Doğumsal el anomalileri nedenleri ve tedavisi

Kategori: Bebek Sağlığı, Çocuk Sağlığı Print

doğumsal el anomalileri tedavisi“Doğumsal el anomalisi nedir” normalden daha farklı el ve kol yapısıyla doğan bebeklerin sahip oldukları rahatsızlığa verilen isimdir diyen Prof. Dr. Eftal Güdemez, günümüzde hala ileri inceleme sistemlerine rağmen sıkça yaşanan bir sorun olduğunu belirtmektedir. Normalde sperm ve yumurta birleşip embriyo oluştuktan 4 hafta sonra embriyonun gövdesinden ilk kol tomurcuğu görünür hale gelir. Sonraki dört hafta içinde bu tomurcuk önce omuz, daha sonra sırasıyla kol, dirsek, ön kol, el bileği, el ve parmakları oluşturacak şekilde farklılaşarak gelişir. Bu farklılaşma ve gelişme sırasında bilinen veya bilinmeyen sebeplere bağlı olarak bazı doğumsal el problemleri meydana gelebilir. Nedenlerin %30’u genetik, %10’u oksijensiz kalma, radyasyon, ilaçlar ve kalan %60’ı ise sebebi bilinmeyen faktörlere göre değişiklik göstermektedir.

Doğumsal el anomalileri nelerdir?

Ciddi majör el anomalileri görülebildiği gibi daha basit, minör anomaliler de oluşabilir. Hiç gelişmeme, parmak aralarının oluşmaması, perdelenmesi, eksiklikler, farklılaşma sorunları, fazla oluşmuş bölümler, aşırı büyümüş olan bölümler veya sıkıştırıcı bant sendromu gibi değişik anomaliler görülebilir diyen Prof. Dr. Eftal Güdemez, en sık görülen doğumsal el anomalisinin sindaktili denen yapışık parmak sendromu olduğunu vurgulamaktadır. Daha sonra ise polidaktili denen fazla parmak gelmektedir.

Fazla parmaklar her iki elde görülebileceği gibi ayak parmaklarında da mevcut olabilir. Doğumsal anomalilerin çoğu tedavi edilebilir olup majör eksiklikler olmadığı sürece çocuğun normal hayata uyumu maksimum düzeyde sağlanabilmektedir. Bu süreçte anne-baba ve aile bireylerinin doğumsal el anomalileriyle ilgili tam ve eksiksiz bilgilendirilmesi gerekmektedir. Yapılacak tedavi, sonuçları ve çocuğun büyümesi süresince uzun vadede erişilecek durumlar anlatılıp, çocuğun psikolojisi birinci sırada tutularak, büyük bir titizlikle süreç geçirilmelidir.

Doğumsal el anomalileri tedavisi

Doğumsal el anomalilerinde tedavinin planlanması da büyük önem taşımaktadır. Anomalinin şekli, bebeğin ve/veya çocuğun yaşı, sosyalleşmesi, motor gelişimi gibi bir çok etken göz önünde bulundurulur. Yapışık parmak (Sindaktili) sendromunda elini tanıması ve algılamasıyla birlikte, oyuncaklarıyla oynarken normal parmak sayısına ulaşması hedeflenir ve ilk 1-2 yıl içinde bu yapışıklıkları açmak gerekir.

Aynı durum fazla parmak (polidaktili) sendromu için de geçerlidir. Ancak bebeğin hayati durumunu etkileyen uzuv kaybına sebebiyet verebilecek durumlarda ise daha erken harekete geçmek ve en kısa zamanda ameliyat etmek gerekli olabilir. Erken müdahele, çocuğun el – beyin koordinasyonunun daha uyumlu olmasına imkan tanıdığı gibi süreci ve durumu kabullenişini kolaylaştırmaktadır.

Prof. Güdemez, doğumsal el anomalisi olan çocukların büyük çoğunluğunun zekasal olarak herhangi bir sorunlarının bulunmadığını, komplex sorunların çok nadir görüldüğünü de eklemektedir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla