Çocuklarda öksürük, astım ve tüberküloz habercisi olabilir!

30 Temmuz 2010   |    4 Ocak 2020    |   Kategori: Çocuk Sağlığı, Verem Print

Çocuklarda öksürüğün belli durumlarda ciddiye alınması gerektiğini belirten Yeditepe Üniversitesi Pediatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reha Cengizlier, “Öksürük çocuklarda astımdan vereme kadar pek çok hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle ek belirtiler ciddi sorunların teşhisinde önemli bir faktördür. Öksürüğün özellikleri ipuçlarını da verir. ‘Kuru öksürük mü, nöbetler halinde mi geliyor, uykudan uyandırıyor mu, balgamlı mı?’ gibi soruların cevapları öksürüğün niteliğini gösterir. Enfeksiyonlarda bu belirtilerin hepsi görülebilir. Ancak ilave olarak ateş de vardır. Oysa ateşsiz öksürük nöbetleri çok daha fazladır. Öksürüğün en sık nedenlerden birisi, ‘öksürükle seyreden astım’dır.” dedi.

Hiç nefes darlığı, hırıltı ve hışıltı olmaksızın sadece öksürük nöbetleri ile gider. Bu grup çocuklar uzun süre sadece antibiyotiklerle tedavi edilmeye çalışılır ancak verilen ilaç işe yaramaz. İlaç değiştirildiğinde geçici düzelme görülse de sorun tekrarlar. Eğer bu aşamada yakalanıp da gerekli tetkikler ve tedavi uygulanırsa, daha ileri gitmeden kontrol altına alınır. Ama bu durum fark edilmeden sürüp giderse, hırıltılar ve nefes darlığının da eklendiği astım tablosuna doğru gider.”

Verem nedir, neden olur? Tüberküloz belirtileri, tedavisi ve aşısı

Yabancı cisim aspirasyonu

Çocuklarda sıkça görülen öksürüğün bir diğer nedeninin ise yabancı cisim aspirasyonu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cengizlier, “Özellikle nefes kontrolünü beceremeyen küçük çocuklarda ve bebeklerde görülür. Bir şeyler yerken, gülme ve ağlama gibi ani nefes çekmeye yol açan durumlarda küçücük bir parçanın nefes borusuna kaçması, ileriki dönemlerde uzun öksürük nöbetlerine yol açabilir” dedi.

İmmün yetmezlikte solunum yolu enfeksiyonları sık görülür

Doğuştan gelen metabolik hastalıkların ülkemizde önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirten Prof. Dr. Cengizlier, şu bilgileri verdi: “Kistik fibrozis, erken dönemlerde belirti vermez. Sadece anne bebeğini öperken terinin tuzlu tadını hissetmekten rahatsız olur. Zamanla başlayan öksürük nöbetleri, bu hastalığı akla getirdiği takdirde çok basit olan bir “ter testi” ile hastalığın tanısı konabilir. Doğuştan gelen hastalıklardan olan immün yetmezlikler de önemli bir öksürük nedenidir.

Ancak bebek yeni doğduğu dönemde anneden geçen koruyucu faktörler bebeği koruduğu için pek anlaşılmaz. Zaman içinde bebek büyüdükçe bu faktörlerin ömrü dolup atılır, bebek kendi ihtiyacını üretemez; hastalıklar peş peşe gelir. İmmün yetmezlikte solunum yolu enfeksiyonları çok sık görülür.”

Çocuklarda reflü öksürükle belirti verir

Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da reflü görülebildiğini dile getiren Prof. Dr. Cengizlier, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklarda reflü sadece öksürük nöbetleri ile bulgu verebilir. Bir diğer neden, tüberkülozdur. Toplumda gizli veya tanı almamış bulaştırıcıların yoğun olması, bu hastalığı da halen önemli kılmaktadır.

Pek çok hastalığın belirtisi olabilen öksürüğü sesinden tanımak mümkün

Özellikle küçük bebeklerde sadece inatçı öksürükle kendini gösterebilir. Doğuştan gelen yapısal anomaliler de öksürük nedeni olabilir. Örneğin kalpten çıkan ana atardamarların soluk borusunun etrafından dolanıp onu sıkması, öksürük nöbetleri ile kendini gösterebilir. Aslında bu saydıklarımızın devamlı öksürüğe neden olması beklenir.

Ancak pek çoğu, bu kadar net olmaz. Hafif düzeydeki bozukluklar, vücut tarafından tolere edilir. Ne zaman ki hafif bir enfeksiyon, solunum yolunda ödem oluşursa, reaksiyon abartılı olarak ortaya çıkar.”

Solunum yolunu etkileyen virüs enfeksiyonlarının bronşlarda zedelenmeye yol açabileceğini belirten Prof. Dr. Cengizlier, “Bu zedelenme sonucunda daha hassas hale gelen bronşlar, en küçük bir uyaran karşısında öksürük nöbetini başlatır. Altta yatan ciddi veya ağır bir hastalık yoktur. Geçirilen enfeksiyona ikincil gelişen, “enfeksiyon sonrası” veya diğer bir deyişle; “post viral” öksürüktür. İyileşme sürecinde görülen bir bulgudur. İlaçlara da pek cevap vermez, zaman içinde kendisi iyileşir. Ama bu arada kreş, okul gibi toplu ortamdaki çocuk, bir başka virüs bulaşması ile yeni bir enfeksiyon alırsa, öksürük yeniden şiddetlenir.

Çocuklarda öksürük nedenleri iyi sorgulanmalı!

Sonuçta azalma ve artmalarla seyreden, tekrarlayıcı öksürükler olur. Bunun önemi; uzun süreli öksürük yapabilecek diğer hastalıkları araştırıp, onların olmadığını kanıtladıktan sonra, aileye bu öksürükten rahatsız olmamasını, zamanla geçeceğini söyleyip, gereksiz antibiyotik kullanımını azaltmaktır” dedi.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla