Egzersiz ve kanser ilişkisine yeni kanıt: Spor erkekleri kanserden koruyor

Kategori: Kanser, Onkoloji, Sağlıklı Yaşam Print

Son yıllarda egzersizin kanserden koruduğuna dair çok sayıda bilimsel çalışma yayımlandı. Özellikle orta yaşlı kişilerle ilgili yapılan araştırmalar yürüyüş gibi temel egzersizlerin önemli faydalar sağladığını gösteriyor. Bu konuda geçtiğimiz yıl Journal of Cancer Survivorship‘te yayımlanan bir araştırmada yürümenin kadınlarda meme kanserini önemli oranda arttırdığı gösterilmişti. Bir kaç gün önce JAMA Onkoloji dergisinde yayımlanan çok yeni bir araştırmada ise, kırklı yaşlarında spor yapan erkeklerin başta akciğer kanseri olmak üzere kolorektal kanser gibi bazı kanserlerden korunduğu ve kanser olma risklerinin ciddi oranda azaldığı gösterildi. Çalışmanın en ilginç yanlarından birisi ise, spor yapanların kanser olduklarında bile hayatta şanslarının yüksek olduğunu göstermesi.

Vermont Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen çalışmada erkeklerin az miktarda spor yapmasının dahi kanser riskini azaltmaya yardımcı olduğu vurgulanıyor. İngiltere Kanser Araştırma Kurumu erkeklerde spor yapma seviyeleri ve kanser riski arasındaki bağlantıları araştırmanın bu alanda yeni bir yaklaşım olduğu saptamasında bulunuyor.

Kanserden korunmak için düzenli egzersiz ve spor yapmak hayati öneme sahip

Fiziksel olarak aktif olmak ile sağlıklı ve dengeli beslenmenin kanser ve diğer hastalıklara yakalanma riskini azaltmada önemli faktörler olduğu daha öncede çeşitli araştırmalarda gösterilmişti. Ama yeni yapılan bu çalışmanın yazarı Dr Susan Lakoski kanser riskini kabul edilebilir seviyelere azaltmak için ne kadar spor yapmaları gerektiğini insanlara anlatmanın daha faydalı olacağını söylüyor. Bu, söz konusu kişinin kardiyo-solunum uygunluk ölçümü ile başlayan bir kişiselleştirilmiş plan şeklinde olabilir.

Koşu Bandı testi

Teksas’da 46 ve 50 yaşları arasında 14.000 erkek üzerinde yapılan çalışmada koşu bandı üzerinde kardiyo-solunum düzeyleri test edildi. Bundan sonra 1971 ve 2009 yılları arasında, ortalama altı buçuk yılda bir fiziksel seviyeleri düzenli olarak test edildi. 1999 ve 2009 yılları arasında, erkeklerin 1,310’una prostat kanseri, 200’üne akciğer kanseri ve 181’ine kolorektal kanser tanısı kondu.

Çalışmada, orta yaşta zindelik düzeyi yüksek olan erkeklerin, zindelik düzeyi düşük erkekler ile karşılaştırıldığında, akciğer kanseri riskini %55 ve kolorektal kanser riskini % 44 azalttığı bulundu. Ancak, çalışmada orta yaş erkeklerde zindeliğin prostat kanseri riskini azaltmada bir etkisi görünmedi. Yazarlar, bunun kesin nedenlerinin bilinmediğini söylüyor.

Kanserden korunmak mümkün mü? İşte en etkili korunma yöntemleri

Çalışmanın tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
http://oncology.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2203829

Kaynak: Midlife Cardiorespiratory Fitness, Incident Cancer, and Survival After Cancer in MenThe Cooper Center Longitudinal Study. SG. Lakoski, BL. Willis, E. Barlow, D. Leonard, JD. Berry, LW. Jones, JAMA Oncol. 2015. doi:10.1001/jamaoncol.2015.0226

ABSTRACT
Importance: Cardiorespiratory fitness (CRF) as assessed by formalized incremental exercise testing is an independent predictor of numerous chronic diseases, but its association with incident cancer or survival following a diagnosis of cancer has received little attention.

Objective To assess the association between midlife CRF and incident cancer and survival following a cancer diagnosis.

Design, Setting, and Participants This was a prospective, observational cohort study conducted at a preventive medicine clinic. The study included 13 949 community-dwelling men who had a baseline fitness examination. All men completed a comprehensive medical examination, a cardiovascular risk factor assessment, and incremental treadmill exercise test to evaluate CRF. We used age- and sex-specific distribution of treadmill duration from the overall Cooper Center Longitudinal Study population to define fitness groups as those with low (lowest 20%), moderate (middle 40%), and high (upper 40%) CRF groups. The adjusted multivariable model included age, examination year, body mass index, smoking, total cholesterol level, systolic blood pressure, diabetes mellitus, and fasting glucose level. Cardiorespiratory fitness levels were assessed between 1971 and 2009, and incident lung, prostate, and colorectal cancer using Medicare Parts A and B claims data from 1999 to 2009; the analysis was conducted in 2014.

Kansere karşı mucize çözüm: Yürümek meme kanseri riskini azaltıyor!

Main Outcomes and Measures The main outcomes were (1) incident prostate, lung, and colorectal cancer and (2) all-cause mortality and cause-specific mortality among men who developed cancer at Medicare age (≥65 years).

Results Compared with men with low CRF, the adjusted hazard ratios (HRs) for incident lung, colorectal, and prostate cancers among men with high CRF were 0.45 (95% CI, 0.29-0.68), 0.56 (95% CI, 0.36-0.87), and 1.22 (95% CI, 1.02-1.46), respectively. Among those diagnosed as having cancer at Medicare age, high CRF in midlife was associated with an adjusted 32% (HR, 0.68; 95% CI, 0.47-0.98) risk reduction in all cancer-related deaths and a 68% reduction in cardiovascular disease mortality following a cancer diagnosis (HR, 0.32; 95% CI, 0.16-0.64) compared with men with low CRF in midlife.

Conclusions and Relevance There is an inverse association between midlife CRF and incident lung and colorectal cancer but not prostate cancer. High midlife CRF is associated with lower risk of cause-specific mortality in those diagnosed as having cancer at Medicare age.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla