Anayasa Mahkemesi’nin ‘Tam Gün’ kararı ne anlama geliyor?

Yazan Dr. Erkin Göçmen
9 Nisan 2014   |    5 Ekim 2021    |   Kategori: Hukuk / Mevzuat, Medyada Sağlık Haberleri, Üye Yazıları Print

Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda Tam Gün Kanunu olarak bilinen 6514 sayılı Kanunun Geçici 14. ve 19. maddelerinin yürürlüğünü durdurmuştur. Mevcut haberler ışığında Anayasa Mahkemesi kararının ne anlama geldiği konusunda görüşlerimiz şunlardır: Yürürlüğü durdurulan 14. madde YÖK’e bağlı çalışan, 19. madde ise GATA’da çalışan öğretim üyeleriyle ilgilidir ve aynı konuyu düzenlemektedir. Anılan hükümlerde, tam güne ilişkin yasa kuralının yürürlüğe girdiği tarih itibariyle muayenehanesi bulunan veya özel kuruluşlarda çalışmakta olan öğretim üyelerinin, üç ay içinde bu faaliyetlerini sona erdirmemeleri halinde çalıştıkları kurumla ilişiklerinin kesilmesi öngörülmüştür.

Bu hükmün yürürlüğünün durdurulması ile üniversitedeki görevine devam eden ve fakat muayenehanesini de kapatmayan öğretim üyeleri üniversitelerdeki pozisyonlarında çalışmaya devam edecektir. Yürürlüğün durdurulması kararı, Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışan hekimler ve üniversitede çalışıp da muayenehanesi bulunmayan öğretim üyeleri için yeni bir durum içermemektedir. Bir diğer ifade ile bu statülerde bulunan hekimler için serbest çalışma yasağı yasadaki gibi devam etmektedir. Özetle kararla, sadece muayenehanelerini kapatmayan öğretim üyelerinin üniversiteyle ilişiklerinin kesilmesi uygulaması durdurulmaktadır.

Davada bunlardan başka bir çok hükmün yürütmesinin durdurulması istenilmişti. Fakat bunların yürütmesi durdurulmamıştır. Bu taleplerden önemli gördüğümüz bazıları şunlardır:
1.    Memurların, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere muayenehane açamayacakları ve herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamayacaklarına ve  öğretim elemanlarının da bu kurala tabi olduklarına ilişkin düzenleme.
2.    Üniversitelerde sözleşmeli öğretim üyesi çalıştırılmasına ilişkin düzenleme.
3.    Üniversite öğretim üyelerinin özel hastane ve vakıf üniversitesi hastanelerinde kurumsal sözleşmeyle çalışmalarına ilişkin düzenleme.
4.    Ruhsatsız sağlık hizmeti sunumuna ceza verilmesine ilişkin düzenleme.
5.    Aile hekimlerine nöbet görevi verilmesine ilişkin düzenleme.

Anayasa Mahkemesi önceki tam gün kararında ilkesel olarak serbest çalışmanın yasaklanmasını anayasaya aykırı bulmamış, ancak bu düzenlemenin istisnasız yapılmasını anayasaya aykırı saymıştı. Yeni kararlason yasal düzenlemede öğretim üyelerinin özel hastanelerde kurumsal sözleşmeyle çalışmalarına olanak sağlayan kuralın Yüksek Mahkemeyi istisnai düzenlemenin yapıldığı noktasında tatmin ettiği sonucu çıkmaktadır.

Anayasa Mahkemesi’nin, ruhsatsız sağlık hizmeti sunumuna ceza verilmesine ilişkin düzenlemenin yürürlüğünü durdurmaması ise büyük bir sürprizdir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla