Alerjisi olanların beyin tümörü riski daha mı az?

Kategori: Güncel / Literatür Print

Kanser ve alerji arasında zıt bir ilişki var

İngiliz ve Amerikalı Bilim Adamlarının ortaklaşa yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, alerjik bünyeli insanlarda beyin tümörü oluşma riskinin daha düşük olduğu belirtiliyor. Yakın zaman önce yayınlanan çalışmanın sonuçlarını değerlendiren Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu kanserin bir tür bağışıklık sistemi anormalliği olarak kabul edildiğini; kanser ve alerji arasında zıt bir ilişki olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu; kanser ile alerji arasındaki zıt bir ilişki olduğunu, bu ilişkinin ilk kez 1980’li yıllarda fark edildiğini belirtiyor. Kanser hastalığının bir tür bağışıklık sistemi anormalliği olarak kabul edildiğini; benzer şekilde bağışıklık sisteminin de bir diğer türde anormalliği kabul edilen alerji ile ilişkisinin, zıt kutuplar esasına dayandırıldığını söylüyor. Nuhoğlu, “Hijyen Hipotezi” olarak tanımlanan bu durumu şöyle açıklıyor; “Vücudumuzda bağışıklık sistemi, bir terazinin iki kolu gibi dengede kalarak çalışır. Bir kol mikropları yok etmek için çalışırken (Tip 1) diğer kol ise alerjik reaksiyonlardan (Tip 2 ) sorumludur. Yeni doğan bir bebek anne karnından alerjiye yatkın (Tip 2 hücreler baskın) olarak doğar. Zamanla bağışıklık sistemi mikroplarla karşılaştıkça Tip 1 sistem (aynı zamanda kanserden de sorumlu tutulan sistem) ağırlık kazanmaya başlar ve Tip 2 ‘yi dengeler. Bu dengenin sağlanamadığı durumlarda anormal reaksiyonlar gelişir. Erken dönemde mikroplarla yeterli temas sağlanmazsa Tip 2 T hücreleri baskın kalır ve çocuk alerjik olur.”

Prof. Dr. Nuhoğlu; “Hijyen Hipotez”inin kanser ve alerji arasındaki ilişkiyi tam olarak izah etmek için yeterli olmadığını, farklı kanser türleri için farklı reaksiyonların söz konusu olduğunu belirtiyor. Zamanla çalışmaların genel anlamda kanser hastalığını araştırmak yerine özgün kanser türlerini ve türlerin alerji ile ilişkisinin araştırılması yönüne kaydığını sözlerine ekliyor.

Haberde yer alan araştırma sonuçlarına göre, özellikle beyin kanserlerinin alerjik olan kişilerde daha az görüldüğü gözleniyor. Prof. Dr. Nuhoğlu, “Neden özellikle beyin kanserleri için bu durum geçerli olmaktadır?” sorusuna burun ile beyin komşuluğu üzerinden yanıt veriyor:

“Sitokin” diye adlandırılan bağışıklık sistemi elemanlarının burundan uygulandığında beyin dokusuna geçebildiği gözleniyor. Alerjik nezlesi veya alerjik astımı olan kişilerin solunum yolundaki bağışıklık sistemi elemanlarının beyine göç ederek beyin kanserinden koruduğunu içeren hipotezlerin var. Ancak aradaki ilişkinin net bir şekilde ortaya konması için daha kapsamlı araştırmaların yapılması gerekiyor” diye konuştu.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla