3D baskı teknolojisi ile hayat kurtaran yeni ameliyat teknikleri

Kategori: Arşiv, Güncel / Literatür Print

3d-teknolojisi ve ameliyat3D baskı teknolojisi pratik hayatta hala tam anlamıyla yer almamasına rağmen çok büyük bir potansiyele sahip. Üretim şeklini değiştirmekten uzayda kullanılacak inşaa malzemelerine kadar geniş bir alanda gelecek vaadediyor. Şu ana kadarki kısıtlı uygulama alanlarına rağmen 3D baskı teknolojisinin belki de en kapsamlı kullanım alanının sağlık  olacağı belirtiliyor. Heyecan yaratan ilk pratik uygulamalar bu teknolojinin başta cerrahi olmak üzere yapay organlardan kemik ve dokulara kadar pek çok alanda kullanılabileceğini gösteriyor.

Bir hastanın anatomisine özel olarak tasarlanmış implantlar ve tıbbi cihazlar üretme kapasitesi, 3D baskı teknolojisinin tıbbın çok farklı dallarında çığır açmasını sağlıyor. 2014 yılında 3D baskı teknolojisiyle desteklenmiş operasyonlar yüzlerce hastanın hayatını kurtardı. Bu yeni teknolojinin tıbbın farklı alanlarında nasıl kullanıldığını görmeniz için alanında ilk olan uygulamaları sizin için derledik.

Üst çene implantı

üst-cene-implantı-ameliyatıBu yılın başlarında, kanser nedeniyle bir Hintli hastanın üst çenesiyle birlikte burnu ve ağzından parçalar operasyonla alınmak zorunda kalındı. 41 yaşında ağzını açma yeteneğini kaybeden hastada, altı haftalık radyoterapi sürecinden sonra radyasyona bağlı fibrozis ve tetanos gelişmesiyle birlikte tedavisi içinden çıkılmaz bir hal aldı.

Uzmanlar hastanın yüzünün bir 3 boyutlu rekonstrüksiyon oluşturmak için CT taraması kullandı. Ağızdan alınan şablon daha sonra 3D-baskı yöntemi kullanılarak dişlerle donatılmış bir mum modelinin üretilmesi sağlandı. Konuşma ve diğer ağız hareketleri önemli ölçüde yeniden kazanan hasta, yutma ve rahatça çiğneme yapabilmesi için hareketli bir proteze sahip.

Kafatası protezi

kafatası-implantıHollanda’nın Utrecht kentinde kafatası sürekli büyüyen ve beynine baskı yapan bir kadın, 3D teknolojisiyle sağlığına kavuştu. Medical Center Üniversitesi’nden Dr. Bon Verweij ve ekibinin gerçekleştirdiği ameliyatta, 22 yaşındaki hastanın kafatası tamamen çıkarılarak, plastik protezle değiştirildi. Hastanın kafatası, rahatsızlığı nedeniyle olması gereken 1.5 santimetre yerine 5 santimetre kalınlığa erişmişti. Doktorlar, iki yarısı titanyum tokalarla tutturulan plastik kafatasını 23 saat süren operasyonda hastaya nakletti. Kafatasının beyni örten koruyucu tabakayla uyum sağlayıp sağlamayacağı zamanla belli olacak.

Spinal füzyon omurga ameliyatı

omurga-implantıCihaz hastanın pre-operatif tarayıcı görüntüleri, MEDICREA Ar-Ge ekipleri tarafından dahili olarak geliştirilen bir süreç içerisinde çıkarılmış ve 3D dijital bir dosyadan geliştirilmiştir. Şirketin tasarım, kayıt ve üretim yöntemleri aynı takviyeli veya implante polimerler veya titanyum üzerinde 3D basılmış yapay bileşenleri ile  omurganın unsurlarının değiştirilmesi ile üretebileceği implante cihazların gelecekteki gelişimi için kapıyı açma konusunda önemli bir adım sayılıyor. Belirli yazılımlar ve gelişmiş görüntüleme desteği ile, UNID ALIF  bir hastanın tüm vertebra plakalarının anatomik detayları çıkarılarak yeniden Poli Eter Keton Keton (PEKK) kafesler hastaya özel olarak tasarlanabiliyor. Bu süreç ve 3D baskı kemik implantları doğrudan oluşturma ile ilgili çalışmalar devam ederken bu çalışmalarla iligli bekleyen birçok pantent başvurusuda bulunuyor.

Kanserli omurganın değiştirilmesi

tam-omurga-implantıÇin’in Beijing şehrinde kemik kanseri hastası olan bir çoçuğa 3 boyutlu yazıcı ile basılmış yapay bir omur takıldı ve ameliyat başarılı oldu. Doktorlar öncelikle 12 yaşındaki Minghao’nun boynunda ikinci omurunda bulunan  tümörü aldı ve buraya 3 boyutlu yazıcı ile basılmış yeni omuru yerleştirdi. Normal koşullarda hastalıklı bir omur için içi boş bir titanyum tüp kullanılmaktadır. Hasta böyle bir ameliyat sonrasında en az 3 ay dinlenme süreci geçirmek zorunda ve bu dinlenme sürecinde hastanın kafası vidalarla sabitlenir çünkü kafasının yatağa dokunmaması gerekmektedir. 3 boyutlu yazıcı teknolojisi ile üretilen omur ise hastaya yerleştirildikten sonra hasta çok daha rahat bir şekilde bu dinlenme sürecini atlatabiliyor ve kafasını sabit tutmak için vidalama işlemi gerekmiyor. Yerleştirilen parça omuru taklit ettiği için hasta çok daha rahat bir iyileşme süreci geçiriyor.Ameliyattan 5 gün sonra açıklama yapan doktorlar, hastanın hızlı bir şekilde iyileşme sürecine girdiğini ve ameliyatın başarılı olduğunu söylediler.

Titanyum topuk implantı

titanyum-topuk-implantiLen Chandler, doktorların topuk kemik kanseri teşhisi koyduğu 71 yaşında bir erkek hasta. Diz altından ampütasyon olma riskiyle karşı karşıya kaldı. Bacağın kesilmesini engellemek için tüm seçenekleri değerlendiren cerrahlar Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Örgütü (CSIRO) uzmanlarıyla birlikte 3d baskıyla titanyum bir impilant hazırladılar. Topuk kemiğinin şemaları kullanılarak 3D yazıcıda basılan titanyum implant temmuz ayında Chandler’ın ayağına yerleştirildi.

3D kalça implantı

kalca-implantı3D kalça implantı 15 yaşındaki İsveçli kız çocuğunun yeniden yürüme umudu oldu. Sol kalçasında iskelet deformasyonları ile sonuçlanan bir konjenital hastalıktan muzdarip olan hastaya Mobelife isimli bir implant üretim şirketinin ürettiği implant takıldı. Hastanın benzersiz kemik anatomisinin detaylı bir resmini oluşturmak için tomografi taramasını kullanarak vücuda kusurca oturan ve kemiğe vida ile sabitlenmiş olan implant yapıldı. Eylül 2012’de yapılan operasyondan 18 ay sonra kız çocuğu kendi başına yürüyebiliyor.

Karmaşık kalp cerrahisi için planlama

kalp-3d-implantiABD’de kalp komplikasyonlarıyla doğan bir bebek için doktorlar, ufacık kalbin nasıl tedavi edilebileceğini, bebeğin nasıl hayata döndürülebileceğini düşünürken devreye teknoloji girdi. Küçücük kalp, 3D baskıyla üretilen bir kalp modellemesi sayesinde tedavi edildi ve bebeğin hayatı kurtarıldı. Hastanın bir avuç içine sığabilecek büyüklükteki kalbinde; kalbin genelini etkileyen büyük bir delik vardı. New York’taki bir çocuk hastanesinde bir kalp kuruluşunun finansmanı ile meydana getirilen 3D baskılı kalp, bebeğin kalbinin birebir aynısıydı ve uzman cerrahlar tarafından ameliyat planlamasında kullanıldı.

Mimics Innovation adlı yazılımı kullanılarak oluşturulan kalp, bir labirenti andıran alışılmışın dışındaki kalp deliği oluşumunda doktorlara yol gösterirken modern tıp için yeni bir yol haritasının da önünü açtı. Geçmişte, bu tip zorlayıcı durumlar söz konusu olduğunda kalbin durdurulması ve ne yapılması gerektiğine kısıtlı süre içinde karar verilmesi gerekiyordu. Bir haftalık bebeğin ameliyatı başarılı geçerken, teknolojinin desteği bir insanın hayatının kurtarılmasında önemli rol oynamış oldu.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla