Dr. Onur Keskin: Sağlık reformunun başarısı için hekim işgücü verimli ve akılcı kullanılmalı

Yazan Hatice Pala Kaya
22 Kasım 2022  |   Kategori: Güncel / Literatür, Sağlık Gündemi Print

Hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini, uygulamaların iyi sağlık hizmeti vermeyi engelleyici nitelikleri olduğunu söylen Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. A. Onur Keskin, “Sağlıkta yapılan reformun kalıcı başarı sağlaması için hekim iş gücünün verimli ve akıllıca kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Beş dakikaya indirilen muayene süreleri ile kaliteli bir sağlık hizmeti üretilmesi ve hekim tükenmişliğinin önüne geçilmesi mümkün değildir. Şüphesiz ki sağlıkta nitelik nicelikten önce gelmelidir. Hekimliğin en birincil kuralı olan önce zarar verme ilkesinin sağlanabilmesi için hekimlere uzmanlıklarını en etkin şekilde kullanabilecekleri uygun çalışma koşulları sağlanmalıdır” dedi.

Antalya’da düzenlenen 58. Ulusal Nöroloji Kongresinde Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice PALA KAYA’nın sorularını yanıtlayan Dr. Öğretim Üyesi A. Onur Keskin, randevu sisteminin gerçekte hasta olmayan kişilerin hastaların önüne geçebildiği bir sonuç doğurduğunu hatırlatarak, bunun verimli bir çalışmayı önlediğinin altını çizdi.

Prof. Dr. M. Akif Topçuoğlu: Nöroyoğun bakım üniteleri kritik hastalar için fark yaratıyor

Sağlıkta yapılan düzenlemelerle asistan hekimlere nöbet sonrası izin, intörn hekimlere ücret verilmesi uygulamalarının memnuniyetle karşılandığını ancak bulunduğu hastanede tek olan uzman hekimlere hukukta yeri olmamasına karşılık ayın her günü icap nöbeti tutmaya zorlanması, karşı çıkanlara baskı uygulanması örnekleri görüldüğünü belirten Dr. Keskin, Sağlık Bakanlığı’nın tek çalışan uzman hekimlere icap nöbeti konusunda net tavır göstererek hastane yöneticilerine müdahale etmesi gerektiğini kaydetti.

Asistan hekimlerin eğitiminin de önemli bir sorun alanı olduğunu belirten Dr. Keskin, Tıpta Uzmanlık sınavlarında her geçen yıl açılan uzmanlık kadro sayısının arttığına işaret etti. Ekim 2020’de 5 bin 977 kadro açıldığını, takiben Eylül 2021’de 6 bin 135, Şubat 2021’de 6 bin 300, Mart 2022’de de büyük bir artışla 12 bin 294 kadro açıldığını kaydeden Dr. A. Onur Keskin, “Asistan hekim sayısı iki yıl içinde iki kattan fazla arttırılmıştır. Buna karşın asistan hekimlere eğitim verecek öğretim üyesi sayısı artışı yetersiz düzeydedir. Ayrıca asistan hekimlerin hastaneler arası dağılımı asimetriktir. Üniversite kliniklerinde bir eğitici başına 2-3 asistan hekim düşerken, bu oran bazı eğitim hastanelerinde ona kadar çıkmaktadır. Bir eğitici başına on asistan hekim düşmesi eğitim kalitesini ileri derecede bozabilecek ciddi bir sorundur” dedi.

Nöroloji asistan hekimlerinin çalışma koşullarının diğer branşlar gibi olduğunu kaydeden Dr. Keskin, diğer yandan asistan hekim sayısı artarken bu asistanların eğitiminin eksik ve yetersiz kaldığın, asistan eğitimi planlaması ve kadro ayarlamalarının öğretim üyelerinin de katılımıyla sayı ve diğer unsurların da dikkate alınmasıyla yapılması gerektiğini vurguladı.

Dr. Keskin, “Ülkemizin ihtiyaç duyduğu nöroloji uzmanlarının yetiştirilmesi için tüm eğitim faaliyetlerini ücretsiz ve açık kaynak olarak üyelerine sağlayan Türk Nöroloji Derneği olarak en büyük isteğimiz, ülkemizde nöroloji sağlık hizmetlerinin kalitesini ve bilimsel faaliyetlerimizi mümkün olan en üst seviyeye taşımaktır. Derneğimiz bu amaçla akreditasyon faaliyetlerine ve yeterlilik kurslarına aralıksız devam etmektedir. Önümüzdeki yıllarda da Türk Nöroloji Derneği, nöroloji alanında yapılacak ülkemizin yararına tüm faaliyetleri desteklemeye ve katkı sağlamaya devam edecektir” diye konuştu.

Prof. Dr. Topçuoğlu: İnme tedavisinde, erken müdahale özürlü kalmayı engelliyor!

Hekim göçü devam ediyor

Son yıllarda Türkiye’den yurtdışına hekim göçünün önceki yıllara göre katlanarak arttığına dikkati çeken Dr. Keskin, dernek olarak nöroloji uzmanları üzerinde yaptıkları anket çalışmasında, uzun iş saatleri, sağlıkta şiddet ve iş yükünün ana sorun olarak belirlendiğini kaydetti. Yurt dışına iş göçünün binli seviyelere geldiğini, “Sağlıkta Beyaz Reform” uygulaması ile hekim ücretlerinde iyileştirme yapıldığını hatırlatan Dr. Keskin, yurt dışına hekim göçünün ücretten daha çok yaşam koşulları nedeniyle olduğu izlenimi edindiklerini ifade etti.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla