Eğitimliler daha bağımlı! Birincilik gazetecilerde, ikincilik doktorlarda

6 Şubat 2016   |    13 Kasım 2019    |   Kategori: Sağlık Gündemi, Sigara Print

Türkiye’de eğitim düzeyi arttıkça sigara kullanım sıklığının da artıyor!Sigaranın kolay ulaşılabilir olması ve sosyal işlevsellik özelliği nedeniyle bağımlılığı en kolay madde olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Saadet Merih Çengel, sigara bağımlılığının ilaç ve bireysel psikoterapi ile tedavi edilebildiğini söyledi. Türkiye’de eğitim düzeyi arttıkça sigara kullanım sıklığının da arttığına dikkat çeken Merih Çengel, sigara kullanan meslek gruplarının başında gazeteci, öğretmen ve doktorların geldiğini kaydetti.

saadet-merih-cengel

Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde sigara bağımlılığı ile ilgili önemli tespitlerde bulunan Psikolog Çengel, sigaranın kolay ulaşılabilir olması ve sosyal işlevsellik özelliği nedeniyle bağımlılığı en kolay madde olduğuna dikkat çekerek şu saptamaları yaptı: “Dış kontrole bağlı kısıtlayıcılar bağımlılığın yaygınlığı ve gelişiminde temel bir role sahip. Bir madde ne kadar kolay ulaşılabilir ve sosyal olarak kabul görürse o maddenin yaygınlığı ve kullanım düzeni o kadar tehlikelidir.

Bağımlılık düzeyi en az kokain kadar yoğun olan ancak tamamıyla yasal hatta toplumdaki saygıdeğer bireyler tarafından sıklıkla kullanılan, evde, işte, arabada kullanabileceğiniz hatta kullanmamanın zaman zaman sosyal işlevsellik ile ilgili sorunlara yol açabileceği bir madde düşünün. Adı nikotin olan bu madde, sigara yolu ile kullanılmaktadır.

En etkili sigara bırakma yöntemleri ve ilaçla sigara bırakma tedavileri

Nikotin kişinin ruhsal yapılanmasını tutsak eden bir maddedir. Bağımlılığın gelişimi ile psikolojik durumun norm düzeyde olması nikotin kullanımına bağlıdır. Başka bir deyişle kişi normal hissedebilmek için sigara kullanmaya muhtaçtır. Farklı amaçlar ya da ‘Ben nasılsa bağımlı olmam’ şeklinde başladığımız sigaraya zaman içerisinde gündelik işlevselliğimizi koruyabilmek için muhtaç kalırız”

Dünyada ters, ülkemizde doğru orantılı

Sigara kullanımının ülkemizdeki meslek ve eğitim gruplarına göre dağılımına bakıldığında karşımıza çıkan sonuçların da şaşırtıcı olduğunu belirten Çengel, “Öncelikle dünya genelinde sigara kullanımı ile eğitim düzeyi ters orantılıyken bizde doğru orantılıdır. Araştırmalar eğitim düzeyinin artması ile sigara kullanım sıklığının arttığı göstermektedir” dedi.

Gazeteciler ilk sırada, onları eğitimciler ve doktorlar takip ediyor

Yapılan çalışmalarla en yoğun sigara kullanan meslek gruplarının da ortaya çıktığını belirten Çengel, gazeteci, öğretmen ve doktorların ilk sırada yer aldığını söyledi. En yoğun sigara kullanan meslek gruplarının sırasıyla yüzde 64 ile gazeteciler, yüzde 51 ile öğretmenler, yüzde 44 ile doktorlar ve yüzde 17 ile politikacıların olduğunu gösterdiğini belirten Çengel, “Bu meslek gruplarının genel toplum ve gençler tarafından belki de en çok model ve örnek alınan meslek grupları olması da önemlidir. Ülkemizde eğitim sektörümüzdeki eğiticilerin yarısı sigara içerken bu oranların ABD’de ülkemize kıyasla beşte biri kadar olduğu dikkat çekmektedir” dedi.

Uzmanlarından sigara bırakmak için altın tavsiyeler

Sigaradan tedavi ile kurtulun

Sigara bağımlılığından tedavi ile kurtulmanın mümkün olduğunu belirten Çengel, şu bilgileri verdi: “İlaç tedavisi ve nikotin yerine koyma tedavisi ile tedaviler mümkün. Ayrıca eşlik eden psikiyatrik rahatsızlıkların tedavisi de sağlanıyor. Bunların yanı sıra bireysel psikoterapi, motivasyonel görüşme, BDT ve Mindfullness odaklı terapi de uygulanıyor. Tedavi kapsamında içselleştirilmiş ve sürdürülebilir SB (sigara bırakma) motivasyonunun sağlanması, bağımlılık ile ilgili psikoeğitimin verilmesi de amaçlanıyor. Nüks önleme odaklı çalışmalar kapsamında ise tetikleyiciler ve riskli durumlar üzerinde çalışılırken; istek ile baş etme becerilerinin geliştirilmesi ve motivasyonun sürdürülmesi hedefleniyor”

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla