulation of innate immunity on extracellular matrix (ECM) is a vital part of immune homeostasis throughout the human body, and disruption to this regulation in the eye is thought to contribute directly to the progression of age-related macular degeneration (AMD). The plasma complement regulator factor H (FH) is thought to be the main regulator that protects ECM against damaging complement activation. However, in the present study we demonstrate that a truncated form of FH, called FH-like protein 1 (FHL-1), is the main regulatory protein in the layer of ECM under human retina, called Bruch’s membrane.

blindman-korluk-gozBruch’s membrane is a major site of AMD disease pathogenesis and where drusen, the hallmark lesions of AMD, form. We show that FHL-1 can passively diffuse through Bruch’s membrane, whereas the full sized, glycosylated, FH cannot. FHL-1 is largely bound to Bruch’s membrane through interactions with heparan sulfate, and we show that the common Y402H polymorphism in the CFH gene, associated with an increased risk of AMD, reduces the binding of FHL-1 to this heparan sulfate. We also show that FHL-1 is retained in drusen whereas FH coats the periphery of the lesions, perhaps inhibiting their clearance. Our results identify a novel mechanism of complement regulation in the human eye, which highlights potential new avenues for therapeutic strategies.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla