Alzheimera neden olan amiloid plaklarını temizleyen molekül keşfedildi

Kategori: Güncel / Literatür Print

alzheimer-demans-kafa

Alzheimera tedavisi için çok önemli bir buluşa imza atan bilim insanları, ilk kez farelerde hastalığı geriletmeyi başardıklarını açıkladılar. Bilim insanları, fareler üzerinde yaptıkları çalışmada, beyinde Alzheimera sebep olan amiloid plaklarını yok eden bir molekül buldu. Nature Communications dergisinde yayınlanan çalışmada, EPPS adı verilen molekülün Alzheimer hastalığına sebep olan plakları farelerin beyninden temizlediği, öğrenme ve hafızayı güçlendirdiği ileri sürüldü. Çalışmanın sonuçlarına göre, EPPS adlı molekül, beyinde hastalığa sebep olan amiloid plaklarını temizliyor.

Hafızayı güçlendiren ve öğrenmeyi geliştiren etki

Çalışma kapsamında, iki hafta boyunca farelerin içtiği suya EPPS molekülü katıldı ve sonraki üç ay boyunca fareler gözlemlenerek sonuçlar değerlendirildi. Buna göre normal su verilen farelerle karşılaştırıldığında, EPPS molekülü alan farelerin hafıza ve öğrenmede daha iyi performans gösterdiği tespit edildi. Deney sonucunda, EPPS molekülü verilen farelerin beyninde öncesine nazaran çok daha az plak oluştuğu ifade edildi. Nöroloji uzmanları, çalışmanın en son evrede bile Alzheimer hastalığının üstesinden gelecek bir yol olduğu anlamına geldiğini söyledi. Fareler üzerinde uygulanan metodun, insanlarda aynı sonucu verip vermeyeceğine dair kesin bir kanıt bulunmuyor.

Alzheimer hastalığı ile ilgili en çok sorulan sorular ve cevapları

Dünyada yaklaşık 50 milyon Alzheimer hastası olduğu, 2050’ye kadar bu sayının 135 milyona yükseleceği tahmin ediliyor. İlk kez 1906 yılında Alman bilim adamı Alois Alzheimer tarafından tanımlanan ve 65 yaş üstü kişilerde beyin dokularında ağır hasara neden olan Alzheimer için hala etkili bir teşhis ve tedavi yöntemi bulunmuyor. Hastalığı önlemek ve tedavi bulmak için yapılan araştırmaların büyük bir kısmı sonuçsuz kalıyor. Belirtiler, hastalığın başlangıcından sonraki 10 yıl içinde ortaya çıktığı için teşhis konulduğunda tedavi için çok geç kalınmış oluyor.

Figure 1: EPPS ameliorates Aβ-induced memory deficits in mice.

alzheimer-grafika) Time course of the experiments. (b) Intracerebroventricular (i.c.v.) injection site brain schematic diagram. (c) Pretreated effects of EPPS on Aβ-aggregate-induced memory deficits observed by the % alternation on the Y-maze. EPPS,

Kaynak: EPPS rescues hippocampus-dependent cognitive deficits in APP/PS1 mice by disaggregation of amyloid-β oligomers and plaques. Hye Yun Kim, Hyunjin Vincent Kim, Seonmi Jo, C. Justin Lee, Seon Young Choi, Dong Jin Kim & YoungSoo Kim. 

Çalışmanın tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
http://www.nature.com/ncomms/2015/151208/ncomms9997/full/ncomms9997.html

Abstract
Alzheimer’s disease (AD) is characterized by the transition of amyloid-β (Aβ) monomers into toxic oligomers and plaques. Given that Aβ abnormality typically precedes the development of clinical symptoms, an agent capable of disaggregating existing Aβ aggregates may be advantageous. Here we report that a small molecule, 4-(2-hydroxyethyl)-1-piperazinepropanesulphonic acid (EPPS), binds to Aβ aggregates and converts them into monomers. The oral administration of EPPS substantially reduces hippocampus-dependent behavioural deficits, brain Aβ oligomer and plaque deposits, glial γ-aminobutyric acid (GABA) release and brain inflammation in an Aβ-overexpressing, APP/PS1 transgenic mouse model when initiated after the development of severe AD-like phenotypes. The ability of EPPS to rescue Aβ aggregation and behavioural deficits provides strong support for the view that the accumulation of Aβ is an important mechanism underlying AD.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla