Aile hekimliği çalışanlarının iş güvencesi kaldırıldı! Çalışanlar eyleme hazırlanıyor

Kategori: Aile Hekimliği Print

bd-aile-hekimi-eylemSağlık Bakanlığı ile aile hekimleri ve aile hekimliği çalışanları arasındaki yüksek tansiyon sürüyor. Bakanlığın geçtiğimiz günlerde Aile Hekimliği Ödeme Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklik ile nöbete gelmeme ceza puanını dört kat artırması aile hekimliği çalışanlarının yoğun tepkisine neden oldu. Yeni düzenleme ile aile hekimliği çalışanlarının iş güvencesinin ortadan kaldırıldığı ve basit denetlemelerle bile görevine son verilebileceği belirtiliyor; bu durum mevcut gerilimi daha da arttırdı. Uygulamaya tepki gösteren aile hekimleri ile aile hekimliği çalışanları 19 Mayıs Haftasında iş bırakma eylemi yapmaya hazırlanıyor.

Birlik ve Dayanışma Sendikası öncülüğünde Ankara’da bir araya gelen aile hekimliği çalışanları yeni uygulama ile Sağlık Bakanlığı’nın birinci basamak sağlık hizmetine ve toplum sağlığına ciddi zararlar verdiğini belirterek bir basın açıklaması yayımladılar. Sağlık Bakanlığı’nın önünde yapılan basın açıklamanın ardından Medikal Akademi’nin sorularını yanıtlayan Birlik ve Dayanışma Sendikası Örgütlenme Genel Sekreteri Dr. Murat Bolat, Sağlık Bakanlığı’nın son uygulama ile birlikte kendisiyle çatışır hale geldiğini ve sağlık sistemine zarar vermeye başladığını belirtti.

“Bakanlık sağlık sistemini parçalıyor” diyen Dr. Murat Bolat, yanlış uygulamalardan bir an önce geri dönülmesi gerektiğini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: “Sağlık Bakanlığı’nın son uygulamalır sağlık sistemine ciddi zararlar vermeye başladı. Bakanlık bir yandan ciddi bir hekim açığı olduğunu belirtiyor. Ama öte yandan halen çalışmakta olan hekim ve aile hekimliği çalışanlarının koşullarını ağırlaştırarak adeta onları işten atmak için her türlü girişimi yapıyor. Aile hekimliği çalışanlarının iş güvencesinin kaldırılması kabul edilemez. Bu uygulama birinci basamak sağlık hizmetlerine büyük zarar verir ve en çok toplum bundan etkilenir. Sağlık Bakanlığı’nın acilen bu uygulamayı kaldırmasını talep ediyoruz. Aksi halde aile hekimliği çalışanları 19 Mayıs haftasında iş bırakma eylemlerine başlayacaklardır.”

Sağlık Bakanlığı önünde Birlik ve Dayanışma Sendikası tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

bd_logoBasına ve Saygıdeğer Halkımıza;
Burada bir kez daha toplanma nedenimiz Sağlık Bakanlığı’nın halkımızın sağlığını ve sağlık çalışanlarının iş güvencesini yok sayışını halkımıza ve sizlere anımsatmaktır.

Yıpranma payı beklerken 70 yaşına kadar çalışabilme hakkı adı altında sağlıkçılarla dalga geçen Sağlık Bakanlığı, şimdi de sayımız çok yetersiz olmasına karşın ceza puanları ile işsiz bırakma tehdidinde bulunarak aslında halkın sağlığını hiçe saymakta olduğunu ilan etmektedir.

Sağlıkçılar üzerinde oynanan oyunlar aslında halkın sağlığını hiçe saymaktır. İş güvencesiz, keyfi sözleşme fesihleri ile bu ülkenin eğitimli kesimiyle oynanmaktadır.
Sağlık çalışanları işten atmakla tehdit edilmektedir.

Bunun sonucu halkımız açısından kalitesi düşmüş bir sağlık hizmeti ve tükenmişlik yaşayan sağlık çalışanları olacaktır. Siyasi iradenin bizzat beyanları neticesinde sağlıkta şiddet son beş yılda 16 kat artmıştır.

Yıpranma payı verilmeyen ancak en çok yıpranan meslek grubu sağlık çalışanlarıdır.
THSK 75 bin personelinden 44 444 üne ceza vermiştir. Her 3 çalışandan 2 si cezalı durumdadır. Bunların %65 i aile hekimi, %22 si aile sağlığı elemanıdır.
Buna rağmen halka kesintisiz sağlık hizmeti sunmaya, büyük bir özveriyle çalışmaya devam ettik.

Sağlık Bakanlığı’nı son kez uyarıyoruz: Bizi tehdit ederken tekrar düşünmelidir; bizlerin birşeyler kaybetmekten korkumuz kalmadı ve sonuna dek onurla direneceğiz!
Bu nedenle aşağıdaki taleplerimiz kabul edilmediği takdirde 19 Mayıs Gençlik ve spor bayramından itibaren hafta boyu iş bırakıyoruz.

TALEPLERİMİZ
1) Aile hekimliği çalışanlarının iş güvencesini denetime gelen elemanın iki dudağı arasına bırakan keyfiliğin yazılı metni olan Aile hekimliği uygulama ve ücret yönetmeliği derhal geri çekilmelidir.

2) Toplum Sağlığı Merkezi ve Bağlı Birimler Yönetmeliği geri çekilmelidir.

3) Emekliliğe yansıyan iş güvenceli özlük haklarımız; eğitimimiz ve yaptığımız işe uygun olarak düzenlenmelidir.

4) Yıpranma payı verilmeli ve bu geriye dönük olarak işletilmelidir.

5)Entegre sağlık hizmeti adı altında sağlık çalışanlarının insanlık dışı çalıştırılmasına son verilmelidir.

6) Eleman adı altında değersizleştirilmeye çalışılan ebe, hemşire, sağlık memuru ve acil tıp teknisyeni gibi sağlık personelinin özlük haklarında ivedilikle iyileştirme gerçekleştirilmelidir.

7) Aile hekimliği çalışanlarının angaryalara direnmesi nedeniyle açılan tüm soruşturmalar geri çekilmeli ve verilen cezalar iptal edilmelidir.

8) Katkı payı, reçete ücreti ya da fiyat farkı adı altında halktan para alınmasından vazgeçilmelidir.

9) Söz verildiği halde bir türlü çıkarılamayan sağlıkta şiddet yasası bir an önce çıkarılmalı ve bakanlık yasayı sahiplenmelidir.

10) NÖBET adı altında aile hekimliği tümden bitirilmesi inadından derhal vazgeçilmelidir.

Amacımız halkımıza kaliteli bir sağlık hizmeti sunarken sağlık çalışanlarının hakları için halkımızla birlikte mücadele etmektir. Bizler Aile Hekimliğine sahip çıkacağız ve popülist politikalara kurban edilmesine göz yummayacağız.
Halkımıza saygıyla duyururuz.
BİRLİK VE DAYANIŞMA SENDİKASI

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla