BJM: Yaygın kullanılan ağrı kesiciler kalp yetmezliği riskini arttırabiliyor

Kategori: Eczacılık, Farmasötik / İlaçlar, Güncel / Literatür, Kardiyoloji Print

ilac-hap-kutuYoğun ağrı kesici kullanımının kalp üzerindeki olumsuz etkileri ile ilgili bulgular giderek artıyor. British Medical Journal dergisinde yayımlanan ve 10 milyondan fazla ağrı kesici kullanıcısının verilerinin incelendiği yeni bir araştırmaya göre, yaygın kullanılan bazı ağrı kesiciler 65 yaş üstü kişilerde kalp yetmezliği riskini artırabiliyor. Ağrı, ateş ve iltihabı azaltıcı etkilere sahip olan nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar grubundaki bazı ağrı kesicilerin etkilerinin incelendiği araştırmaya, İngiltere, Hollanda, İtalya ve Almanya’dan yaş ortalaması 77 olan ve düzenli olarak bu ilaçları kullanan kişiler katıldı. 2000 ila 2010 yıllarını kapsayan takip süresince Araştırmayı yürüten İtalya’daki Milan- Bicocca Üniversitesi’ndeki bilim insanları, bu ilaçların kalp yetmezliği nedeniyle hastaneye kaldırılma riskini artırabileceğini buldu.

İki hafta içinde bu tür ilaçları almış olan hastaların, almamış olanlara kıyasla, kalp yetmezliği nedeniyle hastaneye kaldırılma riskinin yüzde 20 daha fazla olduğu ortaya çıktı. Ancak araştırmacılar, ağrı kesici kullananların genel olarak daha az sağlıklı kişiler olduğuna dikkat çekti ve ilaçların 65 yaş altı kişileri etkilediğine dair bir bulgu elde etmediklerini belirtti.

İbuprofen ve diklofenak gibi ağrı kesiciler kalp krizi riskini arttırıyor!

İngiliz Kalp Vakfı uyardı: Temkinli kullanın

İngiliz Kalp Vakfı (BHF), bu tür ilaçların düşük dozda ve mümkün oldukça kısa süreli olarak kullanılması ve doktorların bu ilaçları daha dikkatli yazması gerektiğine dikkat çekiyor. BHF’den Profesör Peter Weissberg “Bu ilaçların kalp yetmezliği riskini artırdığı ve temkinli bir şekilde kullanılması gerektiği uzun zamandır biliniyordu” diyor.

Ancak uzmanlar araştırma sonuçlarının bu tür ilaçları her gün alanlar için geçerli olduğunu, “gerektikçe alanlar” için büyük bir risk olmadığını vurguluyor. Ibuprofen, Naproxen ve Diclofenac gibi nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar ağrı kesici ve iltihap tedavisinde yaygın olarak kullanılıyor. Araştırmacılar diclofenac, etoricoxib, indomethacin, piroxicam ve rofecoxib içeren ilaçların çok yüksek dozlarda kullanılmasının, riski iki katına kadar çıkarabileceğini belirtiyor.

İngiltere’de kardiyovasküler hastalıklar uzmanı Helen Williams, özellikle hipertansiyon, diyabet ve böbrek hastalarının dikkatli olması gerektiğini söylüyor ve “İlaçlar bu hastalarda riski biraz daha artırabilir. Yaşlı hastalar risk grubunda bu ilaçları düzenli olarak alan gençlerin de dikkati olması gerekir” diyor.

Suda çözülen ilaçlar içerdikleri sodyum nedeniyle ölüm riskini 5 kat arttırıyor

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilir:
http://www.bmj.com/content/354/bmj.i4857

Kaynak: Non-steroidal anti-inflammatory drugs and risk of heart failure in four European countries: nested case-control study. BMJ 2016; 354 doi: https://www.bmj.com/content/354/bmj.i4857 (Pub 28 September 2016)

Abstract
Objectives To investigate the cardiovascular safety of non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) and estimate the risk of hospital admission for heart failure with use of individual NSAIDs.

Design Nested case-control study.

Setting Five population based healthcare databases from four European countries (the Netherlands, Italy, Germany, and the United Kingdom).

Participants Adult individuals (age ≥18 years) who started NSAID treatment in 2000-10. Overall, 92 163 hospital admissions for heart failure were identified and matched with 8 246 403 controls (matched via risk set sampling according to age, sex, year of cohort entry).

Main outcome measure Association between risk of hospital admission for heart failure and use of 27 individual NSAIDs, including 23 traditional NSAIDs and four selective COX 2 inhibitors. Associations were assessed by multivariable conditional logistic regression models. The dose-response relation between NSAID use and heart failure risk was also assessed.

Results Current use of any NSAID (use in preceding 14 days) was found to be associated with a 19% increase of risk of hospital admission for heart failure (adjusted odds ratio 1.19; 95% confidence interval 1.17 to 1.22), compared with past use of any NSAIDs (use >183 days in the past). Risk of admission for heart failure increased for seven traditional NSAIDs (diclofenac, ibuprofen, indomethacin, ketorolac, naproxen, nimesulide, and piroxicam) and two COX 2 inhibitors (etoricoxib and rofecoxib).

Odds ratios ranged from 1.16 (95% confidence interval 1.07 to 1.27) for naproxen to 1.83 (1.66 to 2.02) for ketorolac. Risk of heart failure doubled for diclofenac, etoricoxib, indomethacin, piroxicam, and rofecoxib used at very high doses (≥2 defined daily dose equivalents), although some confidence intervals were wide. Even medium doses (0.9-1.2 defined daily dose equivalents) of indomethacin and etoricoxib were associated with increased risk. There was no evidence that celecoxib increased the risk of admission for heart failure at commonly used doses.

Conclusions The risk of hospital admission for heart failure associated with current use of NSAIDs appears to vary between individual NSAIDs, and this effect is dose dependent. This risk is associated with the use of a large number of individual NSAIDs reported by this study, which could help to inform both clinicians and health regulators.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla