Akdeniz diyeti, kanserden diyabete tüm hastalıklara karşı en iyi koruyucu

24 Ekim 2015   |    13 Ocak 2023    |   Kategori: İç Hastalıkları, Kanser, Sağlık Gündemi Print

Başta kronik böbrek hastalığı ve diyabet olmak üzere tüm hastalıklara karşı en sağlıklı ve koruyucu diyet şeklinin Akdeniz tipi beslenme tarzı olduğunu söyleyen Türk Nefroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Siren Sezer, “Liften zengin sebze ve meyvenin ağırlıkta olduğu, tuzlu ve şekerli gıdaları dışlayan, zeytinyağı ve balık ağırlıklı bir diyet sadece böbrek hastalığından değil tüm kalp ve damar sistemini, sindirim sistemini koru ve kanser riskini azaltır” diye konuştu.

32. Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi nedeniyle böbrek hastalıkları ve beslenme konusunda değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Siren Sezer, böbrek hastalığı riskini azaltmak için yeterli su alımının ve sağlıklı beslenmenin önemine işaret etti. Prof. Dr. Siren Sezer, şu bilgileri verdi:

Zeytinyağı kaç kaloridir? Besin değeri nedir?

Böbrek yetmezliği tanısı aldıktan sonra alınması gereken önlem su alınımın arttırılmasıdır. En iyi içecek sudur. Günlük 1500-2000cc sıvı alımı yeterlidir. Bu miktar gün içinde düzenli aralıklarla tüketilmelidir. İçilen sıvı miktarı sıcak havalarda, ağır egzersiz sonrası, ishal gibi hastalıklarda arttırılmalıdır. Yaşlı veya bilinç bozukluğu olan kişilerin çoğunlukla su içmeyi unuttukları gözlemlenmiştir. Bu nedenle bu hastaların su alımı konusunda sık uyarılmaları gerekmektedir.

Böbrek yetmezliği tanısı alan kişilerde günlük su alımını 1,5 litreden daha fazla artıranlarda böbrek fonksiyon kaybının yavaşladığı dikkati çekmiştir. Özellikle böbrek taşı olan hastaların gece yatarken büyük bir bardak su içmeleri gerekmektedir. Böylece gece boyunca vücudun susuz kalması önlenmekte ve taş oluşumu da engellenmektedir.

Sağlıklı beslenmek için neler yapmalı?

Son yıllarda giderek artan fast food tarzı beslenme, donmuş besinler içerdikleri tuz, katkı maddeleri, doymuş yağlar çocukluk çağından itibaren kalp damar ve böbrek sağlığını tehdit etmektedir. Bir hamburger patates menüden alınan tuz miktarı 6 gramı bulabilmektedir. Bu rakam Dünya Sağlık Örgütü’nce bir günde alınabilinecek üst limit olarak tanımlanmıştır. Fast food tüketirken bile menüyü sağlıklı seçmek mümkün. Hamburgerimize sos eklemez isek, patates yerine salata, içecek olarak ise tuzsuz ayran tercihi yaparsak çok daha sağlıklı bir beslenme tarzı uygulamış oluruz.

Böbrek ve diğer organ sağlığını düşündüğümüzde en sağlıklı mutafın Akdeniz mutfağı olduğu bilinmektedir. Sebze ve meyvenin bol olduğu, balık, baklagiller ve zeytinyağı ağırlıklı, bol lif içeren ürünleri içeren bir diyet sürdürülmeklidir. Besinlerin gizli şeker yükü olarak bilinen glisemik indekslerine göre de tercih yapılmalıdır. Pirinç ve makarnayı kepekli seçmek, ekmek olarak çavdar ekmeği başta olmak üzere lifi bol ekmekleri tüketmek, şeker yerine bal kullanmak, patatesten sakınmak tüketiliyorsa kabuklu, soğuk ve haşlanmış tercih etmek gibi tercihlerde gıdalarımızı daha sağlıklı hale getirebiliriz. Unutmayın en sağlıklı beslenme evde pişmiş tencere yemeğidir.

Türk Hipertansiyon Uzlaşı Raporu: Aşırı tuz tüketimi zararlı ama az tüketimi de

BÖBREK SAĞLIĞIMIZI NASIL KORURUZ?

1-Hareketimizi arttıralım, kilomuzu koruyalım
2-Kan şekerimizi kontrol edelim
3-Kan basıncımız ölçtürelim, yüksek ise uygun tedavi için hekimimize başvuralım
4-Sağlıklı beslenelim
5-Düzenli ve yeterli sıvı alımına dikkat edelim. En iyi sıvı ‘su’dur
6-Sigara içmeyelim
7- Rastgele ilaç kullanımından veya bitkisel ürünlerden uzak duralım
8- Aşağıdaki riskleriniz varsa mutlaka kan ve idrar tetkiki ile böbrek fonksiyonlarınızı baktırınız;

Hipertansiyon hastalığı
Şeker hastalığı
Kalp hastalığı
Aşırı kilo
Ailede bilinen böbrek hastalığı
Böbrek taşı, sık idrar yolu iltihabı, prostat büyüklüğü gibi ürolojik problemler

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla