Bahar yorgunluğu nasıl geçer

Kategori: Sağlıklı Yaşam, Şifalı Bitkiler Print

bahar yorgunluğu beslenmeHer mevsim geçişinde yaşanan adaptasyon süreci bahar aylarında kendini daha ağır hissettiriyor. Uyku hali, ağrılar, halsizlik ve depresif ruh hali ile kendini belli eden bahar yorgunluğu yaşam kalitesini azaltıyor. Bahar yorgunluğunun etkilerini azaltmak ve baharın tadını çıkarmak için uzman kontrolünde dengeli ve düzenli beslenmek gerekiyor. Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu, bahar yorgunluğu nasıl geçer sorusunun yanııtını verdi.

Kahvaltıda meyve suyu değil meyvenin kendisini tercih edin

Bahar yorgunluğu ihmal edilmemesi gereken ve beraberinde bazı hastalıkları da getirebilecek olan önemli bir tablodur. Öncelikle sağlıklı beslenmek için bu konuda deneyimli bir beslenme uzmanına danışılmalıdır. Bahar sabahlarında uyanmak ve güne başlamak daha zordur. Bu zorluğu aşmanın en basit çözümü güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamaktır. Yumurta, beyaz peynir, bol yeşillik, 1 tatlı kaşığı bal veya pekmez, posalı ekmek sağlıklı bir kahvaltı mönüsüdür. Genelde sağlıklı olarak düşünerek içilen taze sıkılmış meyve suları içerisinde bulunan meyve şekeri sebebiyle fazla kalori alımına neden olurken, kahvaltıdan kısa bir süre sonra tekrar açlık hissi oluşmasına neden olur. Bu sebeple kahvaltıda meyve suyu yerine meyvenin kendisinin yenmesi sağlık açısından daha uygundur.

Öğün aralarını sıklaştırmak ve lifli gıdalar tüketmek bahar yorgunluğuna iyi geliyor

Sağlıklı beslenmenin başlıca kuralı az ve sık yemektir. Uzun süre aç kalmak şekerin düşmesine (hipoglisemiye) neden olur. Hipoglisemi; stres, baş dönmesi, halsizlik gibi şikayetleri beraberinde getirir. Bahar yorgunluğunda bu istenmeyen durumları yaşamamak için öğün aralarını sıklaştırmalı, 2-2,5 saat de bir sağlıklı atıştırmalar yapılmalıdır. Sağlıklı ara öğün olarak; meyve, süt veya ayran, galeta, hafif sütlü tatlılar tüketilebilir. Baharın gelmesiyle baş gösteren sindirim sistemi problemlerini ortadan kaldırmak için, günlük alınan posa miktarını artırmak gerekir. Öğünlerde salata yemek, kabuğu ile yenebilen meyveleri soymadan tüketmek, tam buğday, kepek, çavdar gibi posalı ekmek tercih etmek bu problemleri önlemek için başlıca çözümler arasında sayılabilir.

Çay ve kahveyi fazla tüketmek bahar yorgunluğunu olumsuz etkiliyor

Fazla çay, kahve tüketimi içindeki tanenler sebebiyle vücutta su tutulmasına neden olur. Mevsim değişikliklerinde vücudun adaptasyonu sürecinde vücutta ödem oluşur. Tüketilen tanenli içecekler ödemli durumu artıracağından, baharda bu tür içecekler sınırlandırılmalıdır. Adaçayı, papatya çayı, yeşil çay gibi bitki çayları rahatlatıcı ve ödem artırıcı etkisiyle bahar aylarında tercih edilmelidir. Ayrıca bahar aylarında su tüketimi artırılmalıdır.

Diyet ve fiziksel aktivite bahar yorgunluğuna iyi geliyor

Havaların ısınmasıyla beraber incelen kıyafetler kışın alınan kilolarla yüzleşmeye neden olur. Bu durum da sağlıksız diyetlerle çabuk kilo verme isteğini beraber getirir. Az kalorili diyetler, tek yönlü beslenme (protein ağırlıklı diyetler) ve ağır fiziksel aktiviteyi kapsayan bu sağlıksız diyetler kişinin hızlı kilo vermesini sağlarken sağlığını olumsuz yönde etkiler. Haftada 1-1,5 kilo kaybı sağlıklı kabul edilir. Diyet kişiye özel olmalı, boyuna, yaşına, kilosuna ve beslenme alışkanlıklarına uygun olmalı, fiziksel aktiviteyle desteklenmelidir.

Bahar yorgunluğuna süt iyi geliyor

Dengeli beslenme ile beyin fonksiyonları arasındaki güçlü ilişki bulunuyor. Süt; içerdiği protein, triptofan isimli amino asit, B2, B6, B12 vitaminlerinden zengin bir besin olması nedeniyle bahar yorgunluğundan korunabilmek için sinir sisteminde etkili olan günlük vitamin ihtiyacını karşılamaktadır. Özellkle Triptofan dışarıdan besinlerle almamız gereken bir elzem amino asittir. Kandaki triptofan düzeyindeki düşüşler, mutsuzluk belirtilerini artırmaktadır. İyi bir triptofan kaynağı olan süt, bahar yorgunluğu kaynaklı tükenmişlik sendromuna etkili olduğu bilinen serotonin adlı maddenin üretimini uyarmaktadır. Bu sebeplerden dolayı, bahar yorgunluğundan korunabilmek için günde 2 bardak süt içilebilir.

Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Emine Yüzbaşıoğlu,

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla