Anayasa Mahkemesi’nden tarihi karar: Zorunlu aşı uygulaması kalkıyor mu?

Kategori: Hukuk / Mevzuat Print

anayasa-mahkemesi-davaAnayasa Mahkemesi, zorunlu aşı uygulaması ile ilgili tarihi bir karara imza attı. Yüksek mahkeme ebeveyn rızası olmadan çocuklara aşı yapılmasının Anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Bu kararın tüm aşı uygulamalarını etkilemesi bekleniyor. Anayasa Mahkemesi, bu kararını, Mustafa Aysal isimli vatandaşın başvurusu sonrasında verdi. Mustafa Aysal, kabul etmediği halde çocuğuna bebeklik dönemi aşılarının uygulanmasını mahkemeye taşımış ancak süren davada mahkeme tarafından sağlık tedbiri uygulanılmasına karar verilmişti. Vücut bütünlüğüne dokunulamayacağını ve rızası olmadan tıbbi deneylere tabi tutulamayacağını belirten Mustafa Aysal, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkını kullanmıştı.

Anayasa Mahkemesi’nın gerekçeli kararında şu ifadeler yer verildi: “Bir takım hastalıklara karşı bağışıklık sağlamak için o hastalığın mikrobuyla hazırlanmış eriyik olarak tanımlanan maddelerin vücuda verilmesi şeklindeki aşı uygulamasının müdahalenin boyutundan bağımsız olarak vücut bütünlüğüne bir müdahale oluşturduğu açıktır. Bebeklik dönemi aşılarının yapılması hususunda zorunlu sağlık tedbiri uygulamasının başvurucunun maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirilmesi hakkında bir müdahale oluşturduğu açıktır.”

Herkes kararı yanlış anladı: Anayasa Mahkemesi zorunlu aşıya olur verdi

Başvurucunun anayasanın 17. maddesinde güvence altına alınan maddi ve manevi varlığının korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiğine karar veren AYM, yeniden yargılama yapılmak üzere kararının bir örneğinin ilgili mahkemeye gönderilmesine hükmetti.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla