Avrupa’nın ilk ‘Dislipidemi Kılavuzu’ Türkiye’de tanıtıldı

Kategori: Kardiyoloji Print

İSTANBUL – Avrupa Ateroskleroz Derneği (EAS) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alberico Catapano Avrupa’nın ilk ‘Dislipidemi Yönetimi Kılavuzu’nu hekimlere anlatmak için Türkiye’deydi. Avrupa’nın ilk ‘Dislipidemi Kılavuzu’ olan çalışma hasta yerine hastalığa odaklı yöntemler içermesiyle diğer kılavuzlardan ayrışıyor.

EAS ve Avrupa Kardiyoloji Derneği (ESC) tarafından ortak geliştirilen Dislipidemi Yönetimi Müştealberico_catapanrek Kılavuzu, en yeni bilimsel veriler ışığında dislipidemi konusunda tedavi önerileri getiriyor. Haziran 2011’de ESC-EAS Dislipidemi Yönetimi Müşterek Kılavuzunun (ESC-EAS Joint Guidelines on Management of Dyslipidemia) yayımlanmasının ardından, kılavuzun çalışma grubunda EAS eşbaşkanı olarak yer almış olan Prof. Dr. Catapano, yeni dislipidemi kılavuzunu Ankara, Adana, İzmir ve İstanbul’da yaklaşık 500 uzman hekime aktardı.

Prof. Dr. Catapano, 25-28 Ekim tarihleri arasında Pfizer Kardiyovasküler ve Lipitor sponsorluğunda farklı illerde düzenlenen “Yeni Dislipidemi Kılavuzları Işığında Klinik Lipidoloji” başlıklı sempozyumlar dizisine ülkemizden hekimlerle birlikte konuk konuşmacı olarak katıldı. Prof. Dr. Catapano 28 Ekim’de ayrıca Türk Kardiyoloji Derneği’nin düzenlediği 27. Ulusal Kardiyoloji Kongresi’nde, tur boyunca yaşananları ve geribildirimleri de değerlendirdiği “Yeni Dislipidemi Kılavuzları Ne Diyor?” adlı uydu sempozyumuna katıldı.

Prof. Dr. Catapano, yeni kılavuzla ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Daha önce ABD’de bu konuda kılavuzlar yayımlanmış olmasına rağmen, ESC-EAS Dislipidemi Yönetimi Ortak Kılavuzu, hasta yerine hastalık odaklı yöntemler içermesi ve Avrupa’nın ilk kılavuzu olması özellikleriyle bu kılavuzlardan ayrışıyor. Kardiyovasküler hastalıklarda hastanın lipid profilinin incelenmesiyle en çok modifiye edilebilen faktör olan dislipidemi alanında hazırladığımız bu kılavuz, ayrıca risk tanımına getirdiği farklılık, günlük kullanımda yarar sağlayan yeni skorlama yöntemi ve tedavi idamesi konularında getirdiği yeniliklerle önceki kılavuzlardan farklılaşıyor. Avrupa verilerini temel alan SCORE yöntemi, hastaları çok yüksek, yüksek, orta ve düşük kardiyovasküler riskli hastalar olarak grupluyor ve tedavi konusunda verilecek karara zemin oluşturmaya yardımcı oluyor. Ayrıca, şimdiye kadar teşhis ve tedavi başarısı yüksek olmayan bir alan olan ve yaklaşık olarak 100 kişiden 1’ini etkileyen genetik dislipidemilere yönelik olarak da kılavuzun erken teşhis ve tedavi açısından klinik uygulamalarda yol gösterici olmasını bekliyoruz. Bu anlamda, bu kılavuz öncekilere göre daha geniş kapsamlı ve günlük uygulamada yardımcı olacak özellikte.”

Dört farklı şehirde gerçekleşen sempozyumların moderatörlerinden Avrupa Ateroskleroz Derneği Eşbaşkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu ise şöyle konuştu: “ESC-EAS Dislipidemi Yönetimi Müşterek Kılavuzunda eski kılavuzlardan farklı olarak öne çıkan kısımların başında risk tanımının tamamen değiştirilmiş olması geliyor. Çok yüksek risk kategorisine alınan gruplarda LDL hedefleri çok agresifleşti. Bunun yanı sıra pratisyen hekimlerin klinik uygulamaları için gerekli dislipidemilerle ilgili bir kısım yer alıyor. Eskiden çok fazla ilgi görmeyen bir alan olan genetik dislipidemiler alanında geliştirilen skorlama yöntemiyle, hastalığın genetik olup olmadığını pratisyen hekimin bile hesaplamasını mümkün kılan bir kriter kılavuzda yer alıyor. Tedavi sonrası takip konusunda verilen ipuçlarına da yer veriliyor. Dolayısıyla son derece kapsamlı bir kılavuz olarak hekimlerimize en güncel bilgiler ışığında yol gösteriyor.”

Daha detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

 

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla