Zeytinyağı neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları

Yazan Diyetisyen Gözde Uçak
9 Mart 2021   |    17 Ocak 2023    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Şifalı Bitkiler Print

Zeytinyağı, insan sağlığı için çok faydalı bir besindir ve antioksidan bakımından zengindir. İçerdiği ana yağ oleik asit, tekli doymamış bir yağ asididir ve çok faydalıdır. Sızma zeytinyağında bulunan yağ asitleri ve antioksidanlar, kalp sağlığını korur; felç riskinin azaltır. Ayrıca vücudu hücresel hasarlardan ve kanserden korumaya yardımcı olur. Sanılanın aksine dengeli tüketildiğinde kilo almaya neden olmaz, hatta zayıflamaya yardımcı olur. Saç ve cilt için son derece besleyicidir. Ancak her cilde uygun değildir. Bazı cilt sorunlarının kötüleşmesine neden olabileceği için kullanmadan önce mutlaka bir dermatoloğa danışın.

Zeytinyağı nedir?

Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesi olan zeytinden elde edilen yağdır. Aslen Akdeniz’den gelmiş olsa da bugün dünya çapında tüketilmektedir. Yemeklerde, kozmetikte, ilaç ve sabun yapımında kullanılan zeytinyağı pek çok vitamin içerir. Akdeniz diyetinin vazgeçilmez parçası olan zeytinyağı, içerdiği antiosidanlar ve vitaminler sayesinde pek çok hastalıktan korur.

Zeytinyağı kaç kaloridir? Besin değeri nedir?

Zeytinyağının besin içeriği

Zeytinyağında bulunan vitaminler?

Bir çorba kaşığı (13,5 g) zeytinyağı içerdiği kalori miktarı ve besin değeri aşağıdadır:

  • Kalori: 119
  • Doymuş yağ: 1.86 g (%14)
  • Tekli doymamış yağ: %73 (çoğunlukla oleik asit)
  • E Vitamini: 1.9 mg (Günlük ihtiyaç duyulan değerin %13’ü)
  • K Vitamini: 8.13 mcg (Günlük ihtiyaç duyulan değerin %7’si)

Zeytin yağında Omega 3 var mı?

Özellikle gerçek sızma zeytinyağında bolca Omega 3 ve antioksidanlar (polifenoller, tokoferoller, fitosteroller, skualen vb.) bulunur. Biyolojik olarak aktif olan ve anti-inflamatuar etkileri olan bu antioksidanlar kronik hastalık ve kalp hastalığı riskini azaltabilir, iltihaba karşı koruyabilir. Ayrıca yapılan araştırmalar zeytinyağındaki toplam yağ içeriğinin %73’ünü oluşturan ana yağ asidi oleik asidin iltihabı azalttığını ve kansere bağlı genler üzerinde faydalı etkileri olabileceğini göstermektedir. (1)

Zeytinyağının faydaları

  • Kansere karşı koruyucudur
  • İnme riskini azaltır
  • Kalp ve damar sağlığını destekler
  • Beyini korur, demans ve Alzheimer gibi hastalıkları önler
  • Mide ve sindirim sorunları gelişmesini engeller
  • Şeker hastalığına karşı koruyucudur
  • Metabolizmayı hızlandırır, kilo vermeyi kolaylaştırır
  • Bağırsak sağlığını destekler ve kabızlığı önler
  • Cildi gençleştirir, saç kalitesini iyileştir

Akdeniz diyeti nedir, nasıl yapılır? Faydaları ve örnek diyet listesi

Zeytinyağı neye iyi gelir

Zeytinyağı kalbe iyi gelir mi?

Son on yıl içerisinde yapılan araştırmalarda, kalp hastalığının Akdeniz ülkelerinde daha az görüldüğü ve bunun temel nedeninin Akdeniz diyeti olduğu bulunmuştur. Sızma zeytinyağı, bu diyetin ana bileşenlerinden biridir.  İçerdiği bir tür antioksidan olan polifenol sayesinde kan basıncını düşürür, “kötü” LDL kolesterol partiküllerini oksidasyondan korur, kan damarlarının astarını iyileştirir ve kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olabilir. (2)

İnme (felç) riskini azaltabilir

Felç (inme), kan pıhtılaşması veya kanama nedeniyle beyne giden kan akışındaki sorundan kaynaklanır ve gelişmiş ülkelerdeki en büyük ikinci ölüm nedenidir. Yapılan birkaç büyük araştırma, zeytinyağının inme riskinde azalmaya neden olabileceğini göstermektedir. (3)

Zeytinyağı zayıflatır mı?

Pek çok yağ çeşidinin aksine yapılan araştırmalarda zeytinyağı kilo alımıyla ilişkili bulunmamıştır. Hatta çok aşırı tüketilmediğinde zeytinyağı yönünden zengin bir diyetin kilo vermeye yardımcı olabileceği düşünülmektedir. (4)

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Zeytinyağı Alzheimer hastalığından korur mu?

Alzheimer’in en önemli nedenlerinden biri, beyin hücrelerinin içinde biriken beta-amiloid plaklardır. Farelerde yapılan bir çalışma, natürel sızma zeytinyağının, içerdiği oleokant sayesinde bu plak oluşumunun yavaşladığı saptanmıştır. Böylece Alzheimer’ın ilerlemesini de yavaşlatmaya yardımcı olmaktadır. Ayrıca zeytinyağı açısından zengin bir Akdeniz diyeti beyin fonksiyonlarını koruyarak demansı önleyebilir. (5)

Zeytinyağı diyabet hastalığına iyi gelir mi?

Sızma zeytinyağı kan şekeri ve insülin duyarlılığı üzerindeki yararlı etkilere sahiptir. Bu nedenle tip 2 diyabete karşı oldukça koruyucudur. Yapılan bir çalışma zeytinyağı yönünden zengin bir Akdeniz diyetinin, tip 2 diyabet riskini %40’ın üzerinde azalttığını doğrulamıştır. (6)

Zeytinyağı kansere iyi gelir mi?

Zeytinyağındaki antioksidanlar, kanserin önde gelen etkenlerinden biri olduğuna inanılan serbest radikallere bağlı oksidatif hasarı azaltabilir ve epigenetik değişimden korunmaya yardımcı olabilir. Ancak bunun doğrulanması için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. (7)

E vitamini, hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Zeytinyağının mideye faydaları

Sızma zeytinyağının antibakteriyel özellikleri, midede yaşayan, mide ülserine ya da mide kanserine neden olabilen Helicobacter pylori bakterisini engelleyebilir veya öldürebilir. Yapılan bir çalışma günlük alınan 30 gram sızma zeytinyağının, insanların % 10-40’ında iki hafta kadar kısa bir sürede Helicobacter pylori enfeksiyonunu ortadan kaldırabileceğini bulmuştur. (8)

Karaciğer hasarını önleyebilir

Natürel sızma zeytinyağının içerdiği oleik asit ve fenolik bileşikler, iltihaplanmayı, oksidatif stresi, insülin direncini ve karaciğer hasarına neden olabilecek diğer sorunları önlemeye yardımcı olur. (9)

Bağırsak sağlığını destekler

2019 yılında yapılan bir çalışma, zeytinyağındaki fenollerin bağırsak bağışıklığını arttırarak bağırsak sağlığını desteklemeye yardımcı olabileceğini buldu. Bu da Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi İltihabi bağırsak hastalıkları için yararlı olabilir. (10)

Zeytinyağı kabızlığa iyi gelir mi?

Sabah aç karnına alınan bir çorba kaşığı sızma zeytinyağı, içerdiği faydalı yağlarla bağırsakların içini yumuşatarak dışkının geçmesini kolaylaştırır. Dışkının daha fazla su tutmasına ve daha yumuşak kalmasına da yardımcı olarak kabızlığı önler. Ancak kabızlıkta öncelikli olarak lifli besinlerin tüketimi önerilmektedir. Çocuklar ve bebeklerde görülen kabızlık sorununda zeytinyağına başvurmak yerine elma veya armut suyu ya da kuru erik püresi tercih edin.

Kabızlık nasıl geçer? Kabızlığa iyi gelen doğal tedaviler

Zeytinyağının saça faydaları

Saça zeytinyağı sürersek ne olur?

Zeytinyağının birincil kimyasal elementleri oleik asit, palmitik asit ve skualen yumuşatıcı etkiye sahiptir.  Zeytinyağı saç tellerine nüfuz ederek ve nemi koruyarak saçı yumuşatabilir ve güçlendirebilir. Ayrıca kırık veya yanmış uçları onarabilir. Ancak saçlarınız ince telli veya yağlı yapıda ise zeytinyağı kullanmayın. Zeytinyağı, kuru ve kalın telli saçlarda daha etkilidir.

Zeytinyağı saça nasıl uygulanır?

  • Eğer sadece saçlarınızın uçlarına uygulayacaksanız 1 çorba kaşığı, tüm saçınıza uygulayacaksanız ¼ fincan zeytinyağı yeterli olacaktır.
  • Zeytinyağıyla saçınıza birkaç dakika masaj yapın. Eğer saç deriniz kuruysa o bölgeye de masaj yapabilirsiniz.
  • Masaj sonrası saçınıza duş bonesi takın ve 15 dakika kadar bekleyin.
  • Saçınızı şampuanla yıkamadan önce geniş dişli bir tarakla tarayın. Böylece, daha sonra daha rahat tarayabilir ve şekillendirebilirsiniz.
  • Artık şampuanla yıkayabilirsiniz.
  • Bu işlemi en fazla haftada bir kez yapın.

Zeytinyağının cilde faydaları

Özellikle içerdiği A, D, K ve E vitaminleri sayesinde zeytinyağı cilt dostu bir yağdır. Yüz yıkama, vücut yıkama, sabun ve losyonlar dahil olmak üzere birçok kişisel bakım ürününün bileşenidir. Ayrıca doğrudan cildinize uygulayarak nemlendirici olarak da kullanabilirsiniz. Ancak cildinize uygulayacağınız zeytinyağının yüksek kalite olmasına özellikle özen gösterin. Ayrıca zeytinyağı her cilt tipine uygun olmayabilir. Bu nedenle uygulamadan önce bir dermatoloğa danışmanızı öneriyoruz.

Zeytinyağı hangi cilt sorunlarına iyi gelir?

  • Harika bir makyaj temizleyicidir: Makyaj pamuğuna döktüğünüz sızma zeytinyağıyla cildinizi nazik hareketlerle silin. Ardından ılık suyla nemlendirilmiş bir bez yardımıyla yüzünüzü temizleyin.
  • Cildi nemlendirir: Sızma zeytinyağı yüz ve vücut için çok iyi bir nemlendiricidir. Ancak yağlı ciltlere uygun değildir. Yatmadan önce avucunuza üç damla zeytinyağı damlatın ve ellerinizi birbirine sürterek yağı ısıtıp nazikçe yüzünüze masaj yapın. Ayrıca gece kreminize karıştırarak da kullanabilirsiniz.
  • Hasarlı cilt dokularının onarılmasına yardımcı olur: İçerdiği vitaminler sayesinde dirsek ve diz gibi kurumaya ve çatlamaya yatkın bölgeleri nemlendirerek onarır.
  • Sivilce ve sedef hastalığı tedavisini destekleyebilir: Anti-enflamatuar özelliği sayesinde sivilce, rosacea ve sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarına yardımcı olabilir. Ancak öncesinde mutlaka bir dermatoloğa danışın. Zeytinyağı her cilt için uygun olmayabilir.

İltihaplı sivilce neden olur? Ne iyi gelir, nasıl geçer?

Zeytinyağı kırışıklıklara iyi gelir mi?

Zeytinyağının içerdiği A ve E vitamini kolajen üretimini teşvik ederek cildin sıkılaşmasını sağlar ve esnekliğini arttırır. Ayrıca cilde doğal bir parlaklık katar, antioksidan içeriğiyle cildin yaşlanmasını yavaşlatabilir ve kırışıklıkları azaltabilir. Ancak yağlı ciltler için uygun değildir. Yağı, gece veya güneşe maruz kaldıktan sonra göz çevresine sürebilirsiniz.

Zeytinyağının zararları

  • Zeytinyağı yağlı ciltlerde ya da dermatit gibi cilt rahatsızlıklarında kullanıma uygun değildir. Ayrıca bebeklerde de kullanılması önerilmemektedir. İlerleyen dönemlerde egzamaya neden olabilir.
  • Çok fazla tüketilirse kilo alımına neden olur.
  • Yüksek ısıda kolay yanar. Kızartma yapmadan önce yandığını fark ederseniz kesinlikle kullanmayın.
  • Çok fazla miktarda zeytinyağı tüketimi safra kesesinde taş oluşumuna ya da tıkanmaya neden olabilir.

Zeytinyağının yan etkileri var mı?

Çok fazla zeytinyağı tüketmek kilo almanıza ya da safra kesesi taşına neden olabilir. Topikal olarak yağlı ciltlere ve yağlı saçlara uygun değildir. Ayrıca bazı cilt rahatsızlıklarını daha da kötüleştirebilir. Bu nedenle eğer hassas bir cildiniz varsa kullanmadan önce mutlaka bir dermatoloğa danışın.

Kaynaklar ve Referanslar:

1- Health Benefits of Olive Oil2- Olive3- Mediterranean diet

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla