Düzenli kahve içenlerin damarları ‘daha temiz’ ve kalp krizi rikleri daha az

Kategori: Güncel / Literatür, Kardiyoloji Print

kahve-fincanBMJ Heart dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, düzenli olarak günde 3 bardak kahve içenlerin damar sağlığı çok daha iyi ve başta kalp krizi olmak üzere kalp hastalıkları riskleri daha düşük. Çalışmanın sonuçlarına göre kalp hastalıklarına yol açan damar tıkanıklığının önüne geçilmesinde günde birkaç fincan kahve içilmesi önemli faydalar sağlıyor. Araştırmanın bulguları Güney Kore’de, iş yerlerinde düzenli sağlık kontrolünden geçen 25 bin kadın ve erkeğin incelenmesinin sonuçlarına dayanıyor. Buna göre, günde 3-5 fincan kahve içenlerde, kalp hastalıklarının ilk işaretleri daha az görüldü. Bu sonuç, kahvenin kalp için yararlı mı, zararlı mı olduğu tartışmalarını yeniden başlatacak gibi görünüyor.

Bu güne kadar kahvenin özellikle kanserden korunma konusunda ciddi faydalar sağladığına dair pek çok araştırma yayımlanmıştı. Ancak kahve ile kalp sağlığı konusunda keskin ayrışmalar ve tartışmalar vardı. Kimi araştırmalarda kahve tüketimiyle yüksek kolesterol ve tansiyon gibi kalp hastalığı tehlikesi yaratan etmenler arasında ilişki saptanmış; diğerleri ise kahvenin kalp hastalığına karşı koruyucu nitelik taşıdığını ortaya koymuştu. Kahvenin yarar ve zararları konusunda kesin bir sonuç elde edilemezken, Heart dergisinde yayımlanan son araştırma tartışmalara bir yenisini ekledi.

Kahve içmek karaciğer kanseri riskini en az %50 oranında azaltıyor!

Kahve kalsiyum birikmesini engelliyor!

Güney Kore’deki araştırmada kalp sağlığı taraması yapıldı ve özellikle atardamarların duvarlarında küçük miktarda kalsiyum birikmesi olup olmadığı incelendi. İnceleme kapsamındaki kişilerin hiçbiri kalp hastası değilse de, her 10 kişi arasında birden fazlasının damarlarında gözle görülür düzeyde kalsiyum birikmesi saptandı. Daha sonra bu tarama sonuçları, araştırmaya katılanların günlük kahve tüketimleriyle karşılaştırıldı. Bu kişilerin sigara alışkanlıkları, egzersiz yapıp yapmadıkları, ailelerinde kalp hastası olup olmadığı gibi diğer risk unsurları da kayda geçirildi.

Günde birkaç fincan kahve içen kişilerin kalp atardamarlarında, çok fazla kahve içen veya hiç kahve içmeyen kişilere kıyasla daha az kalsiyum birikmesi görüldü. Uzmanlar, bu sonucun doğrulanması ve içilen kahveyle kalsiyum birikmesi arasındaki ilişkinin açıklanabilmesi için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtiyor. Kahvenin içerdiği kafein ve diğer maddelerin vücuda yarar mı, zarar mı verdiği, açıklık kazanmış değil.

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
http://heart.bmj.com/content/early/2015/02/06/heartjnl-2014-306663

Kaynak: Coffee consumption and coronary artery calcium in young and middle-aged asymptomatic adults.  Yuni Choi, Yoosoo Chang, Seungho Ryu, Juhee Cho, Sanjay Rampal, Jiin Ahn, Eliseo Guallar. BMJ Heart.doi:10.1136/heartjnl-2014-306663.

Abstract
Objective To investigate the association between regular coffee consumption and the prevalence of coronary artery calcium (CAC) in a large sample of young and middle-aged asymptomatic men and women.

Methods This cross-sectional study included 25 138 men and women (mean age 41.3 years) without clinically evident cardiovascular disease who underwent a health screening examination that included a validated food frequency questionnaire and a multidetector CT to determine CAC scores. We used robust Tobit regression analyses to estimate the CAC score ratios associated with different levels of coffee consumption compared with no coffee consumption and adjusted for potential confounders.

Results The prevalence of detectable CAC (CAC score >0) was 13.4% (n=3364), including 11.3% prevalence for CAC scores 1–100 (n=2832), and 2.1% prevalence for CAC scores >100 (n=532). The mean ±SD consumption of coffee was 1.8±1.5 cups/day. The multivariate-adjusted CAC score ratios (95% CIs) comparing coffee drinkers of <1, 1–<3, 3–<5, and ≥5 cups/day to non-coffee drinkers were 0.77 (0.49 to 1.19), 0.66 (0.43 to 1.02), 0.59 (0.38 to 0.93), and 0.81 (0.46 to 1.43), respectively (p for quadratic trend=0.02). The association was similar in subgroups defined by age, sex, smoking status, alcohol consumption, status of obesity, diabetes, hypertension, and hypercholesterolaemia.

Conclusions In this large sample of men and women apparently free of clinically evident cardiovascular disease, moderate coffee consumption was associated with a lower prevalence of subclinical coronary atherosclerosis.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla