Elektronik cilt yaması ile hasta verileri kablosuz takip edilebilecek

Kategori: Güncel / Literatür Print

Amerikan Kimya Derneği’nin 243. Ulusal Toplantısı’nda sunulan bir çalışmaya göre, halen geliştirilmekte olan elektronik cilt yamaları ile kişilerin sağlık durumlarını anlık olarak izlemek yakın zaman içinde gerçekleşebilir. Kablosuz bir teknolojiye sahip olan çok küçük bantlar şeklinde tasarlanabilen yeni nesil sağlık takip cihazları ile elektrosefalogram, elektrokardiyogram ve elektromiyogram gibi mevcut sistemlerin yaptıkları işlevler yapılabiliyor.

Çalışmanın baş araştırmacılarından Dr. John Rogers, yeni geliştirilen elektronik yamalar sayesinde hastaların hastane odasında veya klinikte tedavi veya takip amacıyla saatlerce makinelere bağlı kalmasına gerek olmayacağını dile getirdi. Tüm dünyada her yıl yüz binlerce hastaya beyin, kalp ve kasları kontrol etmek amacıyla elektrosefalogram, elektrokardiyogram ve elektromiyogram takılıyor. Elektronik cilt yamaları, insan kılı kalınlığında ve hastalar ciltlerinde bir şey takılı olduğunu hissetmiyor. Hatta bu yamalar geçici bir dövme ile de kapatılabilir. Küçük boyutuna rağmen, bu yamalar, kablolu monitörizasyon gibi kapsamlı bir şekilde elektronik devrelere sahiptir. İleride teknolojik gelişmeler ile bu veriler hastanın cep telefonuna veya doktorun hasta sistemine aktarılabilecek.

Dr. Rogers, bu işlemlerin hastaya rahatsızlık verdiğini ve çeşitli kablo ve iğneler cilde tutturularak bir cihaza bağlı beklemenin zor olduğunu belirtti. Daha da önemlisi beyin, kalp ve kas aktivitesini kontrol etmek için uygulanan testler, hastaların gündelik yaşamını sürdürmesine engel olarak, klinik ortamda yapılıyor. Dr. Rogers, yeni keşfi şu sözlerle anlattı: “Epidermal elektronik yamanın en önemli özelliği, vücudun doğal olarak kabul edebileceği bir madde olması ve kablo, iğne veya yapışkan veya jel kullanmadan hasta için rahatlık sağlaması. Bu teknoloji sayesinde beyin, kalp ve kas aktivitesi noninvaziv bir şekilde, yani hasta evindeyken de takip edilebilir.”

Dr. Rogers ve meslektaşları, Urbana-Champaign’deki Illinois Üniversitesi’nde hem esnek hem de hastaların gündelik yaşamlarına devam etmesini sağlayan yamalar geliştirdi. Ancak bu bir yandan da zor. Silikon levhalar, dizüstü bilgisayar veya akıllı telefonlar gibi elektronikte genellikle kullanılıyor. Ancak bu levhalar cam gibi sert ve kırılgandır. Bu levhaları cilt veya lastik gibi esneten ve büken bir malzemeye dönüştürmek için, dalgalı bir şekilde küçük parçalar birleştirildi. Dr. Rogers: “Sistemi stratejik bir şekilde yapılandırmamız gerekiyordu. Bu sayede küçük silikon parçacıklarının kırılmasını engelleyecektik” dedi.

Yamalar su ile geçici dövme gibi cilde yapıştırılıyor ve üzeri soyuluyor. İlk versiyon, bir gün sonra veya ıslanırsa daha kısa sürede çıkarılıyor. Son versiyon da aynı şekilde uygulanıyor; fakat eczanelerde satılan spreyli bir bandaj yamanın üzerine kapatılıyor. Bu sprey, suya ve günlük yıpranmaya karşı devreleri koruyor ve cildi bir haftaya kadar koruyor. Bu formatta cihazlar terleme olsa ve sabunlu suyla yıkansa bile aynen kalıyor.

Dr. Rogers sözlerine şu şekilde devam etti: “Cihazın iki yönlü çalışmasını sağlayacak mekanizmayı da bulduk. Eski cihazlar yalnızca vücutta neler olup bittiğini gösteriyordu. Bu yeni yama sayesinde hem kas aktivitesi ölçülebiliyor hem de kaslar uyarılıyor. Bu, bir kaza sonrası veya uzun süre yatak istirahatı sonrasında rehabilitasyon gereken hastalar için faydalı olabilir. Hatta protez kol veya bacağa sahip kişilerin daha kolay hareket etmesini sağlayabilir. İnternet bağlantısını ekleyerek, elektronik yama sayesinde hekime doğrudan bilgi aktarımının da yapılabilmesini sağlamaya çalışıyoruz.”

Dr. Rogers tarafından kurulan mc10 şirketi bir adım daha ileriye gitti ve yamaları, kalp cerrahisinde balona benzeyen kateter gibi vücudun içerisine girebilen tıbbi cihazlar ile birleştirdi. Kateter kalbin içerisinde genişlediğinde, yama da genişleyecek ve kalbin iç dokusuna temas edecek. Bu sayede cerraha ameliyat sırasında yol gösterecek ölçümleme yapacak.

Dr. Rogers, bu yamaların aynı zamanda tüketici açısından faydalı başka alanlarda da kullanılabileceğini belirtti ve ekledi: “Bu yamalar cildin su düzeyini takip etmek amacıyla spor, cilt bakımı ve kozmetik alanlarda da kullanılabilir.”

KAYNAK: Bu haber Amerikan Kimya Derneği’nin 243. Ulusal Toplantısı’nda Dr. John Rogers, tarafından sunulan veriler esas alınarak hazırlanmıştır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla